Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken Visies op netwerken

Visies op netwerken

De een is een waar netwerkbeest, voor de ander is het een brug te ver. Hoe je netwerkt is ook eigenlijk heel persoonlijk. We vroegen vijf Lancelots naar hun persoonlijke kijk op netwerken.

Ik ben zo'n type

"Netwerken is voor mij gewoon een manier om leuk met mensen om te gaan. Ik ben zo´n type dat met anderen meedenkt. En omdat ik zelf vaak open ben over wat me bezig houd, denken anderen vaak ook met mij mee. Netwerken klinkt vaak als iets vies. Dat is het niet. Je helpt elkaar verder."

Marieke Jansen, zelfstandig tekstschrijver

Twee riddersVeel investeren

"Een goed netwerk is een netwerk waar je zelf zo min mogelijk gebruik van maakt, maar waar je anderen gebruik van laat maken. Pas op het moment dat je het voor jezelf echt nodig hebt, dan kun je echt veel dingen aan mensen vragen. Ik onderhoud mijn netwerk dus door juist niet veel aan mensen te vragen, maar er wel veel in te investeren.

Laatst hielp ik een vriend in mijn vrije tijd met het installeren van zijn nieuwe Apple. Terwijl ik daar zat, kwam er een vriend van deze vriend langs om een glas wijn te drinken. Hij bleek op zoek te zijn naar een database-ontwikkelaar en een dag later had ik een grote, nieuwe klus op zak.

Ik doe veel dingen voor mensen. Dat doe ik graag en ik krijg er ook veel voor terug. Toen ik bijvoorbeeld voor een stichting die ik had opgericht een website nodig had, werd die gratis voor me gemaakt. Zo werkt mijn netwerk en daar ben ik best trots op."

Raymond van Velzen, freelance database-ontwikkelaar

Netwerk van cruciaal belang

"Ik werk als trainer en coach en daarvoor is een netwerk van cruciaal belang. Daarom zit ik bij een regionaal netwerk. Eens in de zes weken ontmoeten we elkaar tijdens een ontbijtafspraak. Iemand geeft dan een presentatie over wat hij of zij doet. Daar luister je met z'n allen naar en daarna kun je vrij rondlopen en praten. Op deze manier hoor je echt goed waar iedereen mee bezig is en kun je heel gericht netwerken. Over vier weken ben ik zelf aan de beurt om een presentatie te geven.

Dan ben ik ook lid van een vrouwennetwerk. We helpen elkaar aan contacten en opdrachten. Het is een goed, actief netwerk. Ik ken er veel zakenvrouwen door en heb door hen toegang tot een uitgebreid netwerk. Verder ben ik hier in de stad in het bestuur gegaan van een culturele commissie. Deels omdat ik het leuk vind, maar deels ook zeker voor de contacten. Ik kom zo met invloedrijke personen om de tafel te zitten en die wil ik allemaal graag ontmoeten.

Speciale aandacht besteed ik aan het onderhouden van de contacten met alle mensen die ik voor me heb gehad; in een training of in een coachingstraject. Elk jaar stuur ik ze een ludieke mailing en zo zorg ik ervoor dat ik steeds op een positieve manier actief aanwezig blijf in hun netwerk."

Sonja Koning, freelance trainer en coach

Niet zo'n netwerker

"Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n netwerker. Als ik naar een studiedag ga, betrap ik me erop dat ik echt ga voor de inhoud. In de pauze vergeet ik met de juiste mensen te praten en als ik met iemand praat, is het over het onderwerp van de dag. Het gaat me ook helemaal niet om het uitwisselen van visitekaartjes, of snelle, korte contacten.

Ik ga ervan uit dat ik goed ben in mijn werk en een aangenaam mens ben om mee samen te werken. Dat is mijn visitekaartje, dat is de herinnering die ik wil achterlaten. Met mensen die ik door mijn werk tegenkom en waar ik een klik mee heb, onderhoud ik vanzelf wel het contact. Maar of daar dan nieuwe opdrachten uitkomen? Dat hou ik eigenlijk niet zo bij. Het gaat om meer in het leven dan werken alleen..."

Lino Bijsterveld, zelfstandig vormgever

Amerikaanse advocatenseries

"Bij netwerken moet ik meteen denken aan Amerikaanse, advocatenseries. Knappe, succesvolle, jonge mensen, die precies de aardige openingszinnen kennen, rechtop lopen, je recht aankijken, het leuke grapje maken en ook nog eens zo attent zijn om precies te doen wat ze beloven.

Voor mij geen aantrekkelijk beeld. Ik lijk er ook niet op en kan er niet aan voldoen. Ik schrik me rot als ik met iemand praat die nog weet hoe mijn man heet en wat vorig jaar mijn vakantiebestemming was. Help, word ik gestalkt? En wat wil hij vervolgens van me? Contact? Een date? Ik snap er niets van. Hij komt wel aardig met me praten, maar is vervolgens na vijf minuten weer weg. Hoe kun je elkaar dan leren kennen?

Gelukkig loopt het goed met mijn werk. Ik heb altijd opdrachten en werk voor leuke opdrachtgevers. Niets te klagen en dus ook niet zo dringend op zoek naar andere bestemmingen."

Janine Touw, freelance ict-er

Goede relaties vormen

De kern van netwerken is het vormen van relaties. Veel freelancers vergeten wel eens dat contacten, namen, visitekaartjes en profielen op netwerksites geen doel maar een middel zijn. Dat lijkt cliché, maar het is een eenvoudig te verklaren valkuil: een lijst met namen is zichtbaar, een relatie niet.

Een kwalitatief hoogwaardig netwerk is gebaseerd op goede relaties; niet op veel contacten of telefoonnummers in je adresboek. In die relaties moet je eerst investeren voordat er iets ontstaat, voordat je positieve gevoelens voor elkaar koestert - hoe zakelijk en lucratief het uiteindelijk ook kan worden, alles begint (voor de meeste mensen) bij sympathie.

Annedien Hoen, creatief-strategisch advies

https://www.lancelots.nl/netwerken/visies Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren