Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Financiën Besparen 1. Je motivatie om te besparen

1. Je motivatie om te besparen

Komen de volgende situaties je bekend voor?
  • Je hebt voldoende opdrachten, maar houdt steeds weinig geld over.
  • Het lukt je niet meer opdrachtgevers te krijgen, maar je lasten lopen gewoon door.
  • Aan het eind van het jaar valt de winst steeds lager uit dan verwacht.

Dan is het voor jou de hoogste tijd om de mogelijkheden van het besparen te ontdekken. Pijnlijk? Misschien. Een doodlopende weg? Zeker niet! Goed besparen betekent niét dat je geen geld uit mag geven aan zaken die belangrijk zijn voor je bedrijf. Het betekent wél dat je je geld slimmer uitgeeft. Anders gezegd: je wordt niet zuinig en krenterig, maar je wordt kostenbewust.

Motivatie voor besparen
Besparen is veranderen. Belangrijk bij iedere verandering is je eigen motivatie. Laat het even goed op je inwerken. Wat betekent besparen voor jou? Waarom wil jij gaan besparen? Wat wil je ermee bereiken? Ter inspiratie hebben wij wat redenen opgeschreven.

Drie redenen om te besparen:

Maak schoon schip en krijg ruimte

In de loop van de jaren wordt een mens lid van allerlei clubjes, neemt abonnementen op bladen en laat zich verleiden door allerhande aanbiedingen. Ook zakelijk. Dat loopt vaak ongemerkt door. Kijk daar één keer per jaar een keer heel kritisch naar. Lees je dat vakblad eigenlijk wel en heb je er wat aan? En wat levert die jaarlijkse advertentie in de Gouden Gids je nu concreet op? Het grote voordeel is dat je alles weer even ijkt op de waarde die het voor je heeft. Je hebt weer ruimte (en geld) voor nieuwe dingen. Lancelots met groene vingers weten dat ook dat snoeien een goede groeistrategie is.

Voorkom verspilling

Een opleiding die niet aansloot bij je leerdoelen, een printer die achteraf veel te duur bleek, visitekaartjes die liggen te verstoffen omdat je bent verhuisd. Weggegooid geld! En dat is zonde. Een goede ondernemer haalt zoveel mogelijk uit zo weinig mogelijk middelen, op zoek naar het ultieme hefboomeffect. Met die éne euro je eerste miljoen binnenhalen. Dat gaat makkelijker als je het geld niet over de balk gooit met ondoordachte aankopen.

Wees ´lean en mean´

Zonder overbodige ballast aan kosten, vaart je bedrijf ook dóór als het economisch even wat slechter gaat. Hoge kosten vergroten bovendien de kans op een faillissement bij ziekte en andere noodsituaties. De druk is bovendien hoger. Kortom: minder is méér! Je bent sterker, scherper en flexibeler als je beter op de kleintjes let!

Maak een inventarisatie van de terugkerende kosten van je bedrijf. Welke abonnementen heb je, van welke clubs ben je lid? In welke media adverteer je klakkeloos? Kijk kritisch naar de lijst. Wat is echt de moeite waard en wat kun je opzeggen zonder dat je het mist? Hoeveel geld kun je daarmee besparen?

Wat levert besparen je op?

Ook als je niet bereid bent tot zakelijk hergebruik van de koffiefilterzakjes, is er vaak meer besparing mogelijk dan je denkt. Kijk slim naar je eigen bedrijfsvoering en bespaar van enkele tientallen euro's tot enkele honderden euro's per maand.

Maak een ruwe schatting van de kosten die je maandelijks kunt besparen in je bedrijf. 
· 10-50
· 50-100
· 100-250
· 250 +

Bespaartip 1

De grootste kostenpost is vaak de huur van kantoorruimte. Samen delen is dan een besparingsmogelijkheid. Ook kun je grotendeels vanuit huis werken, en als nodig, extra ruimte inhuren. Je kunt zelfs alleen een kantoor huren als de klant langskomt. Je moet wel even een postbus huren.

Verder naar 2: bepaal je houding ten opzichte van geld

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/financien/besparen/motivatie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren