Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Freelancen met een handicap

Freelancen met een handicap

Een handicap of chronische ziekte hoeft geen belemmering te zijn voor het starten als freelancer. Mede dankzij de mogelijkheden die social media en web 2.0 bieden is het starten van een onderneming voor chronisch zieke en gehandicapte mensen de laatste jaren alleen maar gemakkelijker geworden. Maar natuurlijk zijn er wel verschillen tussen jouw situatie en die van freelancers zonder beperking.

Hulpmiddelen worden structureel vergoed

Zo kan het zijn dat je hulpmiddelen nodig hebt om je werk te kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan een doventolk, aangepast vervoer of een speciale bureaustoel. Sinds 1 januari 2010 worden deze en andere voorzieningen door de overheid structureel vergoed. Je kunt een aanvraag voor deze ondersteuning indienen bij het UWV.
Daarvoor moet je wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een uitkering van het type WIA, WAO, Wajong of WZ
  • Je beperking gaat naar verwachting langer dan een jaar duren
  • Je hebt de voorzieningen nodig voor je werk
  • Je hebt de voorzieningen nodig doordat je een ziekte of handicap hebt

Na de aanvraag

Het UWV beoordeelt of het starten van een bedrijf voor jou een reële optie is. Daarbij kijkt men naar je positie op de arbeidsmarkt, de aard van je beperking en je ondernemingsplan.

Starten vanuit dienstverband met een handicap

Wil je starten vanuit een dienstverband en in aanmerking komen voor een structurele vergoeding van je voorzieningen, dan is dat volgens de wet ook mogelijk. Je hoeft dus niet per se een uitkering te hebben, maar moet bij starten vanuit loondienst wel aan de andere voorwaarden voldoen. Twijfel je of je in jouw specifieke situatie gebruik kunt maken van de regeling? Bel dan even met het UWV: 0900-9294.

Heffingskorting voor gehandicapte ondernemers

Als jonge ondernemer met een handicap kun je bij je aangifte inkomstenbelasting in aanmerking komen voor een extra heffingskorting: de jonggehandicaptenkorting. Deze korting bedraagt 691 euro voor het aangiftejaar 2010. Je krijgt hem alleen als je in het jaar waarover je aangifte doet recht hebt op een Wajong-uitkering en niet in aanmerking komt voor de ouderenkorting.

Let op: als je wel recht hebt op een Wajong-uitkering, maar die niet daadwerkelijk ontvangt omdat je een andere uitkering of inkomen uit arbeid hebt (dus ook winst uit onderneming!), kom je evengoed in aanmerking voor de jonggehandicaptenkorting.

Klaar voor de start?

Zin gekregen om als freelancer aan de slag te gaan? Met de juiste hulpmiddelen is er geen enkele reden om je lichamelijke beperking in de weg te laten staan. En verder gelden voor jou natuurlijk dezelfde regels als voor freelancers zonder beperking. Elders op Lancelots vind je alles wat je moet weten als je voor jezelf wilt beginnen. Van alle praktische informatie over starten en bedrijfsvoering tot het in kaart brengen van je ondernemersdromen, jezelf als ondernemer ontwikkelen en je bedrijf op de kaart zetten. Voor vragen, advies en gezelligheid ben je altijd welkom op het forum. Veel succes en vooral veel plezier!

Bronnen

Auteur: Cindy Kamstra, maart 2010
Inhoudelijk adviseur: RAAD Amsterdam

https://www.lancelots.nl/starten/met-handicap Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren