Ondernemerschap
Wie als freelancer werkt, is grotendeels op zichzelf aangewezen. Jij moet de discipline opbrengen om ’s ochtends aan de slag te gaan, jezelf te motiveren en je werk en privé-leven zo te organiseren dat beide naar tevredenheid verlopen. Dat is niet altijd eenvoudig. Lancelots biedt een helpende hand.
De bakens verzetten: expert worden op een nieuw vakgebied
- Je hoeft niet alleen diensten aan te bieden op een vakgebied waarop je bent afgestudeerd. Je kunt ook expert worden op een terrein dat je bijzonder interesseert, maar waarvoor je (nog) geen opleiding hebt genoten. Hoe je dat doet, vertelt Annedien Hoen in het artikel De bakens verzetten. Annedien heeft de afgelopen zes jaar onder andere gewerkt als marketingadviseur, personal branding mentor en tekstschrijver, terwijl zij van origine docent Engels is.
De commerciële kracht van karma: zaai en je zult oogsten
- Jouw houding en acties komen als een boomerang bij je terug. Dat is karma. Kort door de bocht vertaald: wat je zaait zul je oogsten. Volgens Annedien Hoen kun je het concept karma ook vertalen naar je freelancepraktijk. Dan is het ook van belang een oprecht léuke freelancer te zijn. Een goed en aardig mens. Verover je plaats in de harten van je opdrachtgevers en in die van de mensen in je netwerk. Je zult merken dat dát je commercieel succes zal brengen. Hulp nodig bij de ontwikkeling van je karma? Lancelots geeft je tien tips om je zakelijk karma te ontwikkelen.
De Magie van Meerwaarde: durf te benoemen waar je jezelf mee onderscheidt
- Vaak verkopen freelancers ziochzelf als ´tekstschrijver´of websitebouwer´, zonder aan te geven waar hun specifieke kwaliteiten of talenten liggen. Een gemiste kans, vindt Annedien Hoen. Want daarmee druk je je meerwaarde uit. En met die meerwaarde kun je jezelf beter verkopen. Alle bescheidenheid moet opzij, en luister goed naar je klanten wat zij zien als jouw meerwaarde.
Dienstverband naast ondernemerschap: parttime ondernemen
- Het kan voorkomen dat je als freelancer besluit om naast je freelancewerk een parttime dienstverband aan te gaan. Omdat je geld nodig hebt bijvoorbeeld, of omdat je opdrachtgever geen andere mogelijkheden kent.
Discipline hebben: je houden aan je eigen regels
- Er is geen freelancer die niet droomt van een lekker draaiende praktijk. Om dat te realiseren, moet je het meestal niet hebben van een goed idee (het spreekwoordelijke 'gat in de markt'). Integendeel, de meeste freelancers danken hun succes aan slechts een ding: keihard werken. En daar hoort discipline bij, veel discipline zelfs. Dat wil zeggen dat je je houdt aan de regels die je jezelf stelt.
Een bedrijf en gezin hebben: je bedrijf combineren met familiezaken
- Voor de een past het freelancerschap perfect naast of juist binnen het gezinsleven. Voor de ander is het steeds weer een strijd om tijd vrij te maken voor helemaal niet zulke vrijblijvende freelance klusjes. Lees hoe je die twee zaken kunt combineren.
Haaien en goudvissen: goede opdrachtgevers van slechte onderscheiden
- Het kan iedereen overkomen: die opdrachtgever komt betrouwbaar over, maar blijkt het niet zo nauw te nemen met het nakomen van zijn afspraken. Wat nu?
Het siamese-tweelingsyndroom: onderscheid maken tussen jezelf en je bedrijf
- Je bedrijf is vaak sterk verbonden aan wie je zelf bent. Toch is het belangrijk wat afstand te nemen, zo betoogt Annedien Hoen. Je bedrijf ben je niet zelf, het is ´een ding dat je doet´. Met een gefocust aanbod zul je succesvoller zijn.
- Hoe kan jij als freelancer zo goed mogelijk met je energie omgaan? Hoe word je je bewust van waar je jouw energie aan besteedt en hoe rendabel je dit doet? Je commerciële resultaten en succes hangen sterk samen met je vermogen om dit zo bewust mogelijk te doen.
Jezelf motiveren: je enthousiasme op peil houden
- Voor freelancers is motivatie een van de belangrijkste overlevingsvoorwaarden. Heb je immers geen enthousiasme, idealisme of een doel voor ogen, dan is je inzet minimaal en gaat het snel bergafwaarts met je praktijk. Maar hoe doe je dat, jezelf motiveren?
Moeilijke momenten: waar gaat het mis en hoe los je dat op?
- Het leven van een freelancer gaat niet over rozen - net zomin als de levens van andere mensen, trouwens. Maar als freelancer kun je wel in andere dingen vastlopen dan als werknemer. Drie freelancers vertellen waardoor zij in een dip zijn geraakt en wat zij doen om eruit te komen én te blijven.
- Hoe ga je als freelancer om met 'werkloosheid'?
Ondernemersfeiten kennen: op de hoogte zijn van de statistieken
- Een ondernemer is volgens het Van Dale-woordenboek "iemand die in een tak van handel of bedrijf zelfstandig, voor eigen rekening en risico, werkt". Maar wat houdt ondernemer zijn nog meer in? Lancelots heeft de feiten over het ondernemerschap op een rij gezet.
Plannen en organiseren: een goede planning maken
- Slecht plannen is een bron van veel stress. Van onnodige stress, want goed plannen hoeft niet moeilijk te zijn. Is aan het einde van de dag je 'to do-lijst' langer dan aan het begin van de dag, dan klopt er iets niet! Met behulp van de training Plannen en organiseren krijg je inzicht in je eigen planning, leer je prioriteiten stellen en stap voor stap een goede planning maken.
Risico’s nemen: een sprong in het diepe wagen
- Durf is een competentie die inherent is aan het freelancen. Als ondernemer loop je altijd risico, omdat je het eindresultaat dat je met je bedrijf gaat bereiken niet kent. Als freelancer waag je steeds weer een sprong in het diepe door bijvoorbeeld een prestigieuze opdracht aan te nemen.
Werk en privé combineren: ontdekken hoe anderen het evenwicht bewaren
- Veel freelancers zijn min of meer vrij om te kiezen waar en wanneer ze werken. Daardoor kunnen werk en privé door elkaar gaan lopen. De een voelt zich daar prima bij en geniet van de vrijheid. De ander heeft liever een duidelijke werkstructuur. Bij sommigen overheerst het werk en blijft er weinig privétijd over. Lees hoe deze Lancelots werk en privé combineren.
Zelfstandig werken: zelf je werk indelen
- Lekker uitslapen, je eigen tijd indelen, uitgebreid afspreken voor de lunch ... vergeet het maar. Freelancen is gewoon keihard werken. En dat vraagt het nodige van je zelfstandigheid.