Zwangerschapsverlof
Voor werkende vrouwen brengt een zwangerschap, naast blijdschap, allerlei praktische problemen met zich mee. Aan wie draag ik mijn werk over, hoe zit het met kinderopvang, ga ik minder werken na de bevalling? Inmiddels is een belangrijk probleem gelukkig opgelost: ook zwangere zelfstandigen hebben recht op een uitkering bij zwangerschap.
De ZEZ-regeling
Vrouwelijke zelfstandigen hebben sinds 4 juli 2008 een wettelijk recht op een zwangerschaps- en bevallingsuitkering van minimaal zestien weken. De Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ-regeling) bedraagt maximaal het wettelijk minimumloon (1.317 euro bruto per maand) en wordt verzorgd door het UWV.
De hoogte van de uitkering
Voldeed je het jaar voordat je de uitkering aanvraagt aan het urencriterium van 1225 uur? Dan ontvang je de maximale uitkering van 1.317 euro, ongeacht wat je verdiend hebt. Daarbovenop krijg je bovendien nog 8 procent vakantiegeld. Werkte je minder dan het urencriterium? Dan wordt de uitkering bepaald aan de hand van het aantal in je zaak gewerkte uren en je winst. Als je recht hebt op meerdere zwangerschaps- en bevallingsuitkeringen - als je ook in dienstverband werkt - ontvang je beide uitkeringen, tenzij het totaalbedrag hoger is dan je inkomsten. In dat geval wordt het verschil tussen het totaalbedrag en je inkomsten berekend. Je ZEZ-uitkering wordt verlaagd met dit verschil.
En wat als je wel een AOV heb?
Dat ligt eraan wat voor AOV je hebt. Heb je een vrijwillige AOV afgesloten bij het UWV, dan krijg je alleen een ZEZ-uitkering als deze hoger is dan de uitkering uit de vrijwillige arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als je verzekering minimaal een bedrag van 65 euro per dag uitkeert, krijg je geen ZEZ-uitkering.
Anders ligt het als je een particuliere AOV hebt. Dan bestaat er namelijk wel degelijk een kans dat je zowel de uitkering daarvan als de ZEZ-uitkering krijgt. Je AOV-verzekeraar kan je dan wel korten op je AOV-uitkering, maar lang niet iedere verzekeraar doet dat ook echt. Het loont dus zeker de moeite om uit te zoeken hoe jouw verzekeraar daarmee omgaat.
Urencriterium
Hoe zit het met het behalen van het urencriterium? Tijdens en na je zwangerschap onderbreek je je werk immers, waardoor je misschien niet aan de 1225 uren komt. Dat is het aantal uren dat je jaarlijks minimaal aan je bedrijf moet besteden om in aanmerking te komen voor zelfstandigenaftrek en eventueel startersaftrek. Gelukkig is de Belastingdienst coulant op dit punt: de niet-gewerkte uren tellen gedurende zestien weken toch mee als gewerkte uren.
Kinderopvang
Als je na je verlof weer gaat werken, heb je kinderopvang nodig. Maak je gebruik van een kinderopvangorganisatie die bij de gemeente is geregistreerd, dan kun je op grond van de Wet kinderopvang aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten. De overheid geeft ouders een tegemoetkoming die maandelijks door de Belastingdienst wordt betaald. De hoogte ervan is afhankelijk van het gezamenlijke inkomen, het aantal uren opvang, het uurtarief van de opvang, het aantal kinderen en de soort kinderopvang.
Ook is de bijdrage in 2007 verruimd. Zelfstandigen - die natuurlijk geen werkgeversbijdrage kregen - krijgen nu wel net als werknemers de vaste toeslag van de belastingdienst.
Aanbevolen website
Bronnen
- Ik ben zwanger en zelfstandige (UWV)
- Zwangerschapsuitkering voor zelfstandigen (UWV)
- Zwangerschapsverlof weer geregeld, website FNV Zelfstandigen.
- Website van de Tweede Kamer.
- Boomen, T. van den & Hoeflaken, W. van (2006). Handboek freelancen 2006/2007. Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds.
- Website van de Belastingdienst.
- de Volkskrant, 24 oktober 2006.
- Zwanger? Gelukkig krijg je wel geld!, Myler.
Auteur: Marieke van Osch, Mariëlle de Groot