Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Dienstverband naast ondernemerschap Persoonlijke ervaringen met parttime ondernemen

Persoonlijke ervaringen met parttime ondernemen

Voor de een is het een gouden combinatie, voor de ander is het een noodzakelijk kwaad. We vroegen drie Lancelots naar hun ervaringen met de combinatie van een vast dienstverband en een eigen onderneming.

Erno HanninkVaste baan heeft voorrang

"In 2001 ben ik met eaDHome begonnen, gewoon naast mijn vaste baan als Hoofd Verkoop en Marketing. In 2005 ben ik parttime gaan werken. Dat gaf me meer ruimte om mijn ondernemingen te ontwikkelen. Sindsdien werk ik vier dagen in de week bij mijn werkgever en één dag in mijn eigen ondernemingen. Mijn baan bij mijn werkgever is nog steeds een enorme uitdaging, maar er gaat niets boven eigen baas zijn.

Een nadeel van deze constructie vind ik dat mijn vaste baan toch wel voorrang heeft op mijn eigen ondernemingen. Aan acquisitie bijvoorbeeld kom ik bijna niet toe. Een voordeel is dat ik een vaste inkomstenbron heb en dat is wel zo prettig als je kinderen hebt. Ook heb ik kunnen ontdekken of het ondernemerschap wel bij me past. Dat is zeker het geval. Ik ga binnenkort zelfs voor het volledige ondernemerschap en daar heb ik heel veel zin in."

Erno Hannink helpt bedrijven bij het realiseren van hun groeiscenario.

Geen echte ondernemer

"Na enkele dienstverbanden op marketingafdelingen begon ik in 2003 met een compagnon een eigen bedrijf in bedrijfspresentatie. Ik was verantwoordelijk voor de techniek en het creatieve gedeelte en hij voor de verkoop. Na een jaar zijn we gestopt, want we hadden te weinig inkomsten. De business bleek toch te lastig. Ik ben verdergegaan als eenmanszaak, hij ook trouwens.

Om zeker te zijn van inkomsten werk ik nu 28 uur per week op een onderzoeksafdeling van een psychiatrische instelling. Ik bereid er onderzoeken voor en verzorg het databeheer. Daarnaast besteed ik ongeveer 20 uur per week aan mijn eigen onderneming. Door deze constructie voel ik me geen echte ondernemer meer. Dit heeft ook zo zijn voordelen: de spanning is er vanaf; ik heb geen slapeloze nachten meer of ik genoeg omzet draai. Wat ik wel betreur is dat ik nu geen recht meer heb op de aftrekposten voor ondernemers. Ik moet nu de volle belasting over mijn winst betalen. Ik zou het beter vinden als de Belastingdienst voor parttime ondernemers een glijdende schaal zou hanteren.

Ik wil het fulltime ondernemerschap toch nog wel een keer proberen, maar dan moet het wel iets zijn waarvan ik 100 procent overtuigd ben. Vooralsnog heb ik het prima naar mijn zin bij mijn huidige werkgever."

Ralph Feenstra, specialist in bedrijfspresentatie.

Stefan JagerOverheid moet parttime ondernemen aantrekkelijker maken

"Sinds maart 2006 ben ik naast mijn vaste baan bij een ICT-bedrijf mijn eigen onderneming gestart. Ik werk nu gemiddeld 36 uur in de week bij mijn werkgever en steek 15 à 20 uur in de week in mijn eigen onderneming. Het is wel zwaar, maar ik kan het goed bolwerken.

Ik vind het jammer dat ik de fiscale ondernemersvoordelen, zoals de zelfstandigenaftrek, misloop. De overheid zou het parttime ondernemen best wel aantrekkelijker mogen maken. 

Ik voel me in deze huidige constructie nog geen 'echte ondernemer', maar mijn doel is om over ongeveer een jaar volledig zelfstandig te zijn, en mijn vaste baan op te kunnen zeggen."

Stefan Jager, ICT-specialist.

 

Auteur: Marieke van Oosterhout

http://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/dienstverband/ronde-tafel Sitemap © Copyright Applinet B.V. 2004-heden ColofonAdverteren