Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Personeel Contractvormen Stagiair

Stagiair

Een stagiair is iemand die meewerkt in je bedrijf om in de praktijk te leren en werkervaring op te doen. Soms voert een stagiair een afstudeeropdracht uit. Een stagiair is meestal verbonden aan een opleiding, maar niet altijd. Sommige stagiaires hebben al werkervaring maar oriënteren zich door middel van stages op een andere baan.

Waarom een stagiair?

  • Een stagiair is een goedkope kracht. Een stagevergoeding is niet verplicht, maar wel gebruikelijk. Afhankelijke van de branche varieert het van een onkostenvergoeding van € 100 voor een student op mbo-niveau, een hbo'er kost € 200 à € 300 en een academicus € 250 à € 350.
  • Stagiairs brengen nieuwe kennis en een frisse blik mee.
  • Stagiairs kun je een opdracht uit laten voeren waar je zelf geen tijd voor of verstand van hebt.
  • Stagiairs nemen is een goede manier van personeelswerving: meer dan 20% van de stagiairs treedt in dienst bij hun stagebedrijf.

Een stagiair vinden

Zoek je bijvoorbeeld een slimme heao'er om voor jou marktonderzoek te doen? Of een technische stagiair die jouw website in elkaar zet? Kies een passende opleiding, neem contact op met de stagecoördinator van de opleiding en informeer naar de mogelijkheden.

Er zijn ook organisaties die zich richten op het samenbrengen van bedrijf en stagiair, al dan niet tegen een commercieel tarief. Voorbeelden hiervan zijn Integrand (voor academici) of een website als stage.nl.

Ook met een stagiair moet je een sollicitatiegesprek houden. Tussen studenten onderling zijn er grote verschillen in kennisniveau, werkervaring en attitude. Kies een gemotiveerd iemand die bij je bedrijf past en die niet bang is zijn handen uit de mouwen te steken.

Wat moet je een stagiaire bieden?

Naast eventueel een stagevergoeding moet je een stagiaire natuurlijk ook begeleiden. Dit kost je snel een uur of drie in de week. Afspraken daarover zet je in een stageovereenkomst. Overigens hoeft de grootte van je bedrijf geen probleem te zijn om een stagiair een goede ervaring te kunnen bieden. Juist bij kleinere bedrijven leren stagiairs het meest omdat ze er vaak verder kunnen kijken dat de grenzen van een afdeling en een bijdrage kunnen leveren aan het totaal.

Veel opleidingen eisen een stageplan, dat zowel het stagebedrijf als de school moet goedkeuren. Daarin staan duidelijke afspraken over onder andere de doelstellingen van de opdracht, de wijze van uitvoering opdracht en de begeleiding in het bedrijf en vanuit de school.

Dit betekent overigens niet dat de stagiair in je bedrijf geen andere dingen mag doen dan alleen de stageopdracht, maar er moet wel voldoende tijd beschikbaar zijn om de opdracht uit te werken.

Aanbevolen websites

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/personeel/contractvormen/stagiair Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren