Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Netwerken Ondernemersnetwerken Ondernemersnetwerken: wat doen ze?

Ondernemersnetwerken: wat doen ze?

Voor zelfstandigen is netwerken van vitaal belang. Een goede manier om contacten op te doen en te onderhouden is door je aan te sluiten bij een ondernemersnetwerk. Dit is een georganiseerd gezelschap van collega-freelancers en/of vakgenoten. Het uitwisselen van ervaringen en kennis en het opkomen voor de gezamenlijke belangen, is vaak het doel van een ondernemersnetwerk. 

Wat zijn de voor- en nadelen van ondernemersnetwerken?

Voordelen

  • Het is een goede manier om aan klanten of opdrachten te komen.
  • Het stelt je in staat kennis en ervaringen uit te wisselen met vakbroeders of anderszins gelijkgestemden.
  • Je blijft op de hoogte van de ontwikkelingen in de markt.
  • Je kunt de krachten bundelen en gezamenlijk opkomen voor de belangen van jullie branche.
  • Je kunt vaak tegen gereduceerde tarieven cursussen en opleidingen volgen.
  • De contacten met collega's kunnen voor inspiratie zorgen.

Nadelen

  • Een actief lidmaatschap vergt al gauw enkele uren per maand.

Welke kosten zijn aan het lidmaatschap verbonden?

Lidmaatschappen van ondernemersnetwerken variëren erg in prijs. Het lidmaatschap van een branche- of beroepsvereniging is duurder dan dat van een regionaal netwerk. Overigens kun je lidmaatschappen van beroeps- of brancheverenigingen als bedrijfskosten boeken. De meeste netwerken bieden de mogelijkheid om vrijblijvend een bijeenkomst te bezoeken, waarna je kunt besluiten of je daadwerkelijk lid wilt worden.

Wat voor ondernemersnetwerken zijn er?

Overweeg je lid te worden van een ondernemersnetwerk, maak dan eerst met verschillende clubs nader kennis via het Lancelots-overzicht.

Ondernemersnetwerken zijn er in vele soorten. Ze kunnen gericht zijn op een specifieke doelgroep, zoals tekstschrijvers, of op een bepaalde regio, zoals Zuid-Nederland. De meeste netwerkverenigingen houden fysieke bijeenkomsten, maar de virtuele netwerken zijn in opkomst.

De netwerken zijn in een aantal categorieën te verdelen:

  • Beroeps- of brancheverenigingen
    Ieder beroep heeft wel een eigen beroeps- of branchevereniging. Een branchevereniging behartigt de belangen van haar leden en treedt op als vertegenwoordiger van de sector. Bijvoorbeeld in onderhandelingen met uitgeverijen over publicatievoorwaarden. Een voorbeeld is de Bond van Nederlandse Ontwerpers. Daarnaast organiseren deze verenigingen vaak evenementen, borrels en beurzen. Dé gelegenheden bij uitstek om vakgenoten te ontmoeten en kennis en ervaringen uit te wisselen.
  • Digitale netwerken
    Ook op internet zijn tientallen netwerken te vinden. Via discussiefora en nieuwsgroepen kun je op een eenvoudige manier in contact komen met andere zelfstandigen, vakgenoten, opdrachtgevers en gesprekspartners. Je kunt van achter je toetsenbord ideeën uitwisselen en de instap is vrij laagdrempelig. Het nadeel hiervan is dat je aanvankelijk met veelal anonieme contacten te maken hebt en dat de berichten die je post meestal openbaar zijn. Voorzichtigheid is dus geboden. Ook op Lancelots vind je een forum waar je contacten kunt leggen met anderen.
  • Regionale netwerken
    Regionale netwerken, zoals De Jong MKB netwerken, bieden je de gelegenheid om in contact te komen met zelfstandigen uit je eigen regio. Naast informatieve bijeenkomsten vinden er ook gezelligheidsborrels en bedrijfsbezoeken plaats.
  • Netwerken gericht op speciale doelgroepen
    Er zijn ook netwerken die gericht zijn op speciale doelgroepen, zoals allochtonen, of starters. Binnen deze groepen komen kwesties aan de orde die specifiek op deze groep van toepassing zijn.

Bron

  • Boomen, T. van den & Hoeflaken, W. van (2006). Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.lancelots.nl/netwerken/ondernemersnetwerken/wat Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren