Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW Kleine-ondernemersregeling (KOR)

Kleine-ondernemersregeling (KOR)

Goed nieuws voor mensen die per saldo niet zoveel btw hoeven te betalen. Er is een speciale regeling van toepassing: de kleine-ondernemersregeling (KOR). Als je onder de KOR valt, hoef je minder of zelfs geen btw aan de Belastingdienst af te dragen.

Wat is de kleine-ondernemersregeling?

Als je in aanmerking komt voor de kleine-ondernemersregeling, hoef je minder of geen btw te betalen. Hoeveel minder is afhankelijk van het bedrag dat je aan btw aan de belastingdienst moet betalen: de btw op jouw omzet min de btw op de kosten die je voor je bedrijf maakt (vooraftrek).

Wie komt in aanmerking voor de KOR?

Je komt in aanmerking voor de KOR als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

Hoeveel bedraagt de KOR?

  • Als je in een jaar € 1.345 of minder aan btw hoeft te voldoen, word je volledig vrijgesteld van btw. Je kunt dan ook bij de belastingdienst schriftelijk een ontheffing aanvragen voor de administratieve verplichtingen die horen bij een btw-administratie.  Wel moet je alle facturen bewaren die jij aan je klanten stuurt én waar je btw op hebt betaald. 
  • Als je in een jaar minder dan € 1.883 maar meer dan € 1.345 aan btw moet betalen, krijg je een gedeeltelijke vermindering. Die vermindering bedraagt 2,5 maal het verschil tussen 1883 en het bedrag wat je aan btw zou moeten betalen. Een voorbeeld: na vooraftrek bedraagt je te betalen btw aan de belastingdienst € 1.500,-. Je moet dan betalen 1.500,- - 2,5 x (1883-1500) = € 542,50. Bij een gedeeltelijke vermindering moet je wél een btw-administratie bijhouden.

Tip voor de KOR

Val je net buiten de KOR en zit je net boven de € 1345,- (of € 1883,-) aan btw-afdracht? Dan kun je overwegen een investering te doen. Zo kun je het btw-bedrag omlaag brengen zodat je in de regeling valt.

Bronnen

Auteur: Mariëlle de Groot

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/kleine-ondernemersregeling Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren