Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Personeel Contractvormen Freelancer inhuren

Freelancer inhuren

Voor een project dat je niet alleen wilt of kunt doen, kun je een andere freelancer inschakelen. Je betaalt dan geen loon, maar krijgt een factuur met btw. De freelancer zorgt zelf voor afdracht van belastingen, verzekeringen en andere kosten.

Inhuren zonder risico's

Als je een freelancer inhuurt, mogen er geen misverstanden bestaan over de arbeidsrelatie. Anders kun je later alsnog aangeslagen worden voor loonheffingen en premies. De ander moet als zelfstandig ondernemer erkend worden door het UWV en de Belastingdienst. De enige manier waarop je daar zekerheid over krijgt, is door een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst te gebruiken en deze in de praktijk na te leven.

Opdrachtbevestiging opstellen

Om de afspraak over het werk te bevestigen stel je een opdrachtbevestiging op. Daarin bevestig je de gemaakte afspraken over onder andere de opdracht en het tarief. Jij kunt de opdrachtbevestiging zelf opstellen, maar je kunt ook vragen aan de freelancer dat te doen. Kies je voor de laatste optie, kijk dan goed of je het met de weergave van de afspraken en de voorwaarden eens bent.

Maak maatwerk van contracten. Denk ook vooraf wat je wilt dat er gebeurt als de samenwerking mislukt of niet bevredigend is. Doe je dat niet, dan kun je vastzitten aan een vergoeding die je de ander schuldig bent, waar voor jou geen waarde tegenoverstaat. Bijvoorbeeld in het geval dat jouw opdrachtgever niet tevreden is.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen: verdeel de opdracht in fases en zorg ervoor dat je iedere fase kunt beslissen of je doorgaat of niet. Of neem een clausule in het contract op waarin afspraken staan over de betaling als de opdrachtgever niet tevreden is en - in het uiterste geval - niet betaalt.

Factuur ontvangen

De freelancer declareert zijn werkzaamheden door te factureren. Die factuur boek je in je administratie als bedrijfskosten. Let goed op dat de factuur aan de vereisten voldoet. Let op dat je meteen schriftelijk reageert als er iets in de factuur niet in orde is.

Samenwerken met freelancers

Over de vraag of er bij samenwerking tussen freelancers een baas moet zijn, buigen andere freelancers zich in het forum. Vrijwel iedereen is het er over eens dat in ieder geval één iemand de leiding moet hebben. Goede afspraken onderling zijn van groot belang.

Leer meer over het selecteren en briefen van een freelancer, in deze casus over inhuur van een freelancer en wat daarbij komt kijken

Bronnen

  • Inhoudelijk adviseur: Olaf van der Linden, van Advocatenkantoor Van der Linden
  • Website van de Belastingdienst

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/personeel/contractvormen/freelancer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren