Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Merkregistratie Hoe registreren andere freelancers hun merk?

Hoe registreren andere freelancers hun merk?

Wel of niet je bedrijfsnaam als merk registreren? En als je voor registratie kiest, hoe pak je dat dan aan? Lees de registratie-ervaringen van andere freelancers.

Bang voor juridische missers

"Een gedetailleerd ondernemingsplan of een concreet plan van aanpak had ik niet, toen ik begin 2011 besloot om JAMMIE als merk te registreren. Wel gaven mijn nieuwe bedrijfsactiviteiten me een goed gevoel: ik liep over van ideeën en enthousiasme en de eerste reacties op JAMMIE waren uitsluitend positief. Mijn wens en doel om met JAMMIE mensen te helpen om op dagelijkse basis te genieten van eten, viel in goede aarde. Voor mij stond daardoor vast dat ik me de komende jaren serieus zou inzetten om JAMMIE-producten en –diensten te ontwikkelen. Het risico dat iemand anders ook dezelfde naam of een vergelijkbare zou gebruiken, wilde ik niet lopen; dat zou zonde zijn van alle tijd, geld en moeite die ik op dat moment al in JAMMIE had gestoken.

Ondanks de uitgebreide uitleg op de website van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) over merkregistratie, besloot ik toch om een merkgemachtigde in te schakelen. Ook al betekende dit dat ik  bijna drie keer zo veel kwijt zou zijn dan wanneer ik zelf de registratie zou doen. Ik zag op tegen het papierwerk, maar wat vooral meespeelde was mijn angst om belangrijke juridische aspecten over het hoofd te zien. Via de website van de Beneluxvereniging voor Merken en Modellenrecht (BMM) vond ik een merkgemachtigde bij mij in de buurt. Een eerste kennismakingsgesprek tijdens een zogenaamd inloopspreekuur verliep prettig: Mieke Bollen van Merkwerk kon mij in minder dan een half uur tijd uitleggen wat mijn mogelijkheden waren en waar ik op moest letten bij merkregistratie. Zo raadde ze me aan om behalve een woordmerk (naam), ook meteen een beeldmerk (logo) te registreren. Mocht iemand in de toekomst JAMMIE onterecht gebruiken, dan zou ik sterker staan in mijn bezwaar tegen het misbruik.

Uiteindelijk heeft Merkwerk namens mij in januari alleen een registratieverzoek ingediend voor het woordmerk JAMMIE. Ik beschikte op dat moment nog niet over een definitief logo en het registreren van een beeldmerk is dan niet zinvol. In overleg met mij heeft Mieke drie klassen uitgekozen waarvoor ik JAMMIE wilde registreren. We hebben gebruik gemaakt van de standaardklassenummers (16, 35 en 41) en Mieke heeft daar een toelichting aan toegevoegd: in eigen woorden heeft ze omschreven voor welke specifieke waren (producten) en/of diensten de merknaam JAMMIE moest gelden.

Het is een behoorlijke opsomming geworden omdat  ik op het moment van registreren nog niet precies wist welke diensten en producten ik aan zou bieden en in welke volgorde. Daarnaast wilde ik de registratiekosten beperken en daarom hebben we geprobeerd zo veel mogelijk diensten en producten onder te brengen bij drie klassen. Hoe meer producten en diensten je in verschillende klassen registreert, hoe hoger de kosten. 

Op 12 januari 2011 is de aanvraag ingediend en op 27 april – ruim 4 maanden later - kreeg ik het bericht dat ik eigenaar was van JAMMIE en voortaan het ® - teken mocht gebruiken! Het registratieavontuur is daarmee nog niet ten einde; binnenkort wil ik ook het beeldmerk registreren en als dat zonder problemen verloopt, breid ik het aantal klassen uit. Dat registreren kost best veel tijd, geld en energie, maar het levert gelukkig ook veel op: rust, zekerheid en een fijn gevoel dat de naam waaronder je werkt, ook echt van jou is. Behalve dat straks allerlei leuke en praktische culinaire informatie op de mooie website van JAMMIE staat, zal het ®-teken er ook pronken!"

Janine Bruinooge, initiatiefnemer van JAMMIE ®.  Maak van eten een feestje: kook JAMMIE. Dat is simpel, puur en niet duur.

https://www.lancelots.nl/marketing/merkregistratie/ervaringen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren