Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Acquisitie Klanten en opdrachten vinden Ervaringen met wervings- en bemiddelingsbureau's

Ervaringen met wervings- en bemiddelingsbureau's

TobiasJournalist

"Ik heb alleen ervaring met Redactie&Co. Dat is het grootste bureau met klussen voor freelance journalisten. Ze bemiddelen niet actief voor je, ze sturen alleen vacatures door. Op hun site kun je een inschrijfformulier downloaden. Dat vul je in en zo kom je in hun bestand. Via de mail krijg je dan steeds hun nieuwe vacatures. Redactie&Co filtert de functies niet: ik krijg dus ook veel functies aangeboden die niet bij me passen. Gelukkig zie je dat meteen in de titel van de mail. Ik vind het wel prettig alle functies te krijgen, dat niet iemand anders voor me sorteert.

Nadat ik vijf maanden was ingeschreven heb ik via Redactie& Co gereageerd op iets dat wel in m'n straatje lag. Ik ben afgestudeerd als geograaf en ik schrijf nu via hen voor het geografieblad Geonieuws. Daarnaast werk ik voor hen mee aan een nieuwsbrief voor een ministerie. Nadat ik gereageerd had, heb ik een kennismakingsgesprek gehad met een van de consultants van het bureau. Met hem ben ik ook naar de opdrachtgever gegaan. Daar werd ik voorgesteld als 'degene die de klus ging doen'.

Ik krijg een vast bedrag voor de opdracht, gebaseerd op een schatting van de benodigde uren. Verder ben ik vrij en heb ik niet zoveel met het bureau te maken."

Tobias Reijngoud is freelance journalist. Hij schrijft over onderwerpen als milieu, ontwikkelingssamenwerking en geografie.

Programmeur

"Ik ben freelance programmeur. In mijn branche – de ICT - loopt misschien wel negentig procent van de opdrachten voor freelancers via bemiddelings- of detacheringsbureaus. Ik sta dan ook ingeschreven bij verschillende bureaus. Wat die bureaus doen? Ze nemen je cv in een bestand op en sturen dat door naar potentiële opdrachtgevers. Voor de eerste opdracht moet je meestal even langskomen voor een kennismakingsgesprek. Daarna heb je alleen gesprekken met de opdrachtgever, vaak ook zonder iemand van het bureau erbij.

Mijn specialisme is Oracle. Daar is veel vraag naar en weinig aanbod in. Wat de bureaus verdienen aan hun bemiddeling is mij niet duidelijk. Ik noem mijn uurtarief en die prijs declareer ik aan het bureau.

Ik heb over het algemeen goede ervaringen. Het is me wel één keer overkomen dat twee bureaus me aanboden aan dezelfde opdrachtgever voor dezelfde opdracht. Eén van die bureaus had niet vooraf met mij overlegd. Dan maak ik geen goede indruk op de opdrachtgever én het andere bureau dat me wel had gevraagd.

Ik vind het werken via bemiddelingsbureaus heel handig. Als ik een klus heb, werk ik doorgaans meer dan fulltime. Ik heb dus geen tijd voor acquisitie.  Twee weken voor ik een klus afrond, stuur ik mijn aangepaste cv aan de bureaus rond en vertel dat ik beschikbaar ben. Dan kan ik zo de volgende klus inrollen. Als ik dat zelf moest doen, zou ik denk ik het verschil in uurtarief niet goedmaken omdat ik veel minder effectieve uren zou draaien."

Erik Ros is programmeur, gespecialiseerd in Oracle.

PepijnVertaler

"Als vertaler Engels en Spaans sta ik ingeschreven bij zo veel mogelijk vertaalbureaus. Je kunt meestal op hun website een inschrijfformulier downloaden. Als het goed is, word je gevraagd om een test te doen, dan kun je laten zien wat je kunt. Als er een opdracht binnen komt waarvoor ze zelf niet de juiste persoon in dienst hebben, dan schakelen ze hun freelancers ervoor in.

Daarnaast zijn er een aantal websites die bemiddelen in opdrachten voor vertalers. Op Proz.com kun je je profiel neerzetten en aangeven welk soort opdrachten je graag wilt doen. Ik heb mijn leukste en grootste opdracht zo gekregen. Ik had aangegeven dat ik graag vertalingen van stukken over voetbal wilde doen. Ik had nooit verwacht dat dat wat zou worden. Toch ben ik benaderd door een Schots bureau. Ik ben toen wekenlang bezig geweest met het maken van vertalingen voor de officiële Fifa-gids. Later zag ik die weer in de kiosk liggen!

Proz.com werkt met een puntensysteem. Als je reageert op een opdracht, kost dat je punten. Op een gegeven moment zijn je punten op. Je kunt nieuwe punten verdienen door een opdracht goed af te ronden of je kunt betalen voor extra punten.

Beter vind ik overigens de site van het Translatorscafé. Op basis van je talencombinatie kun je bij hen aangeven wat voor soort opdrachten je wilt doen. Je krijgt een link toegemaild als er een opdracht binnenkomt die bij je past. Translatorscafé krijgt betaald door de opdrachtgever.

Wat ik lastig vind aan zo'n bemiddelingssite: er reageren veel mensen op opdrachten. Je weet niet welke prijs zij bieden. Je wilt natuurlijk niet te laag zitten, dan ben je dief van je eigen portemonnee. Maar als je te hoog biedt, gaat een ander er met de opdracht vandoor.

Onlangs heb ik me aangesloten bij een tekstbureau. De eigenaar van het bureau haalt soms ook voor mij opdrachten binnen. Hij verdient op het verschil tussen het uurtarief dat hij krijgt en dat hij mij betaalt."

Pepijn de Boer is vertaler Spaans/Engels, daarnaast werkt hij als tekstschrijver.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/marketing/acquisitie/klanten-vinden/intermediairs Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren