Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Starten vanuit een dienstverband

Starten vanuit een dienstverband

Veel starters houden een parttime dienstverband aan naast hun ondernemersactiviteiten. Dat heeft zo zijn voordelen:

  • Je hebt een vast inkomen per maand. Dit is zeker gunstig als je bij de start geen vaste klanten of opdrachtgevers hebt.
  • Je hebt een sociale omgeving, en raakt dus minder snel in een isolement. 
  • Met een dienstverband van een tot twee dagen per week is het goed mogelijk om aan het urencriterium van 1.225 uur te voldoen. Je profiteert zo van de gunstige aftrekposten voor ondernemers.
  • Wil je voorlopig niet te boek staan als zelfstandige (je winst wordt dan aangemerkt als 'resultaat uit overige werkzaamheden'), dan kun je bovendien in alle rust van start gaan met je bedrijf. Voor de fiscus, het UWV en andere belanghebbenden hoef je niet in een keer alles officieel geregeld te hebben en aan bepaalde eisen te voldoen. Op deze manier kun je eveneens rustig afwachten hoe je bedrijfje gaat lopen, en of je wel of niet de overstap wilt maken naar het fulltime ondernemen.

Er zijn ook nadelen:

  • Een baan – hoe onbenullig ook – vergt altijd energie. De kans is groot dat je ondernemersactiviteiten daardoor versnipperd raken, of dat je te weinig tijd kunt investeren in je bedrijf. Je hebt als ondernemer meerdere klanten. De klant is koning, dus je tijd en concentratie moeten op hun wensen worden afgestemd. Een dienstverband kan daarbij behoorlijk in de weg staan, zeker als je vaste werktijden hebt.
  • Je blijft voor instanties een twijfelgeval: ben je nu wel of niet ondernemer? Je zult  ook meer bewijs hiervoor moeten leveren dan een ondernemer die zich er fulltime op stort, bijvoorbeeld door voldoende opdrachtgevers binnen te halen. En dat kost weer tijd en energie.
  • Door het ondernemerschap te combineren met een dienstverband blijf je eigenlijk hangen in een soort tussenfase. Wanneer ga je de grote sprong wagen? En weet je nu eigenlijk wel wat het is om ondernemer te zijn? Je kunt immers nog altijd terugvallen op je werkgever. Er is een kans dat je blijft twijfelen door deze constructie; voor sommige mensen is het beter om meteen in het diepe te duiken.

Parttime ondernemers vragen 12% lager uurtarief

Parttimers vragen een uurtarief dat gemiddeld 12% lager ligt dan dat van fulltime ondernemers, zo bleek uit een enquête in 2006. Volgens ondernemersadviseur Peter Bosman komt dat doordat parttimers redeneren dat ze voor hun inkomsten niet van hun bedrijf afhankelijk zijn. (bron: Volkskrant Banen, 18 juli 2006).

Als je deze strategie volgt dan moet je er rekening mee houden dat je meer moet gaan verdienen als je eenmaal fulltime gaat freelancen. Dit kan tot spanningen leiden met opdrachtgevers waar je als parttimer voor hebt gewerkt.

Auteur: Vera van Dijk

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/dienstverband Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren