Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Is het slim om als ik begin iets gratis te doen?

Is het slim om als ik begin iets gratis te doen?

Je wilt beginnen met freelancen. Om klanten te overtuigen van je kunnen, is het handig als je iets kunt laten zien wat je eerder voor een klant hebt gedaan. Is het slim om eerst iets gratis te doen?

Vakmanschap en ondernemerschap

Voor sommigen is het een grote stap om geld te vragen voor wat je doet. Klusjes gratis doen, moet voor jou een duidelijke meerwaarde hebben. Laten we er van uitgaan dat je bijvoorbeeld freelance journalist wordt omdat je kunt schrijven. Of dat je websitebouwer wordt omdat je weet hoe dat moet. Moet je 'het vakmanschap' nog leren, dan is het doen van een gratis opdracht als stage helemaal geen slecht plan. Is dat vakmanschap er wel,  is het je doorgaans af te raden te beginnen met een opdracht om niet. Je maakt geen goede start in de relatie met die opdrachtgever. Hoe kom je er ooit toe om een serieus uurtarief te vragen als je het eerst voor niets deed. Daarnaast is het ook voor jezelf niet goed: als je overtuigd bent van je eigen kunnen, moet je er geld voor vragen, hoe weinig ook. Daarmee leer je namelijk te werken als freelancer: je voert zelfstandig opdrachten uit voor geld.

Pas op: je zult niet de eerste starter zijn die door te werken met zeer lage tarieven zijn markt verpest. Je kunt ze daarna natuurlijk lastig verhogen!

Hoe dan wel?

Wel kun je bijvoorbeeld afspreken dat jouw werk op no-cure, no-pay basis is om je opdrachtgever over de drempel te helpen. Zorg er dan wel voor dat duidelijk is waar de opdracht aan moet voldoen om betaald te krijgen.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/gratis-doen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren