Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Bedrijfsruimte Bedrijfsruimte kiezen

Bedrijfsruimte kiezen


Met een bedrijfsruimte bedoelen we de plek waar je werkt. Denk aan een praktijkruimte, kantoor, winkelpand, werkplaats of atelier. In belastingtermen heet dit: een gebouwde onroerende zaak of een gedeelte daarvan, bestemd voor de vestiging van een bedrijf of de uitoefening van een dienst.

Wat kies je?

Je vestigt jouw onderneming bij voorkeur daar waar je goed bereikbaar bent voor je klanten of op een plek waar jouw dienst of product nog niet door een andere ondernemer aangeboden wordt. Als internet een belangrijk gereedschap of communicatiemiddel is, dan is de fysieke plaats van je vestiging wellicht niet van doorslaggevend belang bij het kiezen van een bedrijfsruimte.

Wil je thuis werken, of een aparte ruimte huren of kopen? Diverse regels voor verschillende soorten bedrijfsruimten kunnen van invloed zijn op je keuze. Als je een winkelpand huurt, geniet je bijvoorbeeld meer bescherming van de wet dan wanneer je een kantoorpand huurt. Ook krijg je te maken met verschillende belastingregels.

Wat is het fiscale gevolg?

Als je een bedrijfsruimte huurt, kun je de kosten aftrekken die je voor de bedrijfsruimte maakt. Bij een gekocht pand dat je helemaal voor je onderneming gebruikt, moet je het pand in het ondernemingsvermogen inbrengen. Ook in dit geval kun je de voor de bedrijfsruimte gemaakte kosten aftrekken. De koopsom en aankoopkosten kun je afschrijven en mogelijk heb je recht op investeringsaftrek.

Als je thuis werkt, vraagt de belastingdienst tegenwoordig of het pand bouwkundig gesplitst kan worden in een woongedeelte en een bedrijfsgedeelte. Alleen als je kantoor een eigen opgang én eigen sanitaire voorzieningen heeft, kun je de kosten (gedeeltelijk) aftrekken. Als je thuis werkt in een koopwoning, moet je bij de fiscus aangeven of het pand tot het ondernemings- of privévermogen behoort.

Waar werken andere freelancers?

Over kantoor aan huis lopen de meningen uiteen, zo blijkt uit de discussie in het forum. Sommige freelancers werken veel op locatie, anderen ontvangen mensen thuis of treffen elkaar in de horeca. De huurprijs van kantoorruimte blijkt een hoge drempel.

Lancelots interviewde enkele freelancers over hun werkplek.

Auteur: Irene Koothttps://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/bedrijfsruimte/kiezen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren