Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Veelgestelde vragen Kan ik ook factureren zonder btw-nummer?

Kan ik ook factureren zonder btw-nummer?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je deze vraag stelt:

Het btw-nummer laat op zich wachten

Voordat je het wist heb je een opdracht. Je hebt je meteen aangemeld als startende ondernemer bij de Belastingdienst. De opdracht is klaar nog voordat je iets van de Belastingdienst hebt gehoord.

Je kunt alleen maar factureren als er een geldig btw-nummer op je factuur staat (dit is één van de eisen waaraan een factuur moet voldoen). Een opdrachtgever die een factuur ontvangt waarop btw in rekening wordt gebracht, terwijl er geen btw-nummer van de afzender op staat, mag die btw niet terugvragen en zal hem daarom niet willen betalen.

Je kunt kiezen uit twee mogelijkheden:

  1. Je wacht met factureren totdat je wél een btw-nummer hebt.
  2. Je leidt zelf je btw-nummer af. Het btw-nummer van een Nederlandse ondernemer bestaat uit veertien posities. Het begint met de landcode NL, gevolgd door negen cijfers. Voor eenmanszaken is dit het sofinummer (met voorloopnullen). Daarachter staat nog een toevoeging, voor freelancers meestal B01. Een fictief voorbeeld van een btw-nummer is: NL001234567B01.

Je levert slechts incidenteel diensten als freelancer

De belastingdienst zegt over het ondernemerschap voor de btw:

"Incidentele of éénmalige handelingen leiden in beginsel niet tot het ondernemerschap. Er moet sprake zijn van een duurzaam optreden in het economisch verkeer."

Als je een eenmalig of incidenteel freelanceklusje doet dan ben je dus geen ondernemer voor de btw, heb je geen btw-nummer en factureer je zonder btw.

Neem je echter vaker klussen aan, dan ben je verplicht je bij de belastingdienst aan te melden als startende ondernemer, word je waarschijnlijk btw-plichtig, krijg je een btw-nummer en moet je mét btw factureren.

In de praktijk is soms onduidelijk waar de grens precies ligt tussen incidentele klusjes en ondernemerschap. Het is verstandig hierin zelf een keuze te maken en duidelijkheid te scheppen. Met andere woorden, zet tijdig de stap naar het volwaardig ondernemerschap.

Jouw diensten zijn vrijgesteld van btw

Je levert uitsluitend journalistiek werk, of andere diensten die zijn vrijgesteld van btw (op te zoeken in deze lijst van de belastingdienst). Ook in dit geval zul je je moeten aanmelden als ondernemer. En al is jouw dienst vrijgesteld van btw, dan nog krijg je een btw-nummer en moet je deze op je factuur zetten.  Je hebt in dit geval geen recht op vooratrek (je kunt je betaalde btw op zakelijke kosten niet terugvorderen)!

Je levert aan het buitenland

In dit geval is het 0 % tarief van toepassing. Je zet de btw wel op je factuur, tegen het "0 %-tarief". Je behoudt hiermee het recht op vooraftrek.

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/starten/veelgestelde-vragen/factureren-zonder-btwnummer Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren