Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home

RSS
Ga terug   Lancelots Forum - Voor freelancers > Bedrijfsvoering > Belasting
Registreer Weblogs FAQ Netwerk Berichten van vandaag Zoeken

Mededelingen

Belasting Inkomstenbelasting (winst uit onderneming en resultaat uit overige werkzaamheden), omzetbelasting (btw), vennootschapsbelasting.

Reageren
 
Discussietools Zoek in deze discussie Weergave
  #1  
Oud 2 februari 2011, 21:58
Bert Duivenvoorden Bert Duivenvoorden is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 2 februari 2011
Berichten: 4
Standaard UK opdrachtgever, NL onderaannemer, NL afnemer; BTW verleggen?

Hallo, ik als administratiekantoor heb een klant die 99% voor een opdrachtgever uit Engeland werkt.
Hij levert alleen maar aan bedrijven in Nederland en dan ook nog aan onroerende zaken. Hij installeert en onderhoudt alarminstallaties.
Kan/mag hij dan de BTW verleggen?
Normaal gesproken is dat geen probleem met een Nederlandse opdrachtgever maar met een buitenlandse opdrachtgever...?

Groet,
Bert Duivenvoorden
Duivenvoorden Administratie
Met citaat reageren
  #2  
Oud 3 februari 2011, 00:53
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bert Duivenvoorden Bekijk bericht
een klant die 99% voor een opdrachtgever uit Engeland werkt.
Hij levert alleen maar aan bedrijven in Nederland
Deze mededelingen zijn tegenstrijdig. Dat wil zeggen, als "Hij" naar "klant" verwijst. Of verwijst "hij" naar "opdrachtgever"?
__________________
René
Met citaat reageren
  #3  
Oud 3 februari 2011, 07:02
Bert Duivenvoorden Bert Duivenvoorden is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 2 februari 2011
Berichten: 4
Standaard

Hallo Rene,

Nee is niet tegenstrijdig. Mijn klant is de onderaannemer in dit verhaal. De hoofdaannemer is het Engelse bedrijf. Daar krijgt mijn klant de opdrachten van die mijn klant dan weer uitvoert bij Nederlandse bedrijven. Als hij die bedrijven factureert mag/moet hij dan de BTW verleggen?

Als hij een Nederlandse opdrachtgever zou hebben mag hij dat wel doen maar met een buitenlandse? Geen idee!

En wat is nu precies het voordeel van BTW verlegggen? Als je 1000 euro factureert met btw verlegd of 1190 euro factureert incl btw, wat is het verschil en voor wie?De afnemers zijn allemaal bedrijven dus die kunnen het ook weer terugvorderen, dus waarom zou je het doen?

Grt Bert
Met citaat reageren
  #4  
Oud 3 februari 2011, 10:54
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

Beste Bert,

Soms kom je in uithoeken van de btw wetgeving waar je niet vaak mee te maken hebt...
Ik vermoed dat jou klant gewoon btw moet rekenen aan zijn opdrachtgever in Engeland
1. Omdat de Engelse aannemer waarschiinlijk geen BTW ondernemer is in Nederland dus kan de onderaannemingsregeling van verlegging niet worden toegepast.
2. De europeese verleggingsregeling voor leveringen en diensten aan het buitenland zal hoogstwaarschijnlijk ook niet van toepassing zijn omdat de plaats van dienst/levering in Nederland is door een Nederlandse ondernemer.

met onderstaande tool kun je de plaats van dienst bepalen en of btw word berekend.
http://www.belastingdienst.nl/reken/...et_buitenland/

Als het niet duidelijk word uit de tool dan kun je hierover gewoon bellen met de belastingdienst.

De reden van het bestaan van de verleggingsregeling voor onderaanneming is enerzijds omdat er in het verleden vaak fraude is gepleegd met btw constructies in bouw projecten. maar ook omdat grotere bouwprojecten vaak complex zijn georganiseerd en daardoor de belastingdienst ineens risico liep btw inkomsten mis te lopen door de gekozen (legale) constructie. Vaak worden voor grote bouw projecten tijdelijke bv's of vof's opgericht die dan onderaannemer zijn van de hoofdaannemer (die ook aandeelhouder is van die tijdelijke bv)

Wat vroeger nog wel eens gebeurde is dat de onderaannemer (tijdelijke)btw rekende op zijn omzet, dat deze btw door de hoofdaannemer direct werd teruggevraagd op zijn btw aangifte en dat vervolgens de onderaannemer nooit de btw afdroeg of failliet ging en niet meer kon betalen. Om deze risico's uit te sluiten is gekozen voor de verleggingsregeling. De hoofdaannemer krijgt dan nu dus een factuur zonder btw en moet deze zowel als btw over omzet als btw voorbelasting aangeven. Binnen zijn aangifte is het dus 0 maar de belastingdienst loopt ook geen risico meer dat zij btw als voorbelasting uitbetaald en nooit btw op omzet van de onderaannemer ontvangt. dat is dus een beetje kort door de bocht de achtergrond van de verleggingsregeling voor onderaanneming
Met citaat reageren
  #5  
Oud 5 februari 2011, 00:36
Bert Duivenvoorden Bert Duivenvoorden is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 2 februari 2011
Berichten: 4
Standaard

Dank jullie wel voor jullie reacties maar na vanavond heb ik toch meer vragen.

De BTW verlegd en het waarom is nu wel duidelijker. Nu heb ik vanavond een gesprek gehad met mijn klant (het is een nieuwe klant) en nu vraag ik mij meer af of hij het wel juist doet met de intracommunautaire leveringen/diensten. Want het volgende speelt;

Hij heeft opdrachtgevers in Engeland, Ierland en Polen. Daar neemt hij opdrachten van aan die hij vooramelijk in NL uitvoert. Hij factureert dan terecht incl BTW aan de buitenlandse opdrachtgever omdat de BTW de bestemming volgt.

Maar hij voert ook opdrachten van diezelfde opdrachtgevers uit in Belgie, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en misschien nog wel meer landen. Die factureert hij ook incl BTW. Dat moet toch intracommunaurire dienst en of levering zijn?

Het komt zo weinig voor, dus daarom vind ik dit niet duidelijk. Ik heb ooit eens van iemand gehoord wat ik eerder aanhaalde "de btw volgt de bestemming". Vind ik een goede kreet en als ik die volg doet mijn klant het bij buitenlandse leveringen niet goed.

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Groet,

Bert
Met citaat reageren
  #6  
Oud 5 februari 2011, 10:51
René's schermafbeelding
René René is offline
Moderator
 
Geregistreerd: 1 januari 2006
Berichten: 3.338
Weblogartikelen: 2
Standaard

Citaat:
Oorspronkelijk geplaatst door Bert Duivenvoorden Bekijk bericht
"de btw volgt de bestemming". Vind ik een goede kreet
Btw is nu eenmaal niet zo simpel. Het is een dik pak met regels, uitzonderingen op die regels, uitzonderingen op uitzonderingen, enz. ad nauseam. Zeker bij internationale onderaanneming.

Ik begrijp je verhaal nog steeds niet goed en ik denk niet dat een advies hier in het forum in deze situatie betrouwbaar kan zijn. Zelfs mijn accountant zou in dit geval waarschijnlijk een btw-specialist raadplegen, en ik denk dat je dat het beste kunt doen.
__________________
René
Met citaat reageren
  #7  
Oud 5 februari 2011, 11:07
Roel Jongman Roel Jongman is offline
Verbannen
 
Geregistreerd: 3 april 2009
Berichten: 979
Stuur een bericht via Skype™ naar Roel Jongman
Standaard

Bert,

Ik denk dat je casus te ingewikkeld word voor forum advies, wij kunnen hier nooit alle feiten en omstandigheden overzien. daarbij de meeste mensen zijn hier ervaringsdeskundige en geen btw specialist of fiscalist.

Daarnaast is er een ethisch punt waar je zeer terdege rekening moet houden. Jij vraagt advies voor een klant, die daar dus hoogst waarschijnlijk voor betaald. Hoe zou jij het vinden alsklant als je naar een adviseur gaat en je betaald die adviseur en na afloop blijkt dat hij jou vraag gewoon op een (algemeen) ondernemersforum heeft geplaatst en zelf gratis advies heeft gekregen over je casus, dat advies komt van niet specialisten maar jij mag er wel voor betalen.

Dit soort vragen kun je hooguit stellen op een (gesloten) fiscaal forum van een beroepsvereniging waar je wel meer details kan voorleggen. En anders zelf een btw specialist raadplegen of de klant daar naar doorverwijzen of overleggen met de belastingdienst zelf.
Met citaat reageren
  #8  
Oud 15 februari 2011, 23:46
Bert Duivenvoorden Bert Duivenvoorden is offline
Juniorlid
 
Geregistreerd: 2 februari 2011
Berichten: 4
Standaard

Beste Roel, volstrekt niet met je eens.

Ik word inderdaad betaalt voor mijn diensten maar ik steek er ook veel tijd in om aan de juiste informatie te komen. Mijn klant zal het worst zijn hoe ik aan de info kom, als het maar klopt. Daarom stel ik niet alleen hier mijn vraag maar ook elders en bel ik ook met mijn Beconnr met de Belasting. Ik hoop alleen via een forum als dit de eventuele verschillende opvattingen te peilen waardoor ik beter onderzoek kan doen en ook gerichtere vragen kan stellen aan een fiscalist. Zo iemand kost veel geld dus kan ik beter al mijn vragen in 1 keer aan hem stellen. Bovendien is dit forum ook bedoelt voor het wijzer maken van andere forumlezers. Dus als ik met mijn vraag en antwoorden van mede forumgebruikers andere lezers wijzer kan maken, is dat toch mooi?

Ik ben er wel uit en ik zal het wel met je delen;

Mijn klant is ondertussen ook voor de UK opdrachtgever in Belgie, Luxemburg en Frankrijk aan de gang.

We gaan het als volgt doen;

Mijn NL klant gaat aan zijn UK opdrachtgever een factuur met BTW sturen voor diensten verricht in NL aan onroerende zaken bij bedrijven.

Mijn NL klant gaat aan zijn UK opdrachtgever een factuur met "BTW verlegd" sturen voor diensten verricht in BE, LU en FR aan onroerende zaken bij bedrijven.

Dit o.a. in het kader van "de BTW volgt de bestemming".

Groet,

Bert Duivenvoorden
Duivenvoorden Admninistratie
Met citaat reageren
Reageren

Favorieten/bladwijzers


Regels voor berichten
Je mag geen nieuwe discussies starten
Je mag niet reageren op berichten
Je mag geen bijlagen versturen
Je mag niet je berichten bewerken

vB-code is Aan
Smileys zijn Aan
[IMG]-code is Aan
HTML-code is Uit

Forumnavigatie

Soortgelijke discussies
Discussie Auteur Forum Reacties Laatste bericht
BTW BTW buitenlandse opdrachtgever? JennyL Belasting 4 2 februari 2011 21:49
BTW BTW op onkostenvergoeding ook verleggen? REXTRA Belasting 6 6 januari 2011 08:10
Vrijgestelde opdrachtgever en BTW Jenny77 Belasting 3 12 januari 2009 11:25
BTW verleggen in de bouw: alleen uren, of ook materiaal etc.? Molenaar Belasting 3 19 september 2008 23:08


Alle tijden zijn GMT +2. Het is nu 23:36.


Forumsoftware: vBulletin®, versie 3.8.5
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Lancelots Copyright © 2006-heden, Applinet en licentiegevers, Colofon