Los bericht bekijken
  #3  
Oud 9 januari 2006, 09:02
erix's schermafbeelding
erix erix is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 9 januari 2006
Berichten: 1.032
Weblogartikelen: 2
Stuur een bericht via Skype™ naar erix
Cool Re: Hoe bepaal je je uurtarief?

Dag allen,

Wel een beetje vaag, scribent! http://www.publimix.nl/tarievengids.htm geeft veel informatie, is een ideaal boekje. Bevat gegevens over tarieven van uiteenlopende beroepen en veel achtergrondinfo voor zelfstandigen. Biedt tevens de mogelijkheid de database met tarieven aan te vullen: http://www.publimix.nl/enquete.htm

En verder.... tarieven verschillen sterk per vakgebied. Zo kan een klusser 20-30 euro per uur vragen, een tekstschrijver 45-80 en een interim manager of adviseur/consultant 90-150. Mijn boekhouder vraagt 50 euro per uur. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen: erg goede mensen kunnen meer vragen en wanneer je te weinig vraagt, prijs je jezelf in, maar anderen uit de markt.

Wat je kunt vragen, hangt ook af van de mate waarin je met concurrentie te maken hebt. En hoeveel ervaring je hebt. En op welk niveau je werkt.
En wie je klanten zijn. En hoe de verhouding is tussen werktijd en verdiensten: kan je ieder uur dat je met een opdracht bezig bent, ook direct op een factuur zetten? Of heb je ook veel niet-declarabele uren?

Kortom, op deze site staat vast wel iets over business modellen voor freelancers en anders moet dat maar snel geschreven worden.
Met citaat reageren