Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Juridisch Merkenrecht

Merkenrecht

Onder merkenrecht verstaan we het hebben van het exclusieve recht op het gebruik van een merk. Om precies te zijn: het wettelijk mogen gebruiken van een teken om je producten en diensten te onderscheiden. Dat teken kan een naam of een logo zijn. Maar ook een vorm, kleur, cijfercombinatie, klank of slagzin, of een combinatie van verschillende tekens.

Een uit Amerika overgewaaid fenomeen is personal branding: jezelf als merk beschouwen en de regels die voor producten en bedrijven een stimulerend effect op de verkoop en marktwaarde hebben ook voor jezelf inzetten.

Je mag een merk claimen als je het hebt geregistreerd bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Je kunt kiezen om een merk te registreren voor de Benelux-landen (België, Nederland en Luxemburg), de Europese Unie, een specifiek land of wereldwijd. De laatste optie geeft je het recht om een merk internationaal te voeren. Na registratie is een merk jouw eigendom en mag je het ® teken gebruiken. Iedere tien jaar moet je de registratie verlengen om het merkenrecht te behouden.     

Wanneer krijg je als freelancer te maken met het merkenrecht?

Als je je onderneming bij de Kamer van Koophandel (KvK) inschrijft, krijg je meteen te maken met het merkenrecht. Je kiest dan een handelsnaam (bedrijfsnaam) en biedt – in veel gevallen – onder diezelfde naam producten en diensten aan. In dat geval is je handelsnaam ook je merknaam.

Sommige zelfstandigen gebruiken hun eigen naam als bedrijfsnaam en laten die naam registreren als merk. Dat heeft niks met ijdelheid te maken, maar met zakelijke slimheid. Vooral BN’ers gaan over tot registratie: hoe bekender, hoe groter de kans immers is dat je naam wordt misbruikt. Sommige BN’ers willen zo min mogelijk risico lopen en registreren hun naam voor allerlei verschillende productcategorieën. Ze letten daarbij niet op welke specifieke producten bij een categorie horen. Gevolg: opmerkelijke combinaties. Zo heeft Ruud de Wild zijn naam onder andere geregistreerd voor rubber en valutahandel, Candy Dulfer voor rekenmachines en Katja Schuurman voor zwepen.
Bron: Bas Kist, Blijf van m’n naam af!, 2007.

Bij het kiezen van een naam moet je rekening houden met het handelsnaamrecht en het merkenrecht van andere zelfstandigen. Je kunt natuurlijk niet een naam gebruiken die iemand anders al als bedrijfsnaam en/of merknaam gebruikt en eventueel heeft geregistreerd.

Bij het kiezen van een handelsnaam moet je daarom onder andere rekening houden met:

  • Onderscheidend vermogen: de handelsnaam moet voldoende onderscheidend zijn.
  • Duidelijkheid: de handelsnaam mag niet verwarrend of misleidend zijn.
  • Collega-freelancers en -zelfstandigen: de handelsnaam mag niet in strijd zijn met bestaande handelsnamen of merken. Hierbij zijn de aard van de onderneming en het werkgebied van belang.

Om problemen te voorkomen, kun je op verschillende manieren onderzoek verrichten naar de gewenste handelsnaam. De kans is dan kleiner dat je bijvoorbeeld het handelsnaamrecht en/of merkenrecht van een andere freelancer of onderneming schaadt.

Als je een handelsnaam kiest, is het goed om te weten welke bescherming de Handelsnaamwet biedt en welke niet? Wanneer moet je overgaan tot merkregistratie?

Wie kan je helpen bij het registreren van een merk?

  • Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) regelt alles rondom merkregistratie in de Benelux. Via het BBIE kun je ook een merk registreren voor de Europese Unie, een specifiek land of wereldwijd.
  • Je kunt bij het registreren van een merk de hulp inschakelen van een merkengemachtigde of gespecialiseerde advocaat. Onder andere via de Beneluxvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM) kun je in contact komen met deze juridische specialisten. De BMM is een beroepsvereniging en al hun leden zijn werkzaam bij octrooi- en/of merkenbureaus, octrooi- en merkenafdelingen van grote bedrijven, de advocatuur en het (universitair)onderwijs.

Als je overgaat tot merkregistratie zul je een aantal verschillende stappen moeten zetten en fasen moeten doorlopen.

Aanbevolen websites

Geraadpleegde bronnen

  • Online dossier merkregistratie van Het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE).
  • Dossier Merkregistratie, Kamer van Koophandel.
  • Kooij, van der P.A.C.E & Mulder, S.J.A. (1996). Hoofdzaken intellectuele eigendom. Uitgeverij Kluwer.
  • Kist, B. (2007). Blijf van m’n naam af! Uitgeverij Podium.

Auteur: Janine Bruinooge

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/juridisch/merkenrecht Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren