Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Financiën Subsidies voor ondernemers

Welke subsidies zijn er voor ondernemers?

Je bent ondernemer, je hebt een goed idee, maar geen geld. Een subsidie kan uitkomst bieden. Maar wanneer kun je een subsidie krijgen? En waar vind je informatie over subsidies? Ondernemers besteden hun tijd graag efficiënt, dus helpt Lancelots je richting te bepalen in de doolhof van subsidieland voor zelfstandigen.

Wie komen in aanmerking voor subsidies?

Ondernemers en particulieren kunnen subsidie krijgen als zij aan bepaalde subsidievoorwaarden voldoen. Lancelots richt zich op subsidies voor bedrijven. De overheid stimuleert ondernemerschap. Freelancers zijn ook ondernemers, subsidies zijn er dus ook voor hen. Zo zijn er subsidieregelingen voor mensen met een creatief beroep. Maar wat voor onderneming je ook hebt, er is bijna altijd wel een subsidiepotje waar je geld uit kunt krijgen.

Wat is een subsidie?

Ondernemen betekent ook financiële risico’s nemen, maar soms ben je zo ondernemend dat je de plannen niet zelf kunt financieren. Als je als zelfstandige een project wilt uitvoeren waar je zelf geen budget voor hebt, kun je een investeringsbijdrage krijgen van andere partijen. Zoals een stichting (meestal een fonds), een particuliere of zakelijke investeerder (vaak sponsoring) of de overheid. Onder subsidie verstaan we hier financiële ondersteuning door de overheid. Soms wordt een subsidie ook een beurs genoemd. Naast subsidies heb je ook fondsen, deze zijn samengesteld door andere organisaties dan de overheid.

Hoe vind je informatie over subsidies?

Er zijn veel verschillende subsidies in Nederland. Alleen al voor ondernemers zijn er meer dan 300 verschillende vormen. Je kunt zelf op zoek gaan of een subsidiebureau inschakelen. Deze vragen altijd een bijdrage en zijn soms verbonden aan accountantskantoren. Sommige bureaus werken op no cure no pay basis, sommige werken met andere tarieven. De bureaus weten welke ondernemerssubsidies er zijn, welke stappen je moet ondernemen en zoeken voor je uit hoe jij je het beste kunt laten subsidiëren, checken de subsidievoorwaarden en dienen ook de subsidieaanvraag voor je in.

Doe het zelf: handige sites

De overheid geeft op het Ondernemersplein informatie over subsidies.

Let op: niet alle sites over subsidies stellen de informatie gratis ter beschikking. De informatie op de sites van overheidsinstellingen is altijd kosteloos. Alle ministeries hebben op de site van de Rijksoverheid staan welke subsidiepotjes zij hebben.

Welke subsidies zijn er?

We sommen hier niet alle subsidies op. Er zijn erg veel mogelijkheden waar regelmatig iets in verandert. We kunnen je wel vertellen welke soorten subsidies er zijn en waar je meer informatie vindt. Vrijwel alle subsidies zijn ook aan te vragen door Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP), behalve natuurlijk de personeelssubsidies.

Waarom zou je subsidie aanvragen?

Het aanvragen van een subsidie betekent een hoop administratieve rompslomp en het inleveren van een gedeelte van je onafhankelijkheid. Het kan zelfs zijn dat je achteraf verantwoording moet afleggen. Maar daar staat ook iets tegenover. Als je financiële ondersteuning krijgt, kan dat je stimuleren om door te werken en je te focussen op het resultaat. En je krijgt er vrijheid voor terug: een subsidie geeft je de rust om aan een project te werken zonder financiële zorgen. Zo kun je creatiever bezig zijn, je hoeft tenslotte niet aan het commercieel belang te denken. Maar pas op, het kan er ook voor zorgen dat je lui wordt omdat je minder gedreven wordt om zelf naar inkomstenbronnen te zoeken. Kortom als de voordelen tegen de nadelen opwegen: ga ervoor!

Wanneer moet je een aanvraag indienen?

Als je subsidie wilt krijgen voor een project, moet je de aanvraag altijd indienen vóór je begint. Als je eenmaal bezig bent, kun je geen gebruik meer maken van een subsidieregeling. Dus ga op zoek op het moment dat je een idee hebt voor een project. Of beter nog: oriënteer je sowieso eens op de mogelijkheden voor staatsteun en andere investeringsbijdragen. Wie weet kun je er in je ondernemingsplan al rekening mee houden.

Auteur: Bianca Kuijpers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/financien/subsidies Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren