Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Ontwikkelen Ondernemerschap Zelfstandig werken Lifehacking voor beginners

Lifehacking voor beginners

Stel: je wilt op een efficiëntere manier denken, doen en werken, met meer plezier en energie op een inspirerende en rendabele manier leven... hoe pak je dit dan aan? Het antwoord hierop vinden veel mensen in iets dat “lifehacking” heet. Misschien lijkt dit een nogal geheimzinnige materie waar je niet zomaar in ingewijd bent, maar het is eigenlijk een kwestie van jezelf de houding van een lifehacker aanmeten en gewoon beginnen met verbeteren!

Wat zijn de grondbeginselen?

De behoefte om in je leven blokkades op te sporen, verbeterpunten te herkennen en altijd open te staan voor manieren om iets beter, plezieriger en slimmer aan te pakken is natuurlijk niet nieuw. Gecombineerd met een flinke dosis nieuwsgierigheid, experimenteerdrift en gezond verstand (sommigen noemen dit ook wel ‘huishoudwijsheid’) is lifehacking vooral een basishouding waarmee je het leven tegemoet treedt. Hoewel het woord zijn oorsprong heeft in de wereld van het computerprogrammeren is het begrip nu veel breder geworden en heeft het tegenwoordig betrekking op alle levensgebieden zoals werk (in loondienst of als freelancer), persoonlijke ontwikkeling, de auto, communicatie, gezondheid, computergebruik, gadgets, vrije tijd, opvoeden, huishouden en ga zo maar door.

Iets “hacken” wil zeggen dat je het naar eigen wensen, behoeften en inzicht aanpast. Het is ook een manier om je uit de conventionele denkwijzen te bevrijden, een einde te maken aan ‘negen tot vijf’-lifestyle en manieren te vinden om je talenten te ontplooien.

De huidige tijd

Het Internet maakt het érg gemakkelijk om op zoek te gaan naar handigheidjes, oplossingen en manieren om iets aan te pakken. De gecombineerde wijsheid, creativiteit en intelligentie van een groep mensen is natuurlijk veel groter dan die van een individu dat probeert iets op te lossen. Dit samenspel van techniek en mensen is het zogenaamde Web2.0. Het Internet werkt als een universeel platform, informatiebron en kennisdeler waarbij gebruikers niet alleen consumeren maar voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor de aanwezige kennis. Het probleemoplossende vermogen van al die onderling verbonden mensen is natuurlijk gigantisch.

Maar het gaat verder dan alleen problemen oplossen; het gaat er ook om dingen die al leuk zijn nog leuker te maken. Of handiger. Of meer impact te geven. Te vereenvoudigen of juist vernuftiger te maken. Voor sommigen is het een speelse uitdaging; anderen zijn serieus bezig hun productiviteit te maximaliseren. Waar de één het liefst een financiële beloning ziet voor zijn lifehacks, daar wordt de ander blij van het simpele feit dat iets gemakkelijker kan. Naast positieve motivaties kan ook de overweldigende stroom informatie die mensen tegenwoordig te verwerken krijgen iemand stimuleren om actie te ondernemen. Een 21e eeuwse aandoening als Attention Deficit Trait (ADT, een soort aandachtsstoornis die je oploopt door teveel dingen tegelijkertijd te doen en ervoor zorgt dat je je continu opgejaagd en lichtelijk paniekerig voelt, met als resultaat dat je slecht gaat presteren) steken de kop op en roepen om een manier om dit tegen te gaan. Lifehacking geeft een gevoel van grip op het bestaan en dit is een zeer positieve impuls voor de geestelijke en lichamelijke huishouding.

Wat kenmerkt de typische lifehacker?

Er is geen standaard lifehacker te definiëren. Dat neemt niet weg dat er een paar (meestal) gedeelde eigenschappen te vinden zijn.

Eigenwijs

De beste manier zien te vinden om iets te doen vraagt om een eigenwijze houding. Je laat je niet zomaar iets wijs maken- je doet je huiswerk en bent bereid te experimenteren totdat iets lukt (of niet).

Lui

Een ondernemer zei eens: “Ik werk zo hard omdat ik eigenlijk heel lui ben.”. In zekere zin is het natuurlijk ook een beetje ironisch dat je je als lifehacker zo inspant om het leven gemakkelijker te maken. Het gaat uiteraard ook niet om het laveloos-op-de-bank-hangen soort lui, maar om manieren om tijd over te houden om na te denken, dingen te laten bezinken, te genieten van al die bespaarde tijd en positieve energie. En je volgende lifehack te verzinnen, natuurlijk- want het kan altijd beter!

Slim

Het soort intelligentie dat nodig is om je leven te hacken gaat niet over intellectuele prestaties en kennis, hoewel veel weten zeker helpt in het proces. “Slim” betekent in dit geval openstaan voor ideeën, ter plekke kunnen improviseren, creatief kunnen nadenken- maar ook het vermogen om in een onbekende materie te duiken en gaandeweg vertrouwd te raken met een onderwerp. Voor de één gaat het over het doordringen tot de diepste krochten van het menselijk bewustzijn om op dat niveau te kunnen ingrijpen, voor de ander is het meer een kwestie van zo handig mogelijk het besturingssysteem van je computer configureren voor optimale resultaten.

Veelzijdig

Natuurlijk is niet iedereen een spreekwoordelijke homo universalis, maar de meeste lifehackers beperken zichzelf niet in hun interessegebieden en expertise. “Overdag een geek, ’s avonds een fitnessfanaat” is geen uitzondering meer.

Autonoom

Mensen die afwachten totdat een ander een oplossing voor ze verzint zijn niet geschikt. Het is het levensgrote verschil tussen pro-actief en reactief, tussen zelf je bestaan inrichten en een ander de controle geven over je leven.

Gepassioneerd

Ze lopen niet zomaar overal warm voor, maar áls iets de interesse heeft gewekt dan wordt dit ook vol overgave uitgeplozen, besproken en uitgedragen.

Aanpak

Theorie is leuk, maar het is uiteindelijk een kwestie van dóen, uitproberen, experimenteren en implementeren. Het is geen kant-en-klaar pakketje oplossingen maar het gaat erom je eigen vorm te vinden.

Stel jezelf de volgende vragen:
· Wat zijn je interessegebieden?
· Wat zijn mijn eigenschappen en gewoontes die ik beter zou kunnen managen?
· Waar zou ik mijn informatie en inspiratie vandaan kunnen halen?
· Waar word ik enthousiast van?

Er is geen standaard recept om ‘lifehacker te worden’. Vanaf het moment dat je beslist dat je het bent, ben je het. Dan is het een kwestie van er induiken en gewoon ergens een draadje uit de kluwen zoeken en beginnen. Je merkt vanzelf wat bij je past, waar je denkt: “Dat had ik tien jaar eerder moeten doen!”, of wat voor geen meter werkt en je eigenlijk alleen maar van de wal in de sloot helpt.

Valkuilen zijn er natuurlijk ook. Voordat je het weet ben je bijvoorbeeld drukker met op de hoogte blijven van de allerlaatste hacks dan gewoon lekker je ding te doen. Of je gaat teveel vertrouwen op een paar bekende bronnen waar je je informatie vandaan haalt, terwijl het juist zo inspirerend is om op onverwachte plekken nieuwe hacks op te duikelen! Het kan ook een beetje verslavend zijn, al die manieren om je leven te verbeteren- soms moet je het gewoon even loslaten, van een afstandje naar je leven kijken en eens niet hacken maar het laten zijn voor wat het is. Inefficiëntie, fouten, imperfectie en frustraties zijn soms niet te vermijden en horen erbij.

Er zijn zo veel mogelijkheden, er is zo veel kennis, creativiteit en wijsheid vrij toegankelijk dat er altijd wel íets is dat van toepassing is. Lifehacking is een manier van leven, meer dan een methode of heilig moeten. Geniet ervan!

Links en tips

  • Lifehacking.nl - weblog van een aantal mensen die zich met lifehacking bezighouden.
  • Lifehacker.com - tips en downloads om dingen gedaan te krijgen (Engels).
  • Lifehack.org - dagelijkse tips en links over productiviteit en lifehacks (Engels).

Boek

  • Lifehacker – 88 tech tricks to turbocharge your day

Auteur: Annedien Hoen

https://www.lancelots.nl/ontwikkelen/ondernemerschap/zelfstandig-werken/lifehacking Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren