Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Ondernemersdromentest Stap 1:analyseer jouw beeld van het ondernemerschap

Stap 1:analyseer jouw beeld van het ondernemerschap

Zangeres, brandweerman, politieagent: vraag een willekeurig kind wat het later wil worden en de kans is groot dat de kleine dreumes een van deze drie beroepen noemt. Dat is geen stom toeval; het heeft te maken met het beeld dat kinderen van deze beroepen hebben. Werken als brandweerman is volgens hen spannend en stoer. Of dat beeld overeenkomt met de werkelijkheid doet er weinig toe bij het dromen over een toekomstig beroep.

Veel mensen hebben ook bepaald beeld van het beroep ondernemer. Om te bepalen of het ondernemerschap echt iets voor jou is, moet je onderzoeken welk beeld jij van het ondernemerschap hebt. Vervolgens is het zaak na te gaan of jouw beeld klopt. 

  • Heb jij een reëel beeld van het beroep ondernemer, dan is het de moeite waard om werk te maken van je dromen.
  • Klopt jouw beeld niet, maar spreekt het werkelijke profiel van een ondernemer je wel aan, dan kun je aan de slag met je dromen.  
  • Klopt jouw beeld niet en spreekt het werkelijke profiel je evenmin aan, dan kun je je dromen waarschijnlijk beter laten varen. Nuttiger is dan om te bedenken hoe je de gewenste carrièreverandering op een andere manier vorm kan geven. 

Het onderzoeken van jouw beeld van het ondernemerschap, kun je doen via de onderstaande vier manieren. Ook kun je daarmee nagaan of jouw beeld klopt. 

1a) Welke woorden schieten je te binnen als je denkt aan ‘ondernemerschap’?

Denk daarbij ook eigenschappen en vaardigheden. Schrijf je eerste ingevingen op.
Vind je het lastig om je gedachten onder woorden te brengen, dan kun je je ondernemerbeeld ook tekenen.
Werk vervolgens je notities uit. Heb je bijvoorbeeld “vrijheid” opgeschreven, licht dit dan nader hand toe. Bijvoorbeeld:”vrijheid = je eigen tijd indelen en werkritme bepalen”. Of: “zelfstandigheid=bepalen welke opdrachten je aanneemt en met wie je samenwerkt”.

Als je je eerste ingevingen op papier hebt gezet, is het zaak om te kijken in hoeverre ze overeenkomen met het profiel van een ondernemer.

Profiel ondernemer

Dé zelfstandige bestaat niet. Een vertaalster die vanuit huis freelance vertalingen verzorgt, is een ondernemer. Maar een financieel deskundige met een administratiekantoor is dat net zo goed. Wel zijn er een aantal specifieke kwaliteiten en vaardigheden waarover iedere zelfstandige moet beschikken.

Ga na of deze ondernemerskwaliteiten en -vaardigheden terugkomen in jouw notities.


1b) Wie heeft jouw ondernemersambities aangewakkerd?

Ondernemen is niet zo maar populair. Nederland kent veel succesvolle ondernemers. Hun successen inspireren anderen. Goed voorbeeld doet immers volgen. Eén van die succesvolle Nederlandse ondernemers is Sonja Bakker. Geplaagd door overgewicht ontwikkelde ze haar eigen dieetmethode, die ze vervolgens op papier zette en als zoete broodjes verkocht.

Wie heeft jouw ondernemersambities aangewakkerd? Schrijf de namen op van drie ondernemers die voor jou als inspiratiebron fungeren. Vermeld erbij waarom je hen zo interessant vindt.

1c) Welke obstakels hebben jouw voorbeeld-ondernemers moeten overwinnen?

Vaak weet je wel dat iemand een succesvolle ondernemer is, maar weet je niet wat hij of zij heeft moeten doen om dat te bereiken. De moeizame weg naar succes wordt minder uitgebreid belicht. Over de angsten of tegenslagen van een ondernemer, hoor je weinig. Jammer; juist die kant van het verhaal maakt duidelijk wat ondernemer zijn in de praktijk betekent.

Eerder heb je drie namen genoteerd van ondernemers die je hebben geïnspireerd. Probeer nu te achterhalen wat zij hebben moeten doen om te zijn waar ze nu zijn. Welke obstakels hebben zij moeten overwinnen?


Als het lastig om die informatie te achterhalen, verdiep je dan in het ondernemersverhaal van:

  • Atilla Aytekin
    Over twee ondernemerseigenschappen beschikt Atilla Aytekin in overvloede: lef en doorzettingsvermogen. Want zelfs na twee keer failliet te zijn gegaan, heeft Aytekin het aangedurfd om voor de derde keer een onderneming op te richten. Ditmaal met succes; ‘Solutions Gallery BV’ heeft vestigingen in zowel Turkije als Nederland. De brancheorganisatie voor het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) beschouwt hem als een slimme zakenman: iemand die met een vestiging in Turkije zijn dubbele culturele achtergrond inzet om zijn producten tegen scherpe prijzen aan te kunnen bieden.
    Lees het ondernemersverhaal van Atilla Aytekin.
  • Patricia Engels
    Het ondernemersleven van Engels is niet over rozen gegaan. Werd ze in 2002 nog genomineerd voor de titel Gelderse ondernemer, een jaar later was haar uitzendbureau voor wao’ers ter zielen. Inmiddels gaat het weer goed met Engels; haar bedrijf heeft een doorstart gemaakt.
    Lees het ondernemersverhaal van Patricia Engels.
  • Verschillende Lancelotters
    Net zoals de carrière van een werknemer ups en downs kent, kent het bestaan van een zelfstandige ook moeilijke momenten. Aan Lancelots vertelden drie freelancers over lastige periodes in hun zelfstandigenbestaan.
    Lees over de ervaringen van Lancelotters.

1d) Wat zijn de ondernemersfeiten?

Je krijgt ook een reëler beeld  van het ondernemerschap door het doornemen van een aantal ondernemersfeiten. Zo is de kans op succes voor Nederlandse ondernemers vrij groot. Desondanks is de laatste vijf jaar het aantal mensen dat hun bedrijf moest beëindigen behoorlijk gestegen. In 2004 hingen ruim 48.000 ondernemers hun onderneming aan de wilgen. In 1999 waren dit er nog maar zo'n 36.000.

Een aantal andere waarheden over ondernemen:

  • Als zelfstandige moet je voortdurend presteren: werknemers kunnen fouten maken en beterschap beloven, zelfstandigen worden simpelweg niet meer gevraagd als ze een opdracht verknoeien.
  • Als zelfstandige verkeer je in onzekerheid of de omzet wel toereikend is om van te leven.
  • Als zelfstandige sta je onder druk om deadlines te halen.
  • Als zelfstandige heb je te maken met wanbetalers.
  • Als zelfstandige kun je het ene moment razend druk hebben en daarna dagen zitten wachten bij de telefoon.
  • Als zelfstandige kun je zelf je tijd indelen. Veel vrouwen spreekt daarom het ondernemerschap aan. Ze kunnen hun werk dan makkelijker combineren met het gezinsleven.
  • Als zelfstandige is niet altijd noodzakelijk om over een groot startkapitaal te beschikken. Veel freelancers werken het eerste jaar bijvoorbeeld vanuit huis voordat ze een werkruimte huren of kopen.
     

En nu?

  • Heb jij een reëel beeld van het beroep ondernemer en spreekt dat beeld jou aan, dan is het de moeite waard om werk te maken van je dromen. Ga door naar stap 2 van de Lancelots ondernemersdromentest.
  • Klopt jouw beeld niet, maar spreekt het werkelijke profiel van een ondernemer je wel aan, dan kun je aan de slag met je dromen. Ga door naar stap 2 van de Lancelots ondernemersdromentest.
  • Klopt jouw beeld niet en spreekt het werkelijke profiel je evenmin aan, dan kun je je dromen waarschijnlijk beter laten varen. Nuttiger is dan om te bedenken hoe je de gewenste carrièreverandering op een andere manier vorm kan geven.


https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/test-je-droom/stap1 Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren