Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW Btw terugvorderen

Btw terugvorderen

Wat heeft een ondernemer gemeen met een buitenlandse toerist? Ze mogen btw-vrij winkelen! Tenminste, als het gaat om uitgaven voor hun bedrijf. Er zijn nog een aantal voorwaarden: je moet bijvoorbeeld zelf btw-plichtig zijn

Wie mag btw terugvorderen?

Als je als ondernemer btw heft, mag je btw terugvorderen op de meeste aankopen die je voor je bedrijf doet. Je draagt btw af ter grootte van verschil tussen de btw die je binnenkrijgt en de btw die je betaald hebt. Dat heet 'na aftrek van voorbelasting'. Zo doet deze belasting haar naam eer aan. Wat overblijft is namelijk de belasting op de toegevoegde waarde. Daarvan doe je aangifte.

Niet alle ondernemers zijn btw-plichtig. Journalisten en tegenwoordig ook in sommige gevallen trainers, zijn (gedeeltelijk) vrijgesteld van btw. In dit geval drukt de btw wel op je winst, en dan als extra kosten. Ben je deels btw-plichtig (je schrijft tekst en geeft communicatie-advies) dan kun je de btw verhoudingsgewijs terugvorderen. Ben je bijvoorbeeld voor de helft van je activiteiten btw-plichtig, kun je de dus de helft van je betaalde btw terugvorderen

Mag je betaalde btw altijd terugvorderen?

In de meeste gevallen mag je betaalde btw verrekenen met de btw die je ontvangt. Er zijn uitzonderingen.

  • Zie eerder: als je (gedeeltelijk) vrijgesteld bent van de btw, zul je (een gedeelte van) de betaalde btw als kosten moet beschouwen. Je krijgt dan niets terug. 
  • Verder is wettelijk bepaald dat je alleen btw kunt terugvorderen als het op de bon of factuur vermeld staat. Leveranciers en winkels zijn verplicht om de betaalde btw op jouw verzoek op de factuur of bon te zetten. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij de levering wettelijk is vrijgesteld van het vermelden van btw (zoals bij treinkaartjes en taxibonnen). Daarvan kun je de btw wel terugvorderen zonder dat het op de bon staat. Ook kun je de btw op benzine terugvorderen als je geen bon hebt en het met de bank hebt betaald. Dan moet de betaling wel traceerbaar zijn, bijvoorbeeld doordat je het bedrag van je zakelijke rekening is afgeschreven.
  • Btw over eten en drinken in een hotel, restaurant, café, pension en dergelijke zijn niet aftrekbaar. Wel aftrekbaar is de btw over de overnachtingskosten als deze zakelijk zijn.
  • Btw op relatiegeschenken duurder dan € 227,- (exclusief btw) is ook niet aftrekbaar.

Hoe vorder je btw uit het buitenland terug?

Sinds 1 januari 2010 kun je in het buitenland betaalde btw eenvoudig terugvorderen via de Nederlandse belastingdienst. Daarover lees je alles in het artikel BTW en het buitenland.

Bron

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/terugvorderen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren