Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Bedrijfsruimte Thuis werken

Thuis werken

Een studeerkamer als kantoor of je zolder als atelier. Veel freelancers kiezen ervoor hun bedrijf vanuit huis te voeren, in plaats van een kantoorruimte te huren.

Zijn er regels voor bedrijf aan huis?

Een freelancer in Middelburg kreeg van de gemeente te horen dat ze een ontheffing van het bestemmingsplan moest aanvragen om haar bedrijf aan huis in een woonwijk te mogen vestigen. Dat het bedrijf bestond uit een paar extra ordners en een bureautje in een bestaande werkkamer deed daar niets aan af. Ze kreeg een pak papier over de hele procedure, het verzoek werd gepubliceerd in de lokale krant en de kosten bedroegen 130 euro.
Bron: Volkskrant, 20 februari 2008

Als het runnen van je onderneming weinig bedrijfsruimte vereist, je niet te veel aanloop hebt en geen lawaai maakt, kun je wettelijk gezien in de meeste gevallen thuis je bedrijf voeren. Het gedeelte van je huis dat je mag gebruiken als bedrijfsruimte is vastgelegd in het bestemmingsplan van je gemeente. Sommige bedrijven mag je niet vanuit huis uit voeren, zoals een cateringbedrijf (zie hiervoor het Warenwetbesluit Bereiding en behandeling van levensmiddelen). Voor andere bedrijven (bijvoorbeeld horeca) heb je een vergunning nodig.

Voordelen van thuis werken

Thuis werken kan een aantrekkelijk en voordelig alternatief zijn voor het huren van een kantoor.

  • Je hoeft niet te reizen. Je stapt bij wijze van spreken recht onder de douche vandaan achter je bureau. Dat scheelt je al snel een uur per dag, als het niet meer is.
  • Je kunt je werk combineren met je gezin. Als thuis werkende freelancer heb je meer mogelijkheden werk en gezin te combineren. Even samen een kopje thee drinken en vanaf je werkkamer toezicht houden op je kroost, kan een aantrekkelijke kant zijn van thuis freelancen.
  • Het is goedkoper. Het huren van kantoorruimte kost al snel honderd tot tweehonderdvijftig euro per vierkante meter per jaar. Thuis werken is goedkoper: de huur of hypotheek betaalde je toch al. Denk er wel aan dat je slechts in uitzonderingssituaties de kosten voor je thuiskantoor af kunt trekken. De Belastingdienst stelt hoge eisen. Er moet er een aparte opgang zijn, met eigen sanitaire voorzieningen én je moet zeventig procent van je inkomsten in je thuiskantoor verdienen. Pas dan kun je het gedeelte van de kosten dat samenhangt met je bedrijf als kosten aftrekken.
  • Je kunt lekker rustig werken. Je hebt geen collega's om je heen die je afleiden met vragen en lawaai.
  • Het is makkelijk beginnen. Als je begint als freelancer wil je vaak niet meteen een huurcontract aangaan. Vanuit huis werken bespaart je de kosten en de risico's.

Nadelen van thuis werken

Er zijn ook nadelen verbonden aan thuis werken.

  • Soms is het lastig afstand te nemen van je werk. Als je thuis werkt wordt je continu met je werk geconfronteerd. Je ziet de stapels werk liggen als je eigenlijk even wilt ontspannen. Zit je rustig te eten, belt net die belangrijke klant op. Je komt daardoor niet altijd even makkelijk tot rust.
  • Soms is het lastig afstand te nemen van privé. Even tussen de bedrijven door een was kunnen draaien is een van de zegeningen van de thuiswerker. Als het daarbij blijft tenminste, soms is het lastig werk en privé te combineren. De loodgieter komt langs, je buurvrouw zit om een praatje verlegen en net als er een klant belt begint je kind te huilen.
  • Het onderhouden van zakelijke contacten is lastig. Als thuiswerker kom je minder zakelijke contacten tegen dan als je in een bedrijfsverzamelgebouw werkt, bijvoorbeeld. Je moet meer moeite doen om te netwerken.
  • Minder professionele uitstraling. In hoeverre is je huis geschikt om er anderen in te ontvangen? Woon je in dat prachtige monumentale pand, of is de realiteit vier hoog achter in een gezellige maar weinig professionele straat? In het eerste geval kun je klanten best thuis uitnodigen, zeker als je er een aparte ruimte voor hebt, waarin je je privacy nog iets kunt beschermen. In het tweede geval is het lastiger.
  • Je bent maar alleen. Geen collega's om even je gal bij te spuwen, moederziel alleen lunchen. De thuiswerkende freelancer moet goed tegen alleen zijn kunnen of over een uitgebreid netwerk in de buurt beschikken.

Wat vinden andere freelancers van thuis werken?

Kijk eens waar anderen hun bedrijf voeren. Over kantoor aan huis lopen de meningen uiteen, zo blijkt uit de discussie in het forum. Voor de een is het een tijdelijke noodzaak, een ander zweert erbij. De meeste thuiswerkers maken ook gebruik van locaties buiten de deur als dat nodig is.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/bedrijfsruimte/thuis-werken Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren