Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering Verzekeringen Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) AOV afsluiten?

AOV afsluiten?

Niemand wil eraan denken, maar het kan iedereen overkomen: arbeidsongeschikt raken.

Sluit je wel of geen verzekering af?

We vroegen verschillende freelancers naar de voor- en nadelen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

"Als ik op een landmijn trap, kan ik het wel vergeten"Ronald de Hommel

"Mijn grootste angst is arbeidsongeschikt te worden. Stel dat ik tijdens een reportage in het buitenland op een landmijn trap en mijn benen verlies, dan kan ik het wel vergeten om als fotograaf mijn brood te verdienen. Dan kom ik in de bijstand terecht, want ik heb geen dure arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten.

Een paar dagen ziek zijn is nog te overzien, maar langer kan ik me niet veroorloven. Dan moet ik 'nee verkopen' aan opdrachtgevers en bellen ze iemand anders. Voor je het weet, ben je een opdrachtgever kwijt."

Ronald de Hommel, freelance fotograaf.

Jos SchuringDoorwerken met gebroken been

"Toen ik mijn been had gebroken, was ik negen maanden 'ziek' Met een laptop op schoot kon ik gelukkig doorwerken. Dat is mijn redding geweest. Ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering vanwege de hoge premies. Bovendien is het nog maar de vraag of en hoeveel je krijgt uitgekeerd als je een keer iets hebt."

Jos Schuring, marketeer podiumkunsten.

Kinderwens

"Zes jaar geleden heb ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten. Mijn man en ik wilden graag kinderen, maar waren in die tijd grotendeels afhankelijk van mijn inkomen. Als ik een tijdje niet zou werken wegens zwangerschapsverlof, zouden we financieel flink achteruit gaan. Dat wilden we voorkomen, ook vanwege de hypotheek die op mijn inkomen is gebaseerd. Met de uitkeringen van de particuliere verzekering en de toenmalige Wet Arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen, konden we de hypotheeklasten dragen.

De verzekering sloot ik voor vijf jaar af. In die periode ben ik twee keer met zwangerschapsverlof geweest en heb ik beide keren een uitkering ontvangen. Daarmee heb ik de premiekosten er wel uitgehaald.

Ook de komende vijf jaar ben ik verzekerd; niet omdat ik daar behoefte aan heb, maar ik ben vergeten om de verzekeringsovereenkomst op tijd te beëindigen. Daar baal ik van, want ik ben niet van plan om nog een keer zwanger te worden. Bovendien zijn de omstandigheden veranderd: mijn man is nu de kostwinner. Binnenkort verhuizen we naar een nieuwe woning en nemen we een hypotheek op basis van zijn inkomen. Ik ga weer studeren. Wat ik verdien, is een leuk extraatje."

Frances van Gool, freelance vertaler

Gok

"Aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb ik nog niet gedacht. Ik gok op een goede afloop. Maar deze vraag heeft me wel aan het denken gezet."

Nico van der Plas, freelance redacteur voor Telegraaf, Leidsch Dagblad en Haags Persbureau.

Michiel de Hommel"Het leven heeft geen verzekering"

"Verzekerd ben ik niet. Ik denk dat ik wel iets anders kan verzinnen om te doen, mocht ik arbeidsongeschikt raken voor mijn huidige werk. Dat klinkt misschien naïef, maar ik ben niet zo van de verzekeringen. Het leven heeft geen verzekering."

Michiel de Hommel, timmer- en klusjesman, kleurenpuncturist, yogaleraar. 

"Als ons iets overkomt hebben we een groot probleem"

"Een particuliere arbeidsongeschiktheidsverzekering is erg duur als je bekijkt wat je ervoor terugkrijgt. Zeker als je maar kort ziek bent. Volgens mij is het een constructie waar vooral de verzekeraar rijk van wordt. Maar wat moet je anders? Ik overweeg om er een af te sluiten, want mijn partner en ik werken allebei zelfstandig en we hebben samen een koophuis. Mocht ons nu iets overkomen dan hebben we een groot probleem."

Mariska van Zanten, tolk Nederlandse gebarentaal.

Auteur: Irene Koot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/verzekeringen/arbeidsongeschiktheid/keuze Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren