Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Kun je de btw terugvorderen van kosten uit de aanloopfase?

Kun je de btw terugvorderen van kosten uit de aanloopfase?

Ja. Voordat je ´officieel´ begint als freelancer, maak je vaak wel al kosten. Je laat een marktonderzoek uitvoeren, je koopt relevante vakliteratuur of volgt een seminar. Die btw kun in de meeste gevallen later terugvorderen. Dat noemen we de vooraftrek. Je verrekent de btw die je hebt geïnd, met btw die je mag terugvorderen.

Tips en feiten

  • Van kosten gemaakt in de horeca (borrels, etentjes) kun je de btw niet terugvorderen.
  • Je mag alleen btw terugvorderen als je ook btw gaat rekenen. Journalistieke freelancers die puur schrijven voor kranten, brengen bijvoorbeeld geen btw in rekening. Dan kun je de btw alleen aftrekken als gemaakte kosten. Voor freelancers die voor een deel van hun omzet wel btw rekenen en een ander deel niet, geldt dat zij die btw deels terugkrijgen. Namelijk: alleen voor dat gedeelte van de omzet, waar je ook btw over afdraagt. is die verhouding bijvoorbeeld half om half, dan kun je de helft van de betaalde btw op zakelijke kosten terugvorderen.
  • Natuurlijk bewaar je de facturen en aankoopbewijzen én zorg je ervoor dat de leverancier van producten en diensten de btw op de factuur of bon zet. Want je mag alleen btw aftrekken, als het op de factuur staat vermeld. Een uitzondering hierop zijn bijvoorbeeld treinkaartjes.

Bron

De Brochure Starten van de Belastingdienst

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/btw-terug-zonder-nummer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren