Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een uitkering Starten met hulp van een IRO-traject

Starten met hulp van een IRO-traject

Het UWV biedt mensen met een werkloosheids- of een arbeidsongeschiktheidsuitkering mogelijkheden om hun eigen bedrijf te starten. Voorwaarde is dat ze een goed idee of plan hebben. Je hoeft dan een tijd niet te solliciteren en bent nog een half jaar verzekerd van een inkomen. Bovendien kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een begeleidingstraject dat je helpt om te starten. Dat heet een IRO-traject (Individuele Re-integratie Overeenkomst).

Wat is een IRO-traject?

Als je een uitkering hebt van het UWV, kun je met een IRO zelf een re-integratiebureau uitkiezen. Dat bureau begeleidt je dan bij het starten van je eigen bedrijf. Je komt in aanmerking voor een IRO-traject als je na een half jaar uitkering nog geen werk hebben gevonden. In sommige gevallen kun je er al eerder aanspraak op maken. Je kunt kiezen voor een IRO-traject dat je helpt aan een baan óf een IRO-traject dat je helpt te starten met je bedrijf. In zo'n traject krijg je trainingen, coaching en ondersteuning bij je start.

Tektschrijfster Jesse start als freelancer met behulp van een IRO-traject. Lees in het forum hoe het haar vergaat. Anja start ook vanuit de WAO, maar zonder IRO.

Hoe werkt het?

Als je in aanmerking komt voor een IRO-traject, overleg je met je casemanager over wat voor soort traject het gaat worden. Als je een eigen bedrijf wilt beginnen, zul je eerst je case-manager van de haalbaarheid ervan moeten overtuigen. Is dat gelukt, dan kun je op zoek naar een bureau dat ervaring en expertise heeft in het begeleiden van startende ondernemers. Je moet zélf het bureau uitkiezen. Ter ondersteuning kun je een lijst krijgen van het UWV met bureaus in jouw regio. Niet ieder coachingsbureau mag zomaar IRO-trajecten uitvoeren. Het bureau moet erkend zijn door het UWV. Heb je een aantal bureaus gevonden dat je aanspreekt, maak je een kennismakingsafspraak. Die is ervoor bedoeld om te kijken of beide partijen met elkaar in zee willen. Let op: je zult jezelf in dit gesprek ook moeten verkopen. Het bureau werkt deels op no-cure-no-pay basis. Lukt het niet jou als zelfstandige uit de uitkering te helpen, dan krijgen zij slechts een deel van het geld. Dat betekent dat het bureau het ook met jou moet zien zitten.

Heb je een geschikt bureau gevonden,  dan stelt het bureau een offerte op voor het traject. Die offerte is gericht aan jou en bevat een voorstel voor de invulling van jouw begeleiding. Uiteindelijk moet zowel jij als het UWV akkoord gaan met de offerte. Tweemaal in het traject rapporteert het bureau over jouw voortgang, jij moet het verslag mede ondertekenen.

Tips voor het vinden van de juiste begeleiding

  • Kaart je wens om je eigen bedrijf te beginnen aan bij je casemanager en blijf doorzetten. Neem zijn kritiek en aandachtspunten serieus en leer daar ook van. As je casemanager gelooft in jou en je plannen, is er meer mogelijk!
  • Zorg dat je commitment krijgt op je plannen. Neem het voortouw, werk je ideeën uit. Toon lef en initiatief. Laat zien dat je het echt graag wilt. Dit geldt zowel voor je casemanager, familie, kennissen, als voor het re-integratiebureau.
  • Wees kritisch met het bureau en traject dat je kiest. Er zijn veel beunhazen actief in deze markt. Waarschijnlijk kent jouw casemanager wel een aantal bureaus die goed bekend staan. Laat je niet in een standaardklasje zetten. Als startende ondernemer moet in ieder geval een deel van de begeleiding uit individuele coachingsuren bestaan. Bedenk van te voren wat je aan begeleiding nodig hebt. 

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/uitkering/iro-traject Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren