Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Kernkwaliteiten Flexibiliteit

Flexibiliteit

Als gevolg van ontwikkelingen als globalisering is flexibiliteit momenteel een hooggewaardeerde competentie. Nog even de betekenis: flexibiliteit is het vermogen om je aan te passen als de omstandigheden veranderen. "Wie nu niet flexibel is, vist straks achter het net" is het credo in de eenentwintigste eeuw. Bedrijven kiezen voor flexplekken, werkgevers vereisen een flexibele houding van hun werknemers. Jij als freelancer eist flexibiliteit van jezelf!

Waarom heb je een flexibele houding nodig als freelancer?

Je werkt voor verschillende opdrachtgevers die ieder hun eigen wensen hebben. De een wil dat je mee vergadert op maandagochtend en je opstelt als een teamspeler, de ander wil dat je geheel zelfstandig werkt  en de boel oplevert als de klus gedaan is. Soms volgen opdrachten elkaar direct op of ben je voor meerdere opdrachtgevers tegelijk aan het werk. Je schakelt voortdurend tussen verschillende mensen, taken en organisatieculturen.

Vandaag heb je het razend druk en morgen heb je weer niets te doen. Een flinke overgang, waar iedere freelancer geregeld mee kampt. Een flexibele instelling helpt je de ongelijkmatige belasting te dragen en door moeilijke periodes heen te komen.

Om geen opdracht mis te lopen, check je regelmatig je e-mail en heb je altijd je telefoon aan staan. Als zelfstandig ondernemer ben jij het aanspreekpunt voor je bedrijf en ben je altijd bereikbaar. Belt een opdrachtgever na zessen? Je stelt je privé-plannen een moment uit. Vooral met een werkplek aan huis kunnen je werk en privé-leven regelmatig door elkaar lopen en moet je vaak switchen tussen je rollen als gezinslid, vriend of vriendin en ondernemer.

Als freelancer ben je gewend zelfstandig te werken. Voor sommige opdrachten werk je samen met andere freelancers of vaste krachten. Hun ideeën of werkwijzen kunnen verschillen met die van jou. Alleen met een flexibele houding kan de samenwerking vloeiend verlopen.

Opdrachtgevers kunnen opeens besluiten het roer om te gooien. Daar ondervind jij ook de gevolgen van. Openstaan voor veranderingen past bij een flexibele geest.

Soms werk je veel en hard, soms ben je eerder klaar met een opdracht dan verwacht. Als je planning het toelaat, neem je spontaan een dag vrij en geniet je daar met volle teugen van. Ook dat getuigt van flexibele instelling!

Wat is flexibiliteit niet?

Je opdrachtgevers en de mensen met wie je regelmatig samenwerkt, waarderen het als je je flexibel opstelt. Het betekent echter niet dat je naar de pijpen van de opdrachtgever moet dansen; je bent als freelancer zelfstandig en neemt je eigen beslissingen. Laat anderen geen misbruik van je maken en zeg niet meteen op alles ja. Sta wel open voor veranderingen en schakel snel wanneer jij dat nodig acht. Constant over je eigen grenzen heen gaan om anderen te plezieren, leidt doorgaans niet tot de beste resultaten en heeft niets met flexibiliteit te maken.

Welke eigenschappen passen bij flexibiliteit?

Bij een flexibele houding passen de volgende eigenschappen:

  • Objectiviteit: je laat je emoties niet de boventoon voeren en probeert in alle situaties objectief te blijven. 
  • Incasseringsvermogen: veranderingen en kritiek zie je als uitdagingen en leermomenten.
  • Inzet: je spant je in voor een goed resultaat.
  • Begrip: je toont begrip voor (nieuwe) situaties en staat open voor andermans ideeën.

Ontwikkeling flexibiliteit

Herken je jezelf niet (helemaal) in de genoemde eigenschappen? In het artikel van Vera van Dijk op Carrièretijger kun je lezen hoe je een flexibele houding kunt ontwikkelen.

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/kernkwaliteiten/flexibiliteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren