Home Starten Bedrijfsvoering Marketing Ontwikkelen Netwerken Forum
Home
 
U bent hier: Home Bedrijfsvoering BTW Aangifte BTW

Aangifte BTW

Als freelancer doe je doorgaans eens per drie maanden btw-aangifte. In je overzichtelijke administratiemappen bewaar je de uitgaande en inkomende facturen en kassabonnen. Per aangifteperiode verreken je het bedrag dat je aan btw gefactureerd hebt, met het bedrag dat aan jou in rekening is gebracht door leveranciers.

Wie doet aangifte?

Nadat je je bij de belastingdienst hebt aangemeld en btw-plichtig bent bevonden, krijg je aangiftebrieven toegestuurd. Je kunt ervoor kiezen om je aangifte zelf te doen. Een btw-administratie bijhouden is eenvoudig en kost weinig tijd. Als je relatief weinig facturen ontvangt en uitreikt dan kun je een eenvoudige btw-administratie voeren en je btw-aangifte opstellen met een spreadsheet.

Als je echter een boekhouder hebt, kun je de aangiftebrieven naar zijn adres laten versturen. Een boekhouder is niet zo duur en bovendien heeft hij de btw-gegevens toch nodig voor de aangifte inkomstenbelasting en/of de jaarrekening. Een boekhouder kan ook nuttig zijn omdat hij op de hoogte is van regels betreffende bijzondere situaties, bijvoorbeeld wanneer je diensten levert aan een opdrachtgever in het buitenland.

Hoe vaak doe je aangifte?

Afhankelijk van de geschatte hoogte van je omzet, moet je eens per kwartaal of eens per jaar aangifte doen. Voor de meeste freelancers en zzp'ers is dit eens per kwartaal. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand na het betreffende kwartaal op de rekening van de Belastingdienst staan. Op Lancelots staat een handige spreadsheet die voor je uitrekent hoeveel btw je moet afdragen.

Bepalend voor de verrekening van btw met de Belastingdienst is de factuurdatum. Dus een factuur die je op 30 september verstuurt, hoort bij het derde kwartaal. Je moet de btw daarover dus vóór eind oktober afdragen aan de Belastingdienst, ook al heeft je opdrachtgever die nog niet aan jou voldaan op dat moment. Het mes snijdt echter aan twee kanten: de btw die je wellicht zelf nog niet betaald hebt aan jouw leveranciers, mag je ook aftrekken van het verschuldigde bedrag.

Hoe doe je aangifte?

Sinds 2012 ben je verplicht digitaal aangifte te doen bij de Belastingdienst. Dat kan via de website van de Belastingdienst, of met speciale aangiftesoftware door je boekhouder/fiscaal intermediair. Het is niet meer mogelijk ontheffing aan te vragen om op papier aangifte te doen.

Bronnen

  • Boomen, T. van den, & Hoeflaken, W. van, (2005) Handboek Freelancen. Uitgeverij Nieuwezijds.
  • Inhoudelijk adviseur: RAAD Amsterdam

Auteur: Erik Weijers

https://www.lancelots.nl/bedrijfsvoering/btw/aangifte Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren