Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Kan ik aansprakelijk gesteld worden, en hoe voorkom ik dat?

Kan ik aansprakelijk gesteld worden, en hoe voorkom ik dat?

Ja, één van de risico´s van ondernemen is dat je aansprakelijk gesteld wordt door je klant. In dit artikel kun je lezen waarvoor je aansprakelijk kunt worden gesteld en hoe je dat kunt voorkomen.

Soorten aansprakelijkheid

Er zijn twee soorten aansprakelijkheid.

  • Bedrijfsaansprakelijkheid: Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Als zelfstandige kun je aansprakelijk gesteld worden voor de schade die je veroorzaakt bij de klant.  Je persoonlijke WA-verzekering dekt namelijk niet de schade die jij - of een ander namens jou - tijdens het uitvoeren van werk voor je bedrijf veroorzaakt. Hiervoor kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten, vergelijkbaar met een particuliere WA-verzekering. Deze verzekering is doorgaans niet duur en zeker aan te raden. 
  • Beroepsaansprakelijkheid: Je haalt de deadline niet en is de kopij niet op tijd bij de drukker. De klant leidt daardoor aantoonbare schade. Ook dan kun je aansprakelijk worden gesteld. Beroepsaansprakelijkheid omvat alle schade die je een ander toebrengt bij het uitoefenen van je beroep. Je kunt met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering de risico's beperken, maar die is vaak erg duur. Een deel van deze aansprakelijkheid kun je afdekken in je algemene voorwaarden.

Wanneer wordt je aansprakelijk gesteld?

Dan gaat het om de beroepsaansprakelijkheid. Je kunt alleen aansprakelijk worden gesteld voor schade die je bij het uitoefenen van je beroep veroorzaakt als er sprake is van verwijtbaar handelen of een wanprestatie. Dat is het geval als je niet houdt aan de afspraken in een overeenkomst. Een schadeclaim heeft kans van slagen wanneer de je slechter handelt dan de gemiddelde, zorgvuldig handelende beroepsgenoot onder gelijke omstandigheden zou doen.

In sommige gevallen kun je je beroepen op overmacht. Dat doe je als je niets aan de schade kon doen. Je was bijvoorbeeld door een stroomstoring niet in staat op tijd aan de drukker te leveren. Een succesvol beroep op overmacht zorgt ervoor dat je niet aansprakelijk wordt gesteld voor de schade.

Hoe kun je het voorkomen?

  • Zorg ervoor dat jou geen verwijtbaar handelen verweten kan worden. Zorg dat je voldoende kennis en vaardigheden hebt om opdrachten die je doet tot een goed einde te brengen.
  • Sluit een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af. Dat is een soort WA-verzekering voor je bedrijf.
  • Beperk mogelijke claims in je algemene voorwaarden, en deponeer je voorwaarden ook bij de Kamer van Koophandel. Als freelancer is het bijvoorbeeld belangrijk om een artikel op te nemen over het te laat leveren door ziekte. Dat is voor jou immers een geval van overmacht.

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/voorkomen-aansprakelijk Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren