Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Starten Aanmelden bij de Belastingdienst Btw-nummer

Btw-nummer

Alle freelancers die btw-plichtig zijn, krijgen van de Belastingdienst een btw-nummer (officieel: omzetbelastingnummer of btw-identificatienummer) toegewezen als ze zich aanmelden met de opgaaf startende onderneming.

  • Of je een btw-nummer krijgt, staat los van de vraag of je als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd. Ook als je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, kan het zijn dat je wel btw moet heffen – en dus een btw-nummer moet aanvragen.
  • Zonder btw-nummer mag je geen btw heffen. Als de aanvraag van je btw-nummer nog in behandeling is en je wilt al een factuur met btw versturen, dan kun je het btw-nummer zelf samenstellen en al op de factuur vermelden. Het btw-nummer wordt voor eenmanszaken namelijk volgens een vast 'recept' samengesteld (zie hieronder). In theorie is het mogelijk dat de belastingdienst je aanvraag niet honoreert, maar die kans is te verwaarlozen.
  • In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, is het niet verplicht om het btw-nummer van de opdrachtgever te vermelden op je factuur.

Waarom een btw-nummer?

Je kunt alleen maar btw heffen als je een geldig btw-nummer op je factuur hebt staan. Een opdrachtgever die een factuur toegestuurd krijgt waarop staat inclusief 21% btw (of een ander tarief) en waar vervolgens geen btw-nummer op staat, mag die btw niet betalen.

Hoe ziet een btw-nummer eruit?

Het btw-nummer van een Nederlandse ondernemer bestaat uit veertien tekens. Het begint met de landcode NL, gevolgd door negen cijfers. Voor eenmanszaken is dit het sofinummer (met voorloopnullen). Daarachter staat nog een toevoeging, voor freelancers meestal B01. Het btw-identificatienummer hoort zonder punten te worden geschreven. Voorbeeld van een btw-identificatienummer: NL001234567B01

Het deel zonder de landcode en voorloopnullen wordt het omzetbelastingnummer of OB-nummer genoemd. Bijvoorbeeld: 1234567B01. Dit wordt in de praktijk vaak met punten geschreven: 1234.56.789.B.01

Aanbevolen website

  • Uw btw-nummer - Uitleg van de Belastingdienst over de opbouw van het btw-nummer en het verschil met het omzetbelastingnummer.

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/starten/belastingdienst/btw Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren