Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Het gebruik van een zakelijke rekening

Het gebruik van een zakelijke rekening

De meeste banken hebben een speciaal financieel dienstenpakket voor ondernemers, alleen hangt daar ook een speciaal prijskaartje aan. Ben je eigenlijk verplicht zo'n zakelijke rekening te openen of mag het ook een andere rekening zijn die exclusief gebruikt wordt voor je bedrijf?

Waarom moet je een zakelijke rekening hebben?

Wie als zelfstandige aan de slag gaat, krijgt van verschillende kanten te horen dat hij het beste een zakelijke rekening kan openen. De Kamer van Koophandel (KvK) adviseert het, veel boekhouders raden het aan en opdrachtgevers vinden het vaak prettig.

Alfred Cohen van Raad Amsterdam is financieel adviseur van Lancelots: “Ik adviseer altijd een zakelijke rekening te openen. Met een aparte bank waar je de zakelijke geldstroom over laat lopen krijg je namelijk veel beter inzicht in de gang van zaken van je bedrijf."

Een zakelijke rekening is dus niet verplicht. Wel maak je het je boekhouder en/of jezelf heel erg lastig als je ook zakelijk gebruik maakt van dezelfde rekening waarmee je ook je privéfinanciën doet. 

Wat zijn voor- en nadelen van een speciale zakelijke rekening?

Een zakelijke rekening brengt extra kosten met zich mee. Je mag bij sommige banken met een zakelijke rekening niet zomaar rood staan zoals bij een privérekening.

Een voordeel is dat een zakelijke rekening handiger is als je een zakelijk krediet of andere financiële producten voor ondernemers nodig hebt. Bovendien kun je je rekening op je bedrijfsnaam zetten. Dat oogt professioneler naar je opdrachtgevers. 

Of je zo’n privérekening voor zakelijk gebruik kunt openen, is per bank - en soms per vestiging – verschillend.  Vraag het daarom na bij je bank. Vraag dan ook of die rekening ook op je bedrijfsnaam kunt zetten.

Als je een privérekening gebruikt met een andere tenaamstelling dan je bedrijfsnaam, dan is het verstandig op je facturen achter het bankrekeningnummer uitdrukkelijk te vermelden "t.n.v. <tenaamstelling>". Als je klant namelijk niet de juiste tenaamstelling invult bij de betaling, dan kan de overschrijving van een andere bank naar de jouwe worden geweigerd. Je klant en jij hebben dan meer gedoe om de factuur betaald te krijgen.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/zakelijke-rekening Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren