Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Oriënteren op het freelance-bestaan Ondernemersdromentest Uitslag ondernemersdromentest

Uitslag ondernemersdromentest

De ondernemersdromentest kan twee uitkomsten hebben.

 1. Je ontdekt dat het ondernemerschap aansluit bij het doel dat je wilt bereiken. Het is dan de moeite waard om serieus werk te maken van je ondernemersambities.

Deze uitkomst krijg je als je:

 • bij stap 1 tot de ontdekking komt dat het ondernemerschap je aanspreekt. Bijvoorbeeld: je wilt graag zelf je tijd indelen. Als zelfstandige kun je dat makkelijker dan als werknemer. Werken als zelfstandige betekent echter ook dat je de eindverantwoordelijke bent en dus altijd moet zorgen dat je deadlines haalt. Dit kan betekenen dat je soms ’s avonds of in de weekenden moet doorwerken om een opdracht op tijd af te hebben. Ook deze kant van het ondernemerschap ken je.
 • bij stap 2 gerealiseerd hebt dat je motivatie om te beginnen als zelfstandige, juist is. Bijvoorbeeld: je loopt al jaren rond met een idee voor een studiegids. In je huidige baan kun je dit idee niet verder uitwerken. Daarom wil je nu als zelfstandige aan de slag om. Je ziet het ondernemerschap bovendien als een mogelijkheid jezelf op meerdere andere vlakken te ontwikkelen.
 • bij stap 3 gerealiseerd hebt dat je ondernemerschap kan afstemmen op je omgeving. Bijvoorbeeld: ook als eigen baas zou jij de kinderen van school kunnen halen.
 • bij stap 4 een activiteitenlijst hebt gemaakt die reëel is. Daarnaast zijn het taken waarmee je graag aan de slag zou gaan. Bijvoorbeeld: je verheugt je nu al op het brainstormen over een leuke huisstijl. Dat je je ook bezig moet houden met het opzetten van een administratie, neem je voor lief.
 • bij stap 5 geconcludeerd hebt dat je wens om als zelfstandige te beginnen, geen bevlieging is.

Hoe nu verder?

Het is tijd om nu echt werk te maken van je ondernemersdromen. Het is tijd om je serieus te oriënteren op het ondernemerschap.

 • Voordat je begint als ondernemer zit je vaak met allerlei vragen. Lancelots heeft de veelgestelde vragen van starters op een rij gezet. Neem de vragen en de daarbij horende antwoorden door; dat scheelt een hoop  onzekerheid en opzoekwerk.
 • Twijfel je over wat een goede eerste stap zou zijn naar je ondernemerschap, lees dan hoe andere freelancers zich hebben voorbereid op hun zelfstandigenbestaan.
 • Bij het serieus oriënteren op een bestaan als zelfstandige, hoort het schrijven van een ondernemersplan. In een ondernemingsplan verwoord je namelijk concreet de ideeën en plannen die je hebt met je onderneming. Je belicht zowel de sterke als de zwakke punten van je plannen.

  2. Je ontdekt dat het ondernemerschap eigenlijk niet datgene is waarnaar je opzoekt ben in je loopbaan. Je zult de gewenste verandering (bijvoorbeeld flexibeler omgaan met werktijden) op een andere manier moeten bewerkstelligen.

Deze uitkomst krijg je als je:

 • bij stap 1 tot de ontdekking komt dat jouw beeld van het ondernemerschap niet overeenkomt met de werkelijkheid. En/of het ondernemerschap je bij nader inzien niet aanspreekt. Bijvoorbeeld: je had je niet gerealiseerd dat je als zelfstandige veel werkzaamheden alleen verricht. Heb je behoefte aan feedback, dan zul je dat zelf moet regelen.
 • bij stap 2 gerealiseerd hebt dat er wat schort aan je motivatie. Bijvoorbeeld: je voornaamste motivatie om als zelfstandige te beginnen, komt voort uit onvrede over je huidige baan. Beter is om eerst te onderzoeken wat precies de oorzaak is van je ontevredenheid. Stort je niet zomaar in een nieuw loopbaanavontuur.
 • bij stap 3 gerealiseerd hebt dat je nog eens goed moet nadenken over het ondernemerschap. Je omgeving zette namelijk veel kanttekeningen bij je plannen. Je wilt eerst nog eens goed nadenken over je motieven voordat je begint.
 • bij stap 4 een activiteitenlijst hebt gemaakt waarvan je niet vrolijk wordt. Je staat niet te trappelen om er mee aan de gang te gaan.
 • bij stap 5 geconcludeerd hebt dat je ondernemerambities niet al te groot zijn. Bijvoorbeeld: heel af en toe komen de gedachten bij je op om als zelfstandige te beginnen.

Hoe nu verder?

Het blijkt dat het ondernemerschap niet datgene is waarnaar je momenteel opzoekt bent in je loopbaan. Maar naar wat dan wel? Het antwoord op die vraag kun je wellicht vinden met behulp van een loopbaancoach. In ieder geval hoef je je tijd en energie (nu nog) niet te steken in ondernemersplannen.

Voor het schrijven van deze test zijn verschillende bronnen gebruikt.

Auteur: Janine Bruinooge

https://www.lancelots.nl/starten/orienteren/test-je-droom/uitslag Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren