Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een uitkering Waarom voor jezelf beginnen vanuit een uitkering

Waarom voor jezelf beginnen vanuit een uitkering

Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf vanuit een WIA-, arbeidsongeschiktheids- of bijstandsuitkering. Waarom doen ze dat en waarom kiezen ze niet voor de zekerheid van een baan?

Veertigplusser lastig aan baan

Er zijn verschillende redenen voor mensen emt een uitkering om een eigen bedrijf te beginnen. Het kan voortkomen uit een al langer aanwezige wens. Maar vaak is het ook pure noodzaak. Vooral voor veertigplussers lijkt het eigen bedrijf bijna de enige manier om weer aan de slag te komen. Werkgevers blijken weinig bereid om iemand die wat ouder is een arbeidscontract te geven.

Vakbekwame en competente mensen solliciteren daardoor vele malen en langere tijd zonder resultaat. “Vechten tegen de bierkaai”, noemt een oudere sollicitant (51) dit. “Het gaat niet om mij of zelfs om wat ik kan. Ik krijg geen enkele kans. Werkgevers kijken alleen maar naar mijn leeftijd. Om moedeloos van te worden.”

Oudere zelfstandige wel aan de bak

Maar wat blijkt: voor deze groep ervaren krachten is er veel te winnen als zelfstandige. Hoewel werkgever liever geen oudere werknemers in dienst nemen, voor het inhuren maakt het hen niet zoveel uit. Sterker nog: dan is leeftijd en ervaring zelfs een pré. Dus als zelfstandige kun je juist wél weer munt slaan uit alle ervaring, vakkennis en natuurlijk de zelfkennis die je hebt opgedaan!

Dit wordt ook onderkend door de uitkeringsinstanties. Het is mogelijk om een IRO (individueel integratietraject) toegewezen te krijgen gericht op ondernemer worden. Daarvoor moet je natuurlijk eerst je casemanager overtuigen van je plan. Een van de instanties die IRO-trajecten uitvoert is STEW.

Speciaal voor oudere starters (40-plus) organiseert het UWV in de regio Amsterdam in samenwerking met het CWI Amsterdam het project `Eigen werk´. Daarin kunnen je als je geen werk hebt (je hebt een uitkering,of bent bijvoorbeeld herintredende vrouw) begeleid aan hun eigen bedrijf beginnen.

Meer weten?

FCBV Stew begeleidt mensen die een eigen bedrijf willen beginnen.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/uitkering/waarom Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren