Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Verzekeringen Rechtsbijstandsverzekering

Rechtsbijstandsverzekering

Met een zakelijke rechtsbijstandsverzekering verzeker je je voor de kosten van juridische bijstand. Voor een rechtsbijstandsverzekering betaal je een premie van gemiddeld 500 euro per jaar, afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent en de grootte van je bedrijf.

Voordelen van een rechtsbijstandsverzekering

  • Het grote voordeel van een rechtsbijstandsverzekering is dat je voor een aantal zakelijke thema's beperkte kosten aan advocaten hebt. Er zal maar net iemand zich beledigd voelen door de teksten op je website en je dagen vanwege een onrechtmatige daad!
  • De dekking is beperkt (zie hieronder bij nadelen), daarom is deze verzekering vooral voordelig als je met veel verschillende leveranciers te maken hebt of als je een aantal personeelsleden hebt. Wees kritisch als de assurantietussenpersoon zegt: "Deze verzekering heb je er zo uit" en vraag verschillende polissen aan om te vergelijken. 
  • Een belangrijk voordeel van een zakelijke rechtsbijstandsverzekering zit in een 'achterdeurconstructie' die als wettelijke verplichting in alle polisvoorwaarden is opgenomen. In iedere rechtsbijstandsverzekering zit namelijk een geschillenregeling. Dat betekent dat als je het niet eens bent met het advies dat de verzekeringsadvocaten je geven, je om een second opinion kunt vragen bij de advocaat van jouw keuze. Meestal betekent dit dat je met die advocaat verder mag. De kosten van deze second opinion en het vervolg van je zaak zijn dan voor rekening van de verzekering.

Nadelen van een rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandsverzekering heeft behoorlijk wat nadelen.

  • Veel zaken die juist voor freelancers van belang zijn vallen meestal niet onder de dekking. Incasso bij niet betalende klanten bijvoorbeeld of conflicten over het auteursrecht zijn uitgesloten.
  • Rechtszaken waarbij de verzekeraar geen kans op succes ziet, worden niet gedekt. Al zullen de meeste verzekeringen wel bereid zijn advocaten correspondentie te laten voeren over zaken met weinig slagingskans. Ben je het niet eens met de aanpak, kies dan voor de second opinion mogelijkheid en zoek zelf een advocaat die er wel brood in ziet.
  • Het bedrag dat je moet betalen als je een rechtszaak verliest is niét gedekt onder de rechtsbijstandsverzekering. Dat valt onder weer onder je beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
  • Als je de verzekering pas afsluit als het conflict al in de lucht hangt, ben je te laat. De dekking geldt niet voor conflicten die al eerder bestonden. Ook kun je het eerste kwartaal dat je verzekerd bent, geen aanspraak maken op hulp.
  • Ook het te laat melden van een conflict of proberen er eerst zelf uit te komen, kan tot gevolg hebben dat de verzekeraar weigert te betalen.
  • Wat ook vaak en nadeel is, is dat de meeste verzekeraars in natura uitkeren. Dat wil zeggen dat zij zelf advocaten in dienst hebben of werk uit besteden aan vaste kantoren. Dat betekent dat je lang niet altijd de beste advocaat krijgt. Bovendien is het maar de vraag of diegene affiniteit heeft met je branche. Er zijn overigens wel verzekeringen waar je zelf je vertegenwoordiger uit mag zoeken (binnen grenzen natuurlijk). Gelukkig wordt dit nadeel voor een groot deel ondervangen door de mogelijkheid op een second opinion.

Wanneer moet je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

Vanwege het risico op hoge kosten, die je bij een claim altijd hebt, is een rechtsbijstandsverzekering wel aan te raden.

Maar een rechtsbijstandsverzekering is zéker voordelig als je:

  • Afhankelijk bent van verschillende leveranciers.
  • Personeel in dienst hebt.
  • In een branche werkzaam bent waarin veel zakelijke conflicten voorkomen (bijvoorbeeld als chirurg).

Tip 1

Als je een persoonlijke rechtsbijstandsverzekering hebt, sluit je zakelijke verzekering dan bij dezelfde maatschappij af. Daarmee voorkom je dat in het grijze gebied tussen zakelijk en privé discussie ontstaat over welke maatschappij nu voor de kosten moet opdraaien. Bovendien kun je waarschijnlijk ook lagere kosten bedingen bij een zakelijk en privé-verzekeringspakket bij dezelfde aanbieder.

Tip 2

Via veel beroepsverenigingen kun je ook juridische hulp krijgen. Dit is een minder uitgebreide dekking, maar je wordt wel geholpen door advocaten die alles weten van jouw branche. En: bij de NVJ vallen voor journalisten belangrijke onderwerpen als auteursrecht wel onder de dekking.

Heb je nog geen persoonlijke (of gezins-)rechtsbijstandsverzekering? Dan is het je aan te raden eens goed rond te gaan shoppen. Vraag verschillende polissen aan, vergelijk de verhouding tussen de kosten en de dekking. En: houd rekening met het feit dat je altijd een eigen advocaat kunt inschakelen op kosten van de verzekering via de geschillenregeling. Daarmee zijn de maatschappijen die werken met eigen advocaten minder ongunstig als ze lijken.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/verzekeringen/rechtsbijstandsverzekering Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren