Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Financiën Besparen 5. De mythe "de Belastingdienst betaalt" ontmaskerd

5. De mythe "de Belastingdienst betaalt" ontmaskerd

Als je een bedrijf hebt, lijkt het soms net of je extra voordelig kunt inkopen. Immers, over uitgaven hoef je geen belasting te betalen. Het lijkt wel of de Belastingdienst 32, 42 dan wel 52 procent van je kosten meebetaalt! Of: ik moet meer kosten maken, anders moet ik alles aan de Belastingdienst afstaan!

Veel freelancers hanteren de volgende argumentatie: hoe meer bedrijfskosten je maakt, hoe meer je van de Belasting af kunt trekken en hoe minder inkomstenbelasting je hoeft te betalen. En dan krijg je de BTW ook gewoon nog terug! Het lijkt net of je meer verdient door meer uit te geven. Niets is minder waar.

Vraag: herken je deze redenering? Wat heb je allemaal aangeschaft onder dit motto?

Wat zijn de totale kosten van die aanschaffen? Had je die zaken echt nodig?

Hoe is het echt?

Stel je koopt een camera van € 590,- ex. BTW op rekening van je bedrijf.

  • Dat betekent dat er € 590,- van je winst afgaat. Immers kosten – opbrengsten is winst.
  • Die € 590,- kun je niet voor andere uitgaven in je bedrijf gebruiken. Als de camera een extraatje is, kijk dan goed of je bedrijf het kan lijden.
  • Je krijgt de btw terug en hoeft over de 590 euro geen omzetbelasting te betalen. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen had je anders 42 of 52 procent belasting moeten betalen. Maar: dat betekent ook dat 60 % van de kosten netto van jouw loon afgaan. Je betaalt netto € 354,- voor de camera. 

Met een camera is dat geen probleem. Zeker niet als je hem ook nodig had. Het verraderlijke is dat sommige freelancers denken dat ze 40 procent korting krijgen op alles wat ze aanschaffen. En dan wordt het net als winkelen met de uitverkoop. Je geeft ál je geld uit aan spotkoopjes! Zonde. En toen ging de computer ineens kapot. 

Weersta de verleiding en wees verstandig met inkopen! Koop alleen wat je nodig hebt.

Bespaartip 5

Bespaar op je portokosten en verstuur je rekening digitaal. Sinds de regels versoepeld zijn en digitale facturen vormvrij zijn geworden, is dat veel gebruikelijker onder freelancers dan het vroeger was. Een digitale factuur kun je het beste als beveiligde PDF versturen. Verder moet hij voldoen aan dezelfde eisen als een papieren factuur.

Verder naar 6: kleine besparingen leveren heel wat op

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/financien/besparen/mythe Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren