Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Acquisitie Klanten en opdrachten vinden Klanten en opdrachten vinden: hoe doe je dat?

Klanten en opdrachten vinden: hoe doe je dat?

Klanten vind je door actief op zoek te gaan naar bedrijven, organisaties of personen aan wie je jouw product of dienst kunt verkopen. En je zorgt ervoor dat klanten jou kunnen vinden door aandacht te besteden aan je marketing. Jouw markt is voortdurend in beweging: klanten kunnen komen, maar ook gaan. Denk daarom regelmatig na over de manieren waarop je je werving aanpakt. Denk niet alleen aan nieuwe klanten. Opdrachten vinden betekent ook dat je voor bestaande opdrachtgevers aan het werk blijft.

Waar begin je?

Voordat je op zoek gaat naar klanten, bepaal je eerst wat jouw Unique Selling Points zijn. Oftewel: wat zijn de unieke eigenschappen van je product of dienst? Vervolgens bepaal je de doelgroep.

Als je eenmaal weet op wie je jouw product of dienst wilt richten, kun je een overzicht maken van potentiële klanten

Hoe vind je klanten en opdrachten?

Netwerken is een veelgebruikte manier om klanten te vinden. Maak gebruik van je bestaande netwerk en probeer het uit te breiden met nieuwe contacten. Nieuwe opdrachtgevers kun je overal tegenkomen: op recepties, beurzen en congressen, maar ook op borrels, verjaardagen en zelfs in de supermarkt. Ze staan in de Gouden Gids en presenteren zichzelf in vakbladen en op internet. Verdiep je in (de bedrijfscultuur van) je nieuwe potentiële klant. Bedenk dat het binnenkomen bij een nieuwe klant lastiger is dan het behouden van een bestaande klant.

Voor wie heb je eerder een opdracht uitgevoerd? Zorg dat je het contact met opdrachtgevers, voor wie je al hebt gewerkt, onderhoudt en op de hoogte blijft van nieuwe activiteiten. Zo kun je op het juiste moment je product of dienst weer onder de aandacht brengen. Je netwerk onderhouden kost tijd, maar is noodzakelijk. Immers: zonder netwerk geen opdrachten.

Hoe vinden klanten jou?

Met verschillende marketingactiviteiten kun je je bekendheid vergroten:

  • Een mailing sturen naar een aantal geselecteerde adressen (uit bijvoorbeeld het adressenbestand van de Kamer van Koophandel, het telefoonboek of de Gouden Gids).
  • Het genereren van 'free publicity', onbetaalde publiciteit (door een artikel of boek te publiceren, een opvallende actie te organiseren, een persbericht te versturen naar vakbladen enzovoort).
  • Een advertentie plaatsen in printmedia of op internet.
  • Een website bouwen.
  • Plaats je cv of bedrijfspresentatie op een marktplaats voor freelancers.

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/marketing/acquisitie/klanten-vinden/hoe-doe-je-dat Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren