Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Kernkwaliteiten Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen

Misschien wel dé kerncompetentie voor de ondernemer: doorzettingsvermogen. Dat wil zeggen zeggen dat je doorgaat totdat je je doel hebt bereikt. De klus is af, de klant is binnen en de vaardigheid is onder de knie. En als iets niet via weg A kan, dan neem je toch gewoon weg B. En bedenk: dat hoeft geen snelweg te zijn, je kunt er ook naartoe wandelen als je wilt. Als je er maar komt!

Waarom heb je doorzettingsvermogen nodig?

Iedereen die voor zichzelf begint, komt een aantal hindernissen tegen. Je partner is het niet eens met je plannen. Je blijkt een aantal competenties die je nodig hebt als ondernemer, niet in huis te hebben. Een klant die je al dacht binnen te hebben, haakt op het laatste moment toch af. Soms is het om moedeloos van te worden. Met doorzettingsvermogen laat je je niet uit het veld slaan. Stapje voor stapje zorg je ervoor dat je wél je doel bereikt.

Freelancer aan het werkWat voor gedrag hoort er bij doorzettingsvermogen?

  • Je neemt zelf initiatief en je denkt vooraf na over wat je wilt bereiken en hoe. Als je wilt starten vanuit een uitkering, zorg je ervoor dat je een doortimmerd verhaal hebt om je casemanager van je plannen te overtuigen.
  • Je laat je niet door kritiek of tegenstand van je ideeën afbrengen. Kritiek kan heel nuttig zijn. Als het nuttig is sta je er altijd voor open. Dat maakt je plannen alleen maar beter. Maar je trekt je er weinig van aan als bijvoorbeeld je schoonmoeder zegt dat het je toch niet gaat lukken. Sterker nog, je zal het haar laten zien ook!
  • Je bent consistent in je doelen. Dat betekent dat je niet vandaag in de ICT een bedrijf wil beginnen en morgen toch liever in de communicatie.
  • En als je een hindernis tegenkomt, dan ga je eróver heen. Als je merkt dat je het lastig vindt om jezelf te verkopen, dan zoek je een manier waarop je jezelf kunt verkopen, desnoods doe je een cursus. En je gáát met klotsende oksels een elevator pitch houden. Daar kun je alleen maar van leren, want als je liever afwacht tot je het wel durft, kom je niet zoveel verder. Je zult in de loop je freelancerbestaan misschien ook wel een aantal crisissen tegenkomen, waar je natuurlijk niet in kunt blijven hangen.

Wat komt er bij doorzettingsvermogen allemaal kijken?

Doorzettingsvermogen hangt samen met een aantal andere competenties en vaardigheden.

  • Zelfvertrouwen: Doorzettingsvermogen heeft veel te maken met vertrouwen in jezelf. Het innerlijke stemmetje kan best zeggen: “Zie je wel!”, als er een keer iets tegenzit. Daar luister je niet naar. Je gaat manieren bedenken waardoor het wel kan. Daarmee stijgt je zelfvertrouwen overigens ook weer.
  • Stressbestendig/ kunnen omgaan met werkdruk. Doorzettingsvermogen is natuurlijk vooral van belang in situaties waarin het lastig is. Ondanks de stress ga je door tot het af is, binnen redelijke grenzen natuurlijk. Zoals Billy Idol in een ver verleden al zong: "When the going gets though, the though get going", wat zoiets betekent als: Als het echt lastig wordt, dan komen de echte bikkels bovendrijven.
  • Besluitvaardig: Je bent in staat beslissingen te nemen die je helpen om je plannen door te zetten.
  • Flexibiliteit: Voorkom dat de druk te groot wordt en je eronder bezwijkt. De sterkste takken aan de boom zijn takken die enigszins flexibel zijn. Ze kunnen een stukje meebuigen. Terwijl takken die dat niet kunnen meteen breken zodra je er druk opzet. Het is belangrijk dat je bij het nastreven van je doelen deze altijd relativeert. Je durft open te staan voor feedback en je ontwikkelt voldoende flexibiliteit om ze uiteindelijk op te kunnen geven, mocht dat nodig zijn.
  • Plannen en organiseren en goed met geld omgaan: je zorgt ervoor dat je ruimte houdt- zowel in financieel opzicht als in tijd. Zo kun je lastige situaties beter het hoofd bieden. Bovendien kun je bepaalde ontwikkelingen die je wilt maken ook plannen door het in stapjes op te delen.

Hoe kun je deze competentie ontwikkelen?

Er wordt wel gezegd dat je doorzettingsvermogen hebt of niet. Er zijn altijd mensen doe eerder afhaken dan anderen. Toch kun je er wel wat vooruitgang in boeken.

  • Beter leren omgaan met negatieve gedachtepatronen. Als het stemmetje in je hoofd zegt dat je het niet kan, dan onderzoek je dat kritisch. Je laat je niet van de wijs brengen door pure angst en onzekerheid. Klopt het dat je het niet kan? En waarom zou je dat niet kunnen leren of doen? Is het zo erg dat je compleet afgaat? En is dat wel waar? Als je dit regelmatig doet, leer je je angst en onzekerheid te onderscheiden van je intuïtie.
  • Benoem je doelen en maak ze SMART: als je weet wat je wilt bereiken, is het makkelijk om doorzettingsvermogen te tonen. Daarvoor kun je je beter motiveren. .

Verder lezen

  • Doe een cursus Rationele effectiviteit en leer de stem in je hoofd te bedwingen.
  • Het artikel Doorzettingsvermogen van Vera van Dijk op Carrièretijger.
  • Aytekin, A., Atilla’s Dutch Dream, Nieuw ondernemerschap tussen twee culturen, Nieuw Amsterdam 2006, en de recencie op Lancelots.
  • Ben Tiggelaar Dromen, durven, doen (Het Spectrum, 2005 ): Iedereen heeft dromen op het gebied van werk, relatie, gezondheid, persoonlijke ontwikkeling. Maar wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en - uiteindelijk - doen te zetten? Wat zijn de geheimen van échte, blijvende verandering? Het boek gaat op zoek naar antwoorden, gebaseerd op actuele psychologische inzichten, praktische ervaring én persoonlijke verhalen van mensen die - met vallen en opstaan - hebben geleerd om leiding te geven aan zichzelf.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/kernkwaliteiten/doorzettingsvermogen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren