Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Juridisch

Juridisch

Iedere burger dient de wet te kennen, is een bekende en enigszins verouderde uitspraak. De hele wet hoef je natuurlijk niet te kennen. Enige juridische kennis daarentegen is voor een ondernemer wel noodzakelijk. Lancelots heeft daarom de belangrijkste onderwerpen op een rij gezet. 

Aansprakelijkheid: je verantwoordelijkheden en plichten kennen

  • Je kunt aansprakelijk gesteld worden als je bij de uitoefening van je beroep of bedrijf schade toebrengt aan derden. Bijvoorbeeld als je niet levert wat je hebt afgesproken. Hoe voorkom je torenhoge claims en beperk je de belangrijkste risico´s?

Auteursrecht: je rechten als maker benutten

  • Een belangrijk maar ingewikkeld recht voor een freelancer, is het auteursrecht. Je hebt als maker de exclusieve rechten op jouw creaties. Een ander mag bijvoorbeeld niet jouw teksten kopiëren en zomaar ergens plaatsen. Maar hoe ontstaat auteursrecht eigenlijk en hoe kun je je recht halen?

Merkenrecht: hoe bescherm je je goede naam

  • Eén van de eerste dingen die je doet als beginnende freelancer, is een bedrijfsnaam (handelsnaam) verzinnen en je inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Het registreren van een merknaam staat meestal niet op de to-do-lijst van startende zelfstandigen. Jammer; merkregistratie kan in sommige gevallen nuttig of zelfs noodzakelijk zijn. Het is goed om te weten hoe je je bedrijfsnaam en/of merknaam kunt beschermen.
Overeenkomsten: afspraken op  een goede manier vastleggen
  • Je bespaart jezelf veel ellende als je goede algemene voorwaarden en heldere contracten opstelt. Zo voorkom je misverstanden over de afspraken die je maakt met je opdrachtgever én eventuele opdrachtnemers.

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/juridisch Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren