Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Verzekeringen Ziektekosten Freelancers en het zorgstelsel

Freelancers en het zorgstelsel

  • De nominale premie betaal je als freelancer net als iedereen aan je zorgverzekeraar. Voor de verplichte basisverzekering is dit ongeveer 90 Euro per maand. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar en hangt ook af van een eventueel eigen risico. Veel verzekeraars sluiten collectieve contracten af met beroepsverenigingen, wat kan leiden tot een korting van maximaal 10%.
  • Het inkomensafhankelijke deel betaal je aan de belastingdienst. Dit is 4.4% van je inkomen dat wordt beschouwd als winst uit onderneming of resultaat uit overige werkzaamheden, met een maximum van € 1320. Als je daarnaast ook in loondienst bent, wordt over dat loon een inkomensafhankelijke bijdrage geheven van 6.5%. Dit wordt ingehouden en betaald door je werkgever. 
  • Zorgtoeslag: De zorgtoeslag moet je aanvragen bij de belastingdienst. Als je inkomen niet meer is dan € 25.000, is je zorgtoeslag maximaal € 400 per jaar.
  • Eigen risico: er is een verplicht eigen risico van €150. Afhankelijk van het aanbod van de zorgverzekeraar kun je daarbovenop kiezen voor een vrijwillig eigen risico tussen €0 en €500. Hoe meer eigen risico je neemt, des te lager de premie.

Lees welke keuzes freelancers maakten bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/verzekeringen/ziektekosten/zorgstelsel Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren