Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Markt > Omgaan met opdrachtgevers

Mededelingen

Omgaan met opdrachtgevers Hoe kun je het gedrag van je opdrachtgever beïnvloeden? Hoe bepaal je je uurtarief? Wat te doen als de factuur niet betaald wordt? Hoe ga je om met problemen in een project?

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 2 oktober 2010, 23:38
JokeHeikensTekst's schermafbeelding
JokeHeikensTekst JokeHeikensTekst is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 27 juni 2008
Berichten: 118
Standaard Op je strepen blijven staan

Beste Watmetebs (?),

If you pay peanuts, you get monkeys zou Anja van Ginneken (hier ook op het forum aanwezig) zeggen.
De opdrachtgever had veel duidelijker aan moeten geven wat hij verlangde. Als de stukjes commerciëler hadden gemoeten, dan had hij dat eerder moeten zeggen.
Maar 25 euro per 2000 tekens is natuurlijk helemaal niets. Dat is echt veel te weinig, daarvan kun je niet leven. Maar daar ben jij mee akkoord gegaan en zij moeten nu betalen, want jij hebt geleverd.
Dat je redelijk wat fouten hebt gemaakt in de tekst is geen goede reclame voor jezelf. Dat de eindredacteur dat er maar uit moet halen, zo gaat een professioneel tekstschrijver niet te werk. Ik weet niet of dit je eerste klus was of dat je normaal iets anders doet, maar je kunt een eindredacteur niet met een hoop extra werk opzadelen, daar gaat geen blad of krant mee akkoord.
Je gal spuwen bij de chef van de redactie lijkt mij geen goed idee, wat je wel kunt doen is hem bellen en vragen of hij (of misschien wel zij) wil bemiddelen in dit conflict. Ga rustig in een gesprek, schreeuwen en verwijten maken lost niets op en het verpest je werkrelatie.
Houd de eer aan jezelf en stuur een factuur met het afgesproken bedrag. Laat de opdrachtgever jou maar bellen voor een gesprek, maar blijf vasthouden aan de factuur, dat was jullie afspraak. Als je die afspraak op papier hebt staan (in e-mail bijvoorbeeld) sta je sterker, maar accepteer geen verlaging.
Maar begin niet meteen over je rechtsbijstandsverzekering, zeker wanneer het om dit soort bedragen gaat is dat nogal overdreven.

Groet,

Joke
__________________
www.jokeheikenstekst.nl
Met citaat reageren
  #2  
Oud 3 oktober 2010, 09:53
Pentatext's schermafbeelding
Pentatext Pentatext is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 12 augustus 2008
Berichten: 361
Standaard

Dit is inderdaad een vervelende situatie. Maar het bedrag lijkt me eigenlijk helemaal niet zo laag, je komt dan per A4-tje toch algauw aan minstens 50 euro lijkt me(?). Als je er globaal van uitgaat dat je 1 uur per A4 bezig bent, is het niet onredelijk, zeker niet voor een HaH-krant, toch?

Ik heb zitten bedenken wat ikzelf zou doen in zo'n situatie. Als ik er voor mezelf van overtuigd was dat ik echt goed werk had geleverd en onmogelijk had kunnen weten wat ze eigenlijk wilden, zou ik voet bij stuk houden en het afgesproken bedrag in rekening brengen. Wel zou ik deze stap in een mail toelichten.

Zou ik echter aan mezelf twijfelen en wel begrijpen wat zij bedoelen, dan zou ik akkoord gaan met het voorgestelde lagere bedrag en het daarbij laten. Ik vind namelijk wel dat je waar voor je geld moet leveren, en als ik van mezelf wist dat dat niet het geval was, zou ik de eerste zijn die een lager bedrag voorstelde.

Overigens, maar daar zal het nu wel te laat voor zijn: had je het stuk niet kunnen herschrijven naar hun wensen? Of is die gelegenheid je niet geboden? Hebben ze jouw stuk wel zó geplaatst, of heeft iemand anders hem (her)schreven? Ook belangrijk voor de uiteindelijke betaling (of er gebruik van is gemaakt of niet).

Dit zijn lastige situaties en ik hoop voor je dat jullie er zonder al te veel gedoe zullen uitkomen. Maar een gesprek aangaan, zou ik ook niet doen. De klant heeft zijn punt duidelijk gemaakt en jij weet het nu wel.
__________________
Groetjes van Anna

Zie www.pentatext.nl
Met citaat reageren
  #3  
Oud 3 oktober 2010, 10:51
Bertine Brookhuis Betekst's schermafbeelding
Bertine Brookhuis Betekst Bertine Brookhuis Betekst is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 6 augustus 2010
Berichten: 105
Standaard

Ha Watmetebs

Hoe zit het met een eventuele correctieronde? Neem je bijvoorbeeld altijd een
correctieronde op in de prijsafspraak, of reken je daar extra voor? Als ik voor
mijn loondienstbaan een tekstschrijver inzet, houd ik bij het stellen van de
deadline altijd rekening met correctietijd. Dan kan de tekstschrijver in kwestie
eventuele onvolkomenheden op basis van een wellicht aangescherpte briefing
zelf rechtzetten en dus ook alsnog het overeengekomen bedrag factureren.

groet
Bertine
Met citaat reageren
  #4  
Oud 3 oktober 2010, 14:30
TamTamTekst's schermafbeelding
TamTamTekst TamTamTekst is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 24 december 2007
Berichten: 619
Weblogartikelen: 1
Standaard

Hej hej,
het is lastig voor buitenstaanders om hierin een standpunt in te nemen, denk ik. We horen natuurlijk alleen maar jouw kant van het verhaal.

Maar ik proef toch, net als Joke, enige onprofessionaliteit bij jou.
Op de eerste plaats hoor je als tekstschrijver je teksten foutloos aan te leveren. Een eindredacteur is er niet om jouw teksten geheel te corrigeren, die haalt de laatste typo's eruit. Anders had hij/zij het net zo goed zelf kunnen schrijven.

Op de tweede plaats zeg je dat je 'vrij leuke' teksten hebt geschreven. Het gaat er echter niet om wat jij van je teksten vindt, maar wat de krant van je teksten vindt. Als die ze niet goed genoeg vindt, moet je vragen naar de reden en zeggen dat je ze alsnog wilt verbeteren of het de volgende keer beter zult doen.

Op de derde plaats (eigenlijk is dit het belangrijkste) is het je eigen verantwoordelijkheid als tekstschrijver om uit te zoeken wat een redacteur/krant van je verwacht. Als hij/zij je dat niet spontaan vertelt, moet je daar gerichte vragen over stellen. Dat noem je een briefing.

Als ik jouw verhaal lees, denk ik dat je een beetje al te enthousiast van start bent gegaan. Ik kan er natuurlijk helemaal naast zitten.
Volgens mij hebt je vanuit jezelf gedacht ipv uit de doelgroep en het doel van je tekst.

Ik zou proberen om hier zoveel mogelijk van te leren, o.a. door met de hoofdredacteur of eindredacteur te spreken. Kijken waar het mis ging en hoe het beter kan in de toekomst. Zulke directe lessen leveren je uiteindelijk meer op dan die €25,00 per 2000 woorden. Mits je ervoor openstaat.

Ik denk dat elke beginnend schrijver wel eens in zo'n situatie terecht is gekomen. Leer je ervan, dan groei je als schrijver.

Maar, zoals ik hierboven al schreef: ik zie alleen jouw kant van het verhaal en kan dus absoluut niet beoordelen of mijn interpretatie ervan klopt. Misschien waren je teksten prachtig en was de redacteur helemaal fout.

Rechtsbijstand erbij halen lijkt me in ieder geval meer kwaad dan goed te doen. Vergeet niet dat veel hah-bladen onder de paraplu van één grote uitgever vallen. Als je bij één blad een slechte naam krijgt, kun je het bij de rest ook wel schudden.

Marlies
__________________
Marlies Van de Voort
www.tamtamtekst.nl

Laatst gewijzigd door TamTamTekst; 3 oktober 2010 om 14:32 Reden: typfout
Met citaat reageren
  #5  
Oud 4 oktober 2010, 03:24
nancy_kelpie's schermafbeelding
nancy_kelpie nancy_kelpie is offline
Veteraan
 
Geregistreerd: 3 januari 2009
Berichten: 190
Stuur een bericht via MSN naar nancy_kelpie
Standaard

Deadline niet halen, spelfouten en dingen als "ook is er" en niet de juiste toon raken... ik zou ook niet betalen.
Tenzij ze de teksten wel geplaatst hebben? Dan moeten ze wel betalen natuurlijk, anders hadden ze ze niet moeten publiceren.

Als je je geld wil zou ik absoluut naar dat gesprek gaan en daar alles uitleggen en zelf initiatief nemen om tot een goede oplossing te komen waar jij tevreden mee zou zijn en waarvan je denkt de klant ook. Is er nog tijd om correcties te doen? Zo niet, heeft iemand anders je teksten veranderd maar worden ze wel gebruikt, dan kan je misschien een percentage van het bedrag noemen wat ze moeten betalen?

Ook moet je professioneel zijn bij het aannemen van de opdracht. De klant geeft aan niet te weten wanneer de deadline is maar wel zal roepen als het zo ver is? Klant heeft daar alle recht toe dat te zeggen, maar dan ga jij nadenken en een voorstel doen als "Oke, dat is goed. Ik zal alvast een begin maken. Ik wil echter wel dat je 3 weken van te voren roept, dan heb ik 3 weken nadat je roept het af." Het liefst mail of bel je ook nog een paar keer als het erg lang duurt om aardig te vragen hoe het gaat, oftewel jij houdt de regie over de opdracht.

Ook zorg je dat jij de vragen stelt over de toon die de teksten moet hebben, commercieel of niet, etc. Is niet de klant z'n schuld als hij dat niet zegt, jij moet dat vragen. Ook in hoeverre ze typfouten, etc. erg vinden moet jij vragen en duidelijk melden dat er dus nog typfouten in kunnen zitten. Als je WEET dat er "ook" dingen in zitten, zeg dat bij het opsturen er meteen bij. Dan is een misverstand veel sneller opgelost. Dan kan die klant diezelfde dag nog mailen "dat was niet de bedoeling" en kan jij aanbieden ze er uit te halen. Als ik een opdracht opstuur doe ik er een heel uitgebreid mailtje bij wat er op te zien valt en wat er nog mist of veranderd moet worden, etc. Als je bijv. ergens een voorbeeldfoto neer zet en het is overduidelijk dat het nog niet de uiteindelijke foto is, maar voor het idee... ga er niet van uit dat de klant ook zo denkt hoor, die schrikt zich over het algemeen dood dat je de opdracht niet begrepen hebt Oftewel vermelden wat wel en niet klopt aan het werk dat je inlevert. Zelfs als je dat eerder hebt afgesproken is herhalen wel handig.

Citaat:
ik heb eigenlijk de neiging om een brief te sturen aan de chef van de redactie en hier mijn gal enigszins te spugen
Ja... dan nemen ze je nooit meer aan en vertellen ze aan 10 anderen wat voor verschrikkelijk iemand je bent. Absoluut niet doen!

Wel naar het gesprek gaan en daar zelf het initiatief nemen en je fouten toegeven en dan met een goede oplossing komen heeft de meeste kans van slagen denk ik. Als mij zoiets overkomt leg ik uit dat "lelijk" niet persé "onbekwaam" betekend maar vaker een gevolg is van "opdracht verkeerd begrepen". Meestal hebben we daarna een goed overleg wat de klant dan wel precies met de opdracht bedoelde en is de klant helemaal tevreden met de 2e versie en is de relatie daarna prima terwijl hij daarvoor dus ook op het punt stond niet te betalen.
__________________
illustraties, animaties & games
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers

Discussietools Zoek in deze discussie
Zoek in deze discussie:

Geavanceerd zoeken
Weergave

Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
Tussenbureau wil factuur pas betalen als eindklant betaald heeft DBA Omgaan met opdrachtgevers 14 26 oktober 2007 07:43
Opdrachtgever wil VAR-wuo en EV, terwijl dienstverband aantoonbaar is. Annet Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) 7 6 augustus 2007 17:36


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 03:51.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon