Los bericht bekijken
  #6  
Oud 18 januari 2008, 12:20
Maarten Versteeg's schermafbeelding
Maarten Versteeg Maarten Versteeg is offline
Lid
 
Geregistreerd: 10 september 2007
Berichten: 5
Standaard Re: Wat is "professionaliteit"?

Hallo Annedien,

Een leuke vraag die mij een tijd geleden ook bezig hield. Voordat ik freelancte, werkte ik in vaste dienst voor een detacheerder. Mijn functienaam was toen 'interim professional'. Wat is dan zo'n zelfbenoemde professional vroeg ik me af. Wat zijn de gedeelde eigenschappen van een professional?

Met een mindmapje heb ik toen mijn idee hierover op een rij gezet en daarna omgezet in word. Ik kwam tot vier elementen. Het vierde punt 'zelfstandigheid' vind ik erg belangrijk als je een zelfstandige professional bent.

Professional

1) effectief zijn = de goede dingen doen
Kennis / vaardigheden / strategisch inzicht / klantfocus / nieuwsgierigheid / vindingrijkheid

2) efficient zijn = de dingen goed doen
Ervaring / handigheid / snelheid van handelen / georganiseerd / opgeruimd zijn / time management / planning.

3) geaccepteerd zijn
samenwerking zoeken / netwerken / collegialiteit / afstemming met opdrachtgever / tijdig feedback geven / openheid over de situatie / aanpassingsvermogen aan cultuur / flexibiliteit in veranderende situatie of veranderende opdracht.

4) zelfstandigheid
Erkenning van eigen verantwoordelijkheid / staan voor je eigen zaak en keuzes / kwetsbaar opstellen / afrekenbaar zijn / afrekenbaarheid accepteren, niet verschuilen / doelen stellen en bijsturen / uit eigen beweging voortgang en resultaten rapporteren / ondernemend zijn / nieuwe kansen zien / besluitvaardigheid.
Met citaat reageren