Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Financiën Passief inkomen

Passief inkomen

Zowat elke freelancer komt vroeg of laat in de positie dat er tijdelijk geen werk is. Dit is het ideale moment om tijd en moeite te investeren in passief inkomen. Een passief inkomen is geld dat rustig zichzelf verdient terwijl je zelf al dan niet aan een opdracht aan het werken bent.

Wat is passief inkomen precies?

Als freelancer haal je een opdracht binnen en ga je aan het werk. Afhankelijk van de gemaakte afspraken wordt je maandelijks, tussentijds of bij het afronden van de opdracht betaald.

Een passief inkomen daarentegen doe je eigenlijk in opdracht van jezelf. Je schrijft, fotografeert, maakt video’s, programmeert software, etc. zonder daarvoor een specifieke opdracht gekregen te hebben én zonder te weten of iemand dat werk wel wil zien. Dan sta je voor de keuze : laat je het in de (virtuele) kast liggen tot je toevallig een opdracht krijgt die aansluit óf maak je gebruik van de mogelijkheden die het internet je biedt om dit werk te ‘verkopen’? In het laatste geval werk je aan passief inkomen.

Het meest bekend met het fenomeen van passief inkomen zijn fotografen. Zij maken honderden foto’s per jaar die mooi zijn, leuk zijn, bijzonder zijn maar waar niemand hen de opdracht toe geeft. Tot de komst van stockwebsites lagen deze foto’s in een portfolio of in het ergste geval in een schoenendoos op zolder. Al geruime tijd kunnen fotografen deze foto’s online verkopen aan iedereen die daar behoefte aan heeft.

Waarom zou je dan aan een passief inkomen willen beginnen?

De eerste reden is je financiële toekomst. Het is voor elke freelancers belangrijk een vorm van sparen te hebben. Een financiële tegenvaller kan iedereen overkomen. En bij het einde van een opdracht ligt geen uitkering te wachten om een periode zonder werk te overbruggen. Door tijd en moeite te investeren in een passief inkomen investeer je in een vorm van zekerheid.

De tweede reden is belangrijk voor jezelf als vakman of -vrouw. Hoe langer je zonder opdracht zit, hoe moeilijker het is om weer in een werktempo te komen. Je verliest kennis en vaardigheden als je ze over een langere periode niet gebruikt. Door je vak ook zonder opdrachten te blijven uitoefenen hou je jezelf gemotiveerd hetgeen er belangrijk is als je langdurig zonder opdracht zit.

Waar moet je op letten als je in passief inkomen wil investeren?

Lange adem

De meeste bronnen van passief inkomen zijn als traag druppelende kraantjes. Geld komt met eurocenten binnen, niet met grote bedragen zoals je misschien gewend bent van opdrachten. Zelden is iemand snel rijk geworden op een passief inkomen.

Schrijvers bijvoorbeeld kunnen tegenwoordig ook passief inkomen genereren via websites als infoyo.nl die op basis van Adsense werken. Voor elke aangeklikte advertentie bij het artikel verdient de schrijver 16 dollarcent.

Inspanning

Trap niet in de slapend-rijk-worden-val. Een website opzetten, reclame toevoegen en daarna enkel nog in het zonnetje genieten van een cocktail werkt niet. Passief inkomen vraagt wel degelijk initiële en/of regelmatige inspanning en vasthoudendheid.

Die 16 dollarcent voor de schrijver komt pas binnen als mensen gestimuleerd worden te klikken. Een schrijver zal dus zijn netwerk zeer regelmatig attent maken op nieuwe stukjes om de interesse hoog te houden.

Geld eerst

Passief inkomen genereren draait in eerste instantie simpelweg om geld . Dit vraagt een zekere aanpassing in denkwijze. Wees niet verlegen om donaties of een kleine bijdrage te vragen voor het product dat je aanbiedt. Hou je een informatieve website in de lucht, vraag dan om een donatie om je te helpen de webkosten betalen. Mensen hebben een gezond wantrouwen tegen goede diensten die gratis aangeboden worden. Durf daar gebruik van maken.

Vooral creatieve ondernemers hebben soms moeite met wat je zou kunnen noemen ‘massa-creativiteit’. Toch moet je onder ogen durven zien dat aan het einde van de maand al de rekeningen betaald moeten zijn. Dus als je blogt en Adsense toepast, schrijf dan af en toe een stukje over een populair onderwerp. Ben je een schilder, schilder af en toe het spreekwoordelijke zigeunermeisje met traan.

Passief wordt actief

Elk passief inkomen kan een fulltime inkomen worden. De kunst is om je prioriteiten in de gaten te houden. Een passief inkomen kan niet zomaar te koste gaan van een opdracht of ander werk…tenzij je dat zelf wil. Er zijn mensen die prima kunnen leven van een passief inkomen en daar volstrekt geen probleem mee hebben.

Welke categorieën zijn er?

In de freelance sector zit een groot deel creatieve beroepen. Fotografen en schilders, maar ook designers, film- en videomakers en muzikanten. Deze mensen lijken een streepje voor te hebben omdat hun materiaal relatief eenvoudig te verkopen is. Speciaal voor de groep freelancers die met beeldmateriaal (en in mindere mate geluid en tekst) bezig is, is een apart hoofdstuk gewijd aan creatief passief inkomen.

Dit wil niet zeggen dat er geen andere mogelijkheden. Dit zijn een aantal categorieën waaraan je kan denken.

  • ICT-ers zijn uit zichzelf al actief op internet. De markt voor handige tooltjes en leuke widgets is onverzadigbaar sinds de komst van WordPress en aanverwanten. De serieuze softwareprogrammeurs kunnen met wat inspanning een aardig passief inkomen genereren met open source en webapplicaties. Voor elk stukje software is er wel een alternatief of verbetering te verzinnen.
  • Voor freelancers van elke pluimage staat de deur tot het schrijven van een ebook open. Hoewel je in eerste instantie enkel aan schrijvers zou denken, kan elke freelancer zijn kennis en ervaring op papier zetten en op een website aanbieden tegen een gepaste vergoeding.
  • Merchandise en gadgets zijn een vorm van passief inkomen die snel actief en lucratief kunnen worden maar wel tijdrovend kan zijn. Slim gebruik maken van het internet is het sleutelwoord. Een zelfstandig elektrotechnicus kan gadgets op zonne-energie verkopen; een copywriter verkoopt T-shirts met eigen one-liners.
  • Het genereren van passief inkomen via donaties is mogelijk maar tricky. Je loopt bij het vragen van een vrijwillige bijdrage voor bijvoorbeeld het downloaden van een handig backup tooltje al snel tegen beperkingen aan. Menselijke zuinigheid maakt dat we het liefst alles voor niets willen. Maar aan de andere kant heeft elk mens een gezond wantrouwen tegen alles wat gratis. Vraag een emailadres (respecteer de wet op privacy!) om een nieuwsbrief te sturen, verlaag de drempel en laat je donaties via Paypal lopen of geef een kleinigheidje kado zoals een sticker met je bedrijfslogo.

Gebruik je een tussenpartij of niet?

Foto’s, ebooks, software…je kan het allemaal zelf promoten en verkopen zonder tussenkomst van een ander. Dat is prima als je weet dat je er tijd in kan steken. Maar als je midden in een hectische opdracht zit, is het fijn om gebruik te kunnen maken van een tussenpartij die het werk voor je doet. Wederom zijn de stock sites voor foto’s het beste voorbeeld. Een drukbezet fotograaf uploadt zijn/haar foto’s; de stock site regelt betalingen en downloads.

Groot voordeel van een tussenpartij is dat jij als freelancer dus veel minder moeite moet doen om passief inkomen te genereren. Daar staat tegenover dat een tussenpartij altijd een deel van je opbrengsten zal krijgen.

Waarschuwing!

Als laatste nog een waarschuwing voor de valkuilen van passief inkomen. Op het web wemelt het van de websites, ook Nederlandstalige, die je beloven dat je met passief inkomen rijk kan worden. De slimmeriken die deze sites opzetten zijn dat inderdaad geworden. Al de anderen niet. Wees voorzichtig met het geloven van dergelijke websites.

Waar moet je op letten? Veel verkooppraatjes maar geen concrete informatie, geen KVK-nummer op de site, geen vast telefoonnummer, geen naam van de eigenaar van de site en/of een bedrijfsnaam.

Auteur: Anja Van Ginneken

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/financien/passief-inkomen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren