Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Rechtsvormen

Rechtsvormen

RechtsvormenElke onderneming, dus ook een freelance-praktijk, moet een rechtsvorm hebben. Er zijn twee soorten rechtsvormen: natuurlijke personen (bijvoorbeeld de eenmanszaak) en rechtspersonen (bijvoorbeeld de bv). Het belangrijkste verschil tussen de twee vormen is de financiële aansprakelijkheid. Bij natuurlijke personen is er geen scheiding tussen het zakelijk en het privé-vermogen. Lancelots heeft de feiten over de verschillende rechtsvormen op een rij gezet, waardoor je makkelijker een keuze kunt maken.

Eenmanszaak: zowel oprichter als eigenaar van je bedrijf zijn

  • Voor freelancers die geen grote financiële risico’s lopen, is een eenmanszaak de meest voor de hand liggende rechtsvorm. Van een eenmanszaak ben je zowel oprichter als enige eigenaar. Het betekent niet per se dat je ook alleen werkt: je kunt personeel aannemen.

BV: een bedrijf oprichten met aandeelhouders

  • Freelancers die grote financiële verplichtingen aangaan, bijvoorbeeld omdat ze veel willen investeren of personeel willen aannemen, doen er goed aan om een BV (besloten vennootschap) op te richten. Komt het bedrijf in financiële problemen, dan kunnen de schuldeisers in principe alleen aanspraak maken op het vermogen van de BV en niet op het privé-vermogen van de aandeelhouder(s).

Maatschap of VOF: samen met andere freelancers een bedrijf vormen

  • Als je samenwerkt met andere freelancers, kun je ervoor kiezen om een maatschap of VOF (vennootschap onder firma) op te richten. 

Rechtsvorm-ervaringen: je voordeel doen met de ervaringen van collega-freelancers

    Vergelijken: de kenmerken van vier rechtsvormen op een rijtje

    • Om het kiezen van een rechtsvorm te vergemakkelijken, heeft Lancelots de kenmerken van vier rechtsvormen naast elkaar gezet. Zo kun je in een oogopslag zien wat voor jouw situatie het meest geschikt is.

    https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/rechtsvormen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren