Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Ondernemersdromentest

Ondernemersdromentest

De test die je vertelt of je wel of niet moet beginnen als zelfstandige

Is het omdat je je eigen tijd kunt indelen? Of omdat je eindelijk verlost zou zijn van je roddelende collega’s? Of droom jij van een baan als zelfstandige omdat je dan zelf kunt bepalen hoe je takenpakket eruit ziet?
Waarom je ook droomt, het belangrijkste is dat je niet eindeloos blijft rondlopen met je ondernemersverlangen. Want misschien past het ondernemerschap goed bij je en is het de juiste carrièrestap om te zetten.

Doe de ondernemersdromentest

Droom jij al lange tijd van een bestaan als zelfstandige, maar lukt het niet – om welke reden dan ook - om serieus met je ondernemersambities aan de slag te gaan? Doe dan de Lancelots’ ondernemersdromentest. In vijf stappen breng je je ondernemersdroom in kaart en onderzoek je of het de moeite waard is om serieus werk te maken van je droom.

Stap 1: analyseer jouw beeld van het ondernemerschap

Wil je weten of het ondernemerschap echt iets voor jou is? Onderzoek dan welk beeld jij van het ondernemerschap hebt en ga na of dat beeld klopt.

Stap 2: breng in kaart waarom je wilt ondernemen

De droom voor jezelf te beginnen, komt voort uit een behoefte. Je mist kennelijk iets in je huidige werkzame leven. Iets wat je hoopt in het ondernemerschap wel te vinden. Achterhalen of het ondernemerschap ook daadwerkelijk het antwoord is op jouw ‘gemis’, doe je door  je ondernemersmotieven in kaart te brengen.

Stap 3: betrek je omgeving bij je ondernemerswensen

Omdat jouw ondernemerschap gevolgen heeft voor je omgeving, is het belangrijk om diezelfde omgeving bij je ondernemerswensen te betrekken. Het vertellen over je ondernemerswensen dwingt je bovendien om je dromen concreet te verwoorden.

Stap 4: noteer hoe jouw ondernemerschap eruit zou zien

Je dromen over een bestaan als zelfstandige zijn meestal oppervlakkig. Verder dan het hebben van je eigen visitekaartjes en werkruimte, kom je veelal niet. Om te bepalen of het ondernemerschap ook echt datgene is waarnaar je op zoek bent, moet je weten hoe jouw bestaan als zelfstandige eruit zou zien.

Stap 5: test hoe serieus je wensen zijn

Voor jezelf beginnen vergt veel tijd en energie. Voordat je serieus begint aan de voorbereidingen op het zelfstandigenbestaan is het raadzaam om na te gaan hoe serieus jouw ondernemerswensen zijn.

Testuitslag

De ondernemersdromentest kan twee uitkomsten hebben.

  1. Je ontdekt dat het ondernemerschap aansluit bij het doel dat je wilt bereiken. Het is dan de moeite waard om serieus werk te maken van je ondernemersambities.
  2. Je ontdekt dat het ondernemerschap eigenlijk niet datgene is waarnaar je opzoekt ben in je loopbaan. Je zult de gewenste verandering (bijvoorbeeld flexibeler omgaan met werktijden) op een andere manier zien te bewerkstelligen.    

Auteur: Janine Bruinooge

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/test-je-droom Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren