Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Samenwerken Training intervisie Kracht van intervisie

Kracht van intervisie

Veel freelancers ondervinden dat intervisie hen beter maakt in hun vak, inzicht geeft in hun drijfveren en de koers helpt te bepalen die zij willen varen. De kracht van intervisie is daarnaast dat je je op meerdere fronten ontwikkelt:

  • Je krijgt een beter begrip van de markt en jouw positie als freelancer daarin. Je krijgt immers steeds een kijkje in de keuken van collega-freelancers.
  • Je oefent je analytisch vermogen. Dit komt van pas in je beroepspraktijk, bijvoorbeeld bij het analyseren van problemen van een opdrachtgever.
  • Je doet veel ervaring op met gespreksvaardigheden zoals feedback geven en een groep leiden.

"Intervisie voelt als een plezierige biechtstoel. Ik kan bespreken waar ik twijfels over heb en toetsen of mijn aanpak van bepaalde situaties wel zo goed is, zonder dat ik een etiket van onvermogen opgeplakt krijg" uit: Intervisie: Een wegwijzer.

Wat is intervisie?

Intervisie is een regelmatig en gestructureerd overleg van een kleine groep gelijkwaardige professionals, bijvoorbeeld freelancers van dezelfde beroepsgroep. Per bijeenkomst brengt een deelnemer een vraag in aan de hand van een concrete ervaring. Deze wordt geanalyseerd door de andere groepsleden. De inbrenger van de vraag krijgt hierdoor nieuw inzicht in zijn probleem.

Bij intervisie staan vragen over persoonlijk functioneren vaak centraal. Bijvoorbeeld: "Ik heb moeite met het omgaan met feedback van deze opdrachtgever. Wat doe ik hieraan?" Zo'n persoonlijke vraag leent zich goed voor intervisie. Dit in tegenstelling tot 'technische' vragen, zoals: "Hoe schrijf ik een goede offerte?" Het antwoord op dergelijke vragen kun je meestal in een boek of op internet vinden. Voor vragen over persoonlijk functioneren is de hulp van de groepsleden echter een grote meerwaarde. Zij vragen door, luisteren en analyseren. Wat was precies de situatie? Speelt er wellicht een andere, achterliggende kwestie? Heb je gedacht aan deze oplossing?

Intervisie is een zeer gestructureerde overlegvorm en verschilt hierin van de meeste informele overlegvormen waarin collega's over het vak praten. Lees eens deze oproep, die te lezen was op een forum voor freelancers.

Sinds enige tijd organiseren wij, freelance journalisten in de regio Utrecht elk kwartaal een intervisiebijeenkomst. Onder het genot van een drankje bespreken we de meest uiteenlopende onderwerpen. De bijeenkomsten zijn heel stimulerend. Wie heeft er zin om zich hierbij aan te sluiten?

Dit klinkt niet als een intervisiegroep pur sang. Het wekt eerder de indruk een gezellig middagje netwerken of brainstormen te zijn. Het verloop van een intervisiebijeenkomst is echter volgens een vast verloop. Hoewel er zeker ruimte is voor nieuwe ideeën, zijn deze altijd gericht op een concrete vraag die een deelnemer inbrengt.

Intervisie is geen professionele hulp
Je moet niet aan intervisie deelnemen met het idee dat al je problemen worden opgelost. De bijeenkomst is geslaagd als iedereen denkt: we hebben lekker gewerkt en we hebben meer inzicht gekregen in de eigen of andermans situatie.

Waaraan moet een intervisiegroep voldoen?

Intervisie vindt plaats in groepen. Een model-intervisiegroep voldoet aan een aantal voorwaarden:

  • Vijf tot zeven deelnemers. Bij kleinere groepen is er het risico dat er, bij afmeldingen, te weinig deelnemers overblijven. Bij grotere groepen is er te weinig gelegenheid voor elke deelnemer afzonderlijk om zijn persoonlijke kwesties in te brengen.
  • Gelijkwaardigheid van gezag, vaardigheden en inzet. Er zijn geen gezagsverhoudingen binnen de groep. Ook hebben de deelnemers ongeveer hetzelfde kennis- of ervaringsniveau.
  • De groep komt ongeveer eens per zes tot acht weken bij elkaar. Persoonlijke ontwikkeling is een proces dat tijd nodig heeft. Het duurt vaak even voordat je de dingen die je geleerd hebt kunt verwerken en toe kunt passen. Ook de voorbereiding van de volgende bijeenkomst kost tijd.
  • De groep is gemotiveerd, gedisciplineerd en georganiseerd. De leden zijn gretig om iets van elkaar te leren. Ze zeggen zelden een afspraak af. De groep heeft praktische zaken als de voorbereiding en de nazorg goed op orde.

Ken je mensen in je omgeving die aan intervisie doen? Vraag hoe zij hun intervisie hebben georganiseerd. Voldoen zij aan bovenstaande voorwaarden of wijken ze ervan af?

Een voorbeeld van een intervisiegroep

Een groep freelance tolken Nederlandse gebarentaal komt regelmatig bijeen als intervisiegroep. Tolken krijgen, nog minder dan andere freelancers, feedback op hun werk. De (dove) klant kan immers lastig controleren of de tolk het goed doet. In de intervisiegroep worden beroepstechnische nieuwigheden zoals nieuwe gebaren behandeld. Maar ook ethische kwesties komen ter sprake. Zo geldt er voor tolken een gedragscode: ze worden geacht om formeel en afstandelijk te zijn. Deze code is vaak moeilijk te handhaven, bijvoorbeeld wanneer er getolkt wordt op informele bijeenkomsten zoals feesten. De deelnemers willen van elkaar weten hoe zij omgaan met dergelijke situaties.

In het volgende onderdeel van deze training ga je bekijken wat jouw bijdrage kan zijn binnen een intervisiegroep

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/samenwerken/intervisie/kracht-van Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren