Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Administratie Boekhouder / administratiekantoor / accountant

Financieel en administratief adviseur

Ook voor freelancers met een eenvoudige administratie is het inschakelen van een adviseur zeer aan te bevelen. Dat wil niet zeggen dat deze adviseur ook de hele boekhouding doet.

Een financieel en administratief adviseur (boekhouder of accountant) verwerkt de administratieve gegevens van een onderneming. Hij doet de jaarlijkse aangifte van de inkomstenbelasting en stelt desgewenst een commerciële jaarrekening op (een los document, niet te verwarren met de fiscale jaarrekening die bij de aangifte wordt opgesteld).

Wat wil ik van mijn boekhouder?

Doe de boekhoudertest:

  • Besteed je alles uit aan je boekhouder of doe je heel veel zelf?  Iedere freelancer heeft af en toe behoefte aan advies, ongeacht of hij (deels) zelf de 'boeken doet' of niet. De centrale vraag bij het zoeken van een administratief adviseur is wat je van hem wilt. Er zijn uitgebreide en minder uitgebreide dienstenpakketten beschikbaar. Doe de test en kom erachter wat jij verlangt van een boekhouder.
Freelancers over hun boekhouder:
  • Freelancers vertellen in dit artikel over hoe ze hun boekhouder vonden en wat deze voor hen doet. De ene kiest ervoor om bij zijn adviseur alles uit te besteden: de administratie, belastingzaken en alles wat er omheen draait, zoals pensioen of vragen over contracten. De andere klant doet de administratie zelf en heeft de administratief adviseur alleen nodig voor gerichte vragen. Ook een online boekhoudservice is tegenwoordig mogelijk.

Wat ben ik kwijt aan een boekhouder?

De kosten van de boekhouder hangen zowel af van het tarief van je boekhouder als van het dienstenpakket wat je van hem afneemt. In het forum is hier uitgebreid ervaringen over uitgewisseld. Doe je voordeel met de ervaringen en vragen van andere freelancers.

Waarom een adviseur?

De aangifte van de btw is nog wel te doen voor de meeste freelancers. Wanneer het echter aankomt op de jaarlijkse Aangifte Inkomstenbelasting, oftewel de Jaaropgaaf, wordt het ingewikkelder. De belastingwetten veranderen regelmatig, waardoor je bijvoorbeeld het risico loopt dat je aftrekmogelijkheden over het hoofd ziet.

De fiscus is geneigd meer vertrouwen te stellen in een aangifte die is ingevuld door een goed aangeschreven boekhouder, dan in een aangifte door de ondernemer zelf. De kans op controle is kleiner in het eerste geval.

Een financieel adviseur is bedreven in het maken van een Commerciële Jaarrekening. Deze moet niet verward worden met de Jaaropgaaf en de Fiscale Jaarrekening die daar automatisch bijhoort. Een Commerciële Jaarrekening bevat de winst- en verliesrekening en wordt door de fiscus niet verplicht gesteld. Wel kan naar een Commerciële Jaarrekening gevraagd worden bij de aanvraag van een zakelijk krediet of een hypotheek.

Een adviseur kan je veel tijd besparen, zeker als je het niet leuk vindt. De tijd die je verdoet met je administratie kun je beter besteden aan werk voor je klanten.

En, de belangrijkste reden, het bespaart geld, bijvoorbeeld door minder belasting te betalen als je goed geadviseerd wordt over aftrekposten en dergelijke.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en een accountant?

Of je nu een boekhouder of accountant neemt, ze vervullen voor jou allebei de rol van financieel adviseur. Er zijn wel verschillen tussen boekhouders en accountants. Zo heeft een accountant de bevoegdheid om verklaringen van financiële betrouwbaarheid uit te reiken (hoewel een boekhouder ook gemachtigd is als het om kleinere bedragen gaat). Ook voor de 'zwaardere' kwesties die komen kijken bij de zeer snelle groei van een bedrijf is een accountant beter op zijn plaats dan een boekhouder. Bij freelancers is dit echter meestal niet aan de orde. Een goede 'boekhouder op de hoek' kan prima van dienst zijn en kost minder dan een gediplomeerd accountant.

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/administratie/administrateur-adviseur Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren