Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Marketing Acquisitie Klanten en opdrachten vinden Marktplaatsen

Marktplaatsen voor freelancers en opdrachten

Er zijn enkele sites die fungeren als marktplaats voor freelancers. Als freelancer kun je daar je cv of bedrijfsbeschrijving in een database plaatsen. Opdrachtgevers plaatsen er opdrachten of oproepen voor freelancers. Bij sommige sites kun je bieden op opdrachten. Hieronder vind je onze recensie van enkele marktplaatsen.

De makke van vrijwel alle freelance-marktplaatsen is dat je er in de praktijk nauwelijks goede opdrachten vindt. Het is niet moeilijk om een site in de lucht te brengen met een lege database, die freelancers zelf kunnen vullen met hun cv's. Vandaar dat een heleboel partijen dit al hebben gedaan. Maar opdrachtgevers zijn nu eenmaal niet erg geneigd langs deze weg opdrachten te gunnen. De meeste marktplaatsen worden vooral bevolkt door intermediairs die werven voor vacatures 'op projectbasis', ofwel langdurige opdrachten op locatie die meer het karakter hebben van een tijdelijk dienstverband. We raden je als échte freelancer daarom aan je te oriënteren op andere vormen van marketing en acquisitie.

Heb jij ervaring met bepaalde marktplaatsen? Heb je er echt wat aan en helpen ze je aan goede opdrachten? We horen het graag in het forum over opdrachten vinden.

Lancelots

Op ons forum "Stel jezelf voor" kun je een 'pitch' plaatsen.

Lancelots is primair gericht op collega-freelancers en niet direct op opdrachtgevers, maar onderschat het via-via-effect niet. De freelance projectmanager heeft een opdrachtgever die een tekstschrijver zoekt, en die weet nog een goede eindredacteur voor het zelfde project. Volgens veel freelancers is netwerken de effectiefste vorm van acquisitie.

Het forum van Lancelots is er onder andere voor bedoeld in contact te komen met mede-freelancers. Misschien lezen opdrachtgevers die een freelancer zoeken mee.

Freelance.nl

Freelance.nl bevat een database met opdrachten, waarvoor opdrachtgevers offerte willen ontvangen. Nadat je je hebt geregistreerd als freelancer kun je een bod met toelichting uitbrengen. Als de opdrachtgever zich daarin kan vinden dan wordt hij geacht contact met je op te nemen.

Freelance.nl is in Nederland een van de bekendste en populairste freelance-marktplaatsen.

Freelancers noemen in de forums van freelance.nl en Lancelots als kritiekpunten:

  • Op elke nieuwe opdracht storten zich direct een heleboel freelancers, zodat je vaak te laat komt en veel concurrentie hebt, waaronder concurrentie van studenten en starters die voor lage tarieven werken.
  • Opdrachtgevers laten regelmatig niets meer van zich horen na het uitbrengen van een offerte.
  • Opdrachtgevers verwachten onredelijk lage tarieven of budgetten. De prijs lijkt soms het belangrijkste criterium en deze marktplaats wordt opdrachtgevers gebruikt om de kosten te minimaliseren en zonder al te veel inspanning 'concurrerende offertes' te krijgen. Wees bedacht op intermediairs, die hier de goedkoopste bieder zoeken en deze tegen volwaardige tarieven doorverhuren.

Freelance.nl is gratis te gebruiken met enkele beperkingen. Zo kun je pas na 24 uur reageren op een nieuw project. Om als eerste te kunnen reageren, een betere positie te krijgen bij zoekopdrachten van opdrachtgevers en je contactgegevens in je profiel zichtbaar te maken moet je bijna € 40 per jaar betalen.

Freelance.nl is een activiteit van Freelance Fair BV in Barendrecht.

2 januari 2009

VillaMedia (NVJ)

Op VillaMedia Opdrachten staan opdrachten voor freelancers op het gebied van:

  • tekstschrijven, journalistiek en redactie
  • vormgeving en fotografie
  • communicatie
  • marketing en sales

Alleen ingelogde leden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en abonnees op Villamedia Opdrachten kunnen de opdrachten bekijken.

Op het Prikbord kunt zelf een advertentie plaatsen om je diensten aan te bieden.

VillaMedia heeft daarnaast een database met freelance journalisten. Opdrachtgevers kunnen hierin zoeken op naam, specialisme, woonplaats en regio, maar ook full text  in de wervingsteksten en portfolio's van journalisten. Hierin staan bijvoorbeeld beschrijvingen van publicaties, specialismen en interessegebieden. Om in het overzicht te worden opgenomen moet je aangesloten zijn bij de NvJ.

VillaMedia is een website van de NvJ en staat onder verantwoordelijkheid van de algemeen secretaris.

7 april 2017

Circle8

Bij Circle8 vind je projecten voor zelfstandig professionals. Het gaat veelal om projecten van meerdere maanden, (bijna) fulltime op locatie.

"Circle8 is er voor talenten. Voor wie stilstand achteruitgang is. Voor wie durft te falen. Voor jou dus. Want jij wil verder. Bij een bestaande of bij een nieuwe opdrachtgever. Zo blijf jij als professional groeien: Total Talent Flow."

7 december 2022

Freelanceonline

Freelanceonline presenteert zich als het "virtuele verkoopkantoor van de freelancer". Voor toegang tot de site moet je een abonnement nemen. De prijs van het basisabonnement bedraagt € 95 per jaar.

De duurdere abonnementen bieden "gegarandeerd toegang tot minimaal X potentiële nieuwe klanten". Dat wil zeggen dat je de contactgegevens krijgt van één of meer opdrachtgevers die in bepaalde mate aan jouw criteria voldoen en die hebben aangegeven met jou in contact te willen komen.

Bij de "Vacante projecten" troffen we voornamelijk ICT-klussen. We hadden geen toegang tot de site om de kwaliteit van de opdrachten te kunnen beoordelen.

Freelanceonline is een activiteit van Sales Support Solutions te Oudenbosch.

16 januari 2006

4-Freelancers

4-Freelancers is een marktplaats voor freelancers (zzp'ers) en opdrachtgevers. Toen wij de site bekeken stonden er voornamelijk oproepen van intermediairs in de ICT-branche.

24 juli 2009

Interimmanagers

Er zijn verschillende intermediairs en marktplaatsen voor zelfstandig interimmanagers, zoals Interim Netwerk. Vaak gaat het om langdurige opdrachten van een half jaar of langer, 3 tot 5 dagen per week, in de schemerzone tussen het (tijdelijk) werknemerschap en het zelfstandig ondernemerschap.

20 april 2006

https://www.lancelots.nl/marketing/acquisitie/klanten-vinden/marktplaatsen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren