Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Je energie managen

Je energie managen

We gebruiken het woord zo gemakkelijk: energie. We krijgen ergens energie van, of iets kost ons energie. We ‘zitten laag in onze energie’ of we ‘bruisen van de energie’.
Tegenwoordig zit het ook overal in, van drankjes tot snoep tot shampoo. Er wordt de indruk gewekt dat je naar eigen believen je energieniveau kunt reguleren en het uit een product of activiteit kunt halen als je dat nodig hebt.

Hoe kan jij als freelancer zo goed mogelijk met je energie omgaan? Hoe word je je bewust van waar je jouw energie aan besteedt en hoe rendabel je dit doet? Je commerciële resultaten en succes hangen sterk samen met je vermogen om dit zo bewust mogelijk te doen.

ener•gie (de ~ (v.), ~ën)
1 kracht waarmee men iets doet, naar iets streeft => daadkracht, fut, geestkracht, pep, pit, puf, slagkracht, stootkracht
2 [nat.] arbeidsvermogen
(bron: Van Dale)

Het begrip ontledend is het eigenlijk een beetje als het verhaaltje van de muis: je haalt 'm uit elkaar en ziet alle afzonderlijke onderdelen maar de muis is verdwenen. Energie is een woord dat je zo wetenschappelijk of spiritueel benaderen kunt als je wilt; uiteindelijk weet niemand precies wat het is. Maar al is het dan een raadsel wat het precies is: je kunt het leren managen. Bijvoorbeeld door goed voor jezelf te zorgen en je basisbehoeften goed in te vullen. Maar letten op je eigen energieniveau, gedachten, activiteiten en omgang met andere mensen is ook van belang.

Waar begin je als je wilt leren hoe je zorgt dat mensen je geen energie kosten? Want we kennen het allemaal: als die ene persoon belt ben je meteen moe. Of na een netwerkgesprek met de één voel je je verkwikt en geïnspireerd en na een kop koffie met de ander ben je kapot en heb je een een halve dag nodig om weer op krachten te komen.
We wisselen constant energie met elkaar uit in de vorm van gevoelens, behoeften, intenties en ideeën. Het een pept ons op, het ander trekt ons naar beneden. Een bewustwordingsproces van je eigen ‘energiebeleid’ kan je veel nieuwe inzichten brengen.

Wat kan je doen als je hebt geconstateerd dat iemand je energie kost?

Hoe eerder je er achter komt dat je ‘leegloopt’ hoe beter. Als je bewuster naar je eigen reacties op mensen gaat letten zul je in een steeds eerder stadium doorhebben of de relatie – hoe pril of tijdelijk ook – in beginsel voedend of kostend is. Hoofdpijn, een drukkend gevoel op de borst, onrust, sufheid... je lichaam heeft haar eigen taal om aan te geven dat het niet in orde is. Je er bewust van worden is een goeie manier om beter te leren omgaan met je eigen energieniveau.

Hoe je hier vervolgens mee wilt omgaan is aan jou. Sommige mensen besluiten om kostende relaties per definitie te vermijden. Dat is tamelijk rigoureus maar erg effectief. Je realiseren dat je baas in eigen energiehuishouding bent en geen speelbal van energievampieren hoeft te zijn is erg verfrissend. Mensen die klagen, zeuren, geheimzinnig doen, boos doen: ze kosten je energie. Vaak hebben ze handige trucjes om anderen energie te ontfutselen. Je gaat je moe voelen. Lusteloos. Je wil weg, naar huis, naar buiten, frisse lucht, een douche nemen. Dit zijn vaak signalen dat je leegloopt.

Maar ook mensen die erg positief lijken kunnen je vermoeien met hun opgepepte houding. Waarschijnlijk liegen ze tegen zichzelf en houden ze je iets voor wat ze niet werkelijk zijn. Dat kost energie. Vraag je bij mensen af: zou je die persoon als opdrachtgever willen? Zou je mailtjes van deze persoon in je inbox willen zien verschijnen? De keuze is aan jou.

Ook op de langere termijn kan het goed zijn selectief te zijn met de contacten die je aanhaalt of afhoudt. Stel je eens voor dat je een jaar na het lezen van dit artikel nagenoeg alleen maar voedende contacten om je heen hebt, dat je niet hoeft samen te werken met energievreters en dat je, doordat je energie overhoudt voor jezelf en je werk, beter functioneert. Je zult altijd energie kostende mensen tegenkomen maar je kunt ze in een vroeg stadium uit je leven weren.

Welke activiteiten kosten je energie?

Om er achter te komen waar je nog meer energie verliest aan dingen kun je eens nagaan wat je zoal in je agenda hebt staan waar je eigenlijk niet echt in wilt investeren maar het toch doet. Een terugkerende borrel waar je steeds zin voor moet máken? Een contact waar je steeds mee gaat lunchen maar waar je eigenlijk helemaal tabak van hebt? Ben je voorzitter van een vereniging, maar meer uit plichtsbesef dan uit liefde voor de vereniging? Ga je steeds winkelen in een winkelcentrum waar je ongelukkig van wordt?

Schrap dingen uit je agenda. Maak ruimte. Stoppen met dingen waar je energie aan verliest laat vanzelf een vacuüm ontstaan dat zich gaat vullen met voedende dingen. Er is voor de meeste mensen wat lef voor nodig om die keuze ook daadwerkelijk te maken, maar het is zeker de moeite waard.

Welke gedachten kosten je energie?

Het klinkt voor de hand liggend maar het is waar: negatieve gedachten kosten je energie, positieve gedachten leveren je energie op. Dat niet alleen; je gedachten zijn krachtige gereedschappen om een hoog energieniveau te bereiken. Je kunt bijvoorbeeld niet tegelijkertijd gestresst zijn én dankbaarheid voelen. Stress kost je energie, dus als je jezelf een energieoppepper wilt geven ga dan na waar je dankbaar voor bent. Een lief gebaar, een mooie bloem, een gezellig huis, een fantastische partner, een tekening van een neefje, je gezondheid, het werk dat je mag doen... er is altijd iets (en meestal zelfs veel!) te vinden waar je dankbaar voor kunt zijn.

Hoewel jij als supermens natuurlijk waarschijnlijk niet te betrappen bent op zulks, zijn ook gedachten van zelfbeklag, zelfmedelijden, klagen en irritatie niet zo goed voor je energiepeil. Als je met veel energie door het leven wil gaan is het veranderen van die gewoonte belangrijk. Je zou hiervoor ook gebruik kunnen maken van bestaande technieken zoals bijvoorbeeld Rationeel Emotieve Therapie (RET).

Uitzoeken wat bij jou past

Niet iedereen krijgt energie van een avondje naar de sauna, niet iedereen wordt opgepept van een ochtend in de sportschool. Je kan energie krijgen van drukke, uitbundige mensen of juist van rustige, bedaarde types. Elk mens heeft z’n eigen ‘energieconfiguratie’  en hoe beter jij van jezelf weet hoe jij in elkaar zit wat dat betreft, hoe beter jij je energie kan managen.

Auteur: Annedien Hoen

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/energie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren