Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW BTW-plicht

BTW-plicht

Of je btw moet heffen en afdragen, hangt af van het soort dienst of product dat je levert. De vraag of je btw-plichtig bent, staat los van de vraag of de Belastingdienst je als ondernemer beschouwt voor de inkomstenbelasting. Ook freelancers die geen inkomstenbelasting betalen omdat hun freelance-inkomsten worden beschouwd als afkomstig uit 'overige werkzaamheden', kunnen btw-plichtig zijn. Anderzijds zijn er ondernemers die wel inkomstenbelasting betalen, maar vanwege het soort dienst of product, geen btw hoeven te betalen.

Het is mogelijk dat je voor een deel van je activiteiten btw-plichtig bent en dat een ander deel ervan is vrijgesteld.

Bijvoorbeeld: een tekstschrijver is vrijgesteld over de royalties die hij ontvangt van een zelfgeschreven boek. Hij moet echter wel btw betalen over de teksten die hij redigeert voor een klant.

Vrijstelling van btw

Een aantal diensten is vrijgesteld van btw. Over deze diensten hoef je dus geen btw te heffen, ook al ben je voor je andere diensten wel btw-plichtig. Een vrijstelling van btw is dus niet hetzelfde als een ontheffing van btw-plicht (zie hierboven). Een ontheffing heeft namelijk te maken met de hoogte van je omzet. Voor de diensten van componisten, schrijvers en journalisten staat vrijstelling echter wél gelijk aan een ontheffing.

Als je geen btw hoeft te heffen over vrijgestelde zaken, betekent dat uiteraard ook dat je niets hoeft af te dragen aan de fiscus. De keerzijde is dat freelancers die vrijgestelde diensten of goederen leveren, geen btw terugkrijgen (geen recht hebben op 'aftrek van voorbelasting') van de producten die ze inkopen.

Is de kleineondernemersregeling (KOR) van toepassing?

Als je een bescheiden omzet hebt, kun je gebruik maken van de kleineondernemersregeling en ben je vrijgesteld van btw-verplichtingen.

Bronnen

  • Boomen, T. van den, & Hoeflaken, W. van, (2005) Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Handboek ondernemen, Belastingdienst (2004).
    Met informatie over alle aspecten van de bedrijfsvoering: investeren, kopen, opzetten van een administratie enz.
  • Inhoudelijk adviseur: RAAD Amsterdam

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/btw-plicht Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren